Ledennieuws

Rene Tiggelman (Javala): "Wat wordt impact van problemen in China?"

Veel onzekerheden en weinig vraag op uienmarkt

Tholen - Op de uienmarkt is het een stuk rustiger geworden nu de export naar Afrika grotendeels gedaan is. "Er gaan nog wel wat kleinere bestellingen voor Afrika, maar dat levert de verpakkers onvoldoende werk op. De export naar het Verre Oosten loopt nog wel redelijk, maar van Europa moeten we het op het moment niet hebben", constateert Rene Tiggelman van Handelsmaatschappij van Langevelde uit Kruiningen.

"Hoe de markt verder zal verlopen, is niet duidelijk op het moment. Er hangen veel onzekerheden boven de markt. Wat gaat Brazilië doen? en wat wordt de impact van de problemen in China. Als China niet meer exporteert, zou dat kansen kunnen bieden voor de export van de Hollandse uien. Zulke meevallertjes hebben we wel nodig op het moment", aldus de exporteur. "De laatste jaren moeten we het toch hebben van de eerste helft van het seizoen. Vroeger was dat andersom, maar sinds de export naar Rusland is weggevallen is dat de realiteit."

De prijs is vorige week wat gestart naar een niveau rond de 16 cent voor de middelsortering en 18/19 cent voor de grove uien. "Toch een stukje lager dan twee weken terug, maar de boer is niet zo happig om de uien nu te verkopen", vertelt Rene. Kwalitatief zijn er volgens hem voldoende goede uien te krijgen.

Voor meer informatie:
René Tiggelman
Van Langevelde Handelsmaatschappij
Stationsweg 4d
4416 PJ Kruiningen
Tel: 0113-382600
rene@javala.nl 
www.javala.nl 

 

 

Het bedrijf start binnenkort met zelfrijdende vrachtwagens

MSP Onions wint Logistiek Prijs Zeeland

Het bedrijf MSP Onions uit Nieuwdorp heeft de Logistiek Prijs Zeeland gewonnen, zo werd bekendgemaakt tijdens het jaarcongres van ondernemersnetwerk Zeeland Connect. Omroep Zeeland bericht dat MSP Onions de prijs verdiende vanwege haar innovaties: zo opent het uienbedrijf binnenkort een nieuwe fabriek waarin diverse machines en software een belangrijke rol spelen.


Lindert Moerdijk (foto: Peter Roek)

Daarnaast is MSP Onions betrokken bij een project dat zal gaan zorgen voor een primeur op de Nederlandse wegen: zelfrijdende vrachtauto's zullen vanaf het terrein van het bedrijf zonder chauffeur gaan rijden naar het bedrijf Kloosterboer over een traject van ruim drie kilometer. Het project zal naar verwachting begin 2020 van start gaan. 



Bron: Omroep Zeeland

 

Publicatiedatum: 

 

Sponsor Team Franje Onions in Ride for the Roses

Opnieuw rijdt er een team van Franje Onions mee aan de Ride for the Roses. Het team bestaat uit zo'n 40 man: collega's, vrienden en kennissen in het Franje-tenue. Elke euro die ze ophalen draagt direct bij aan projecten die een versnelling teweeg brengen in onderzoek naar kanker. 

Sponsoren kan nog steeds: https://www.ridefortheroses.nl/fundraiser/Franje-Onions-B-V- 

 

Publicatiedatum: 

 

Hazera’s Onion Study Tour doet Wiskerke, Kloosterboer, MSP, Waterman en FlevoTrade aan

Recentelijk organiseerde Hazera haar 8ste Onion Study Tour. Gedurende deze week verwelkomden het veredelingsbedrijf partners van over de hele wereld, zoals uientelers, verwerkers en verpakkers, voor een interessant uienprogramma in Nederland.

De Onion Study tour begon met een bezoek aan het Allium veredelingsstation van Hazera, waar we ons uitgebreide veredelingsprogramma hebben gepresenteerd, alsook onze onderzoeksfaciliteiten.  Hazera werkt continu aan het verbeteren van het uienportfolio, door het creëren van nieuwe rassen met o.a. hogere opbrengsten, ziekteresistentie en nog langere en betere houdbaarheid.
Naast hoge opbrengst en kwaliteit focussen onze veredelaars zich ook op eigenschappen zoals vroegheid, uniformiteit en hardheid. Om de rassen van de toekomst te ontwikkelen, werken onze veredelaars nauw samen met de gehele keten.

Op woensdag werd een presentatie gegeven voor Wiskerke Onions, een bedrijf dat zich specialiseert in verwerken, verpakken en exporteren van een uitgebreid assortiment uienrassen wereldwijd.  Vervolgens stond een bezoek aan Kloosterboer op de planning. Zij bieden een breed scala aan logistieke diensten in de supply chain voor temperatuur gecontroleerde goederen. We sloten het bezoek af met een bezoek door de haven van Vlissingen, een strategische locatie voor de export van de Nederlandse ui.  In de middag hebben we MSP Onions bezocht, dat zich richt op het exporteren van uien en momenteel druk bezig is met het bouwen van een nieuwe hightech verwerkings- en verpakkingsbedrijf.

Op donderdag hebben we een bezoek gebracht aan Waterman Onions, een bedrijf dat jaarlijks zo’n 120.000 ton uien droogt, verpakt en exporteert.

In de middag stonden diverse interessante externe sprekers op de agenda. Chris de Visser van Uireka trapte het programma af. Uireka is een uniek driejarig project met als doel de exportpositie van de Nederlandse ui te verbeteren en te versterken. Vervolgens was het de beurt aan Hans van den Oever van Mooij Agro die meer informatie gaf over innovatieve ventilatietechnieken voor telers en bewaarders.
De middag werd afgesloten door Peter van Duijn van Koppert Biological Systems.

Hij besprak het gebruik van natuurlijke vijanden en micro-organismes om plagen en ziekten te bestrijden, hommels voor natuurlijke bestuiving en biostiumulanten voor gezonde weerbare planten.

We sloten de week af met een bezoek aan FlevoTrade, een bedrijf dat zich bezig houdt met het telen, verpakken en exporteren van o.a. uien, aardappelen, wortelen, kolen en diverse groenten.

Gedurende de week hebben we verschillende, interessante uienvelden bezocht, waarbij het huidige commerciële assortiment uienrassen, maar ook onze veredelingsproeven werden gepresenteerd.

Natuurlijk was er ook ruimte voor leuke vrijetijdsactiviteiten, zoals een rondvaart door Rotterdam en een bezoek aan Neeltje Jans, de stormvloedkering die Zeeland beschermt tegen overstromingen.

Fruitful partnerships
De Onion Study Tour biedt onze relaties en bedrijven die we bezoeken een uitstekend platform om te netwerken, informatie en ideeën uit te wisselen en om vruchtbare samenwerking op te bouwen. De tour wordt mede daarom zeer gewaardeerd door de deelnemers, die terug naar huis keren met nieuwe kennis en ervaringen.

www.hazera.nl 

 

Publicatiedatum: 

"Onzekerheden zijn van alle tijden"

Wim Moerdijk draagt algehele leiding Monie officieel over aan zoon Eric

Tholen - Na meer dan 50 jaar actief te zijn geweest in de uienhandel, droeg Wim Moerdijk van uiensorteer- en pakstation Monie Nieuwdorp B.V. afgelopen vrijdag het spreekwoordelijke stokje van de algehele leiding over aan zoon Eric. "Ik hoef alleen nog maar naar mijn werk als ik zin heb, maar dat is nog nagenoeg dagelijks!"


Eric en Wim Moerdijk

Monie Nieuwdorp ontstond in 1983 na een splitsing van Gebr. Moerdijk & Zn. B.V. in twee bedrijven. Marinus Moerdijk ging toen samen met zijn oudste zoon Wim verder gegaan als MOerdijk NIEuwdorp en oom Lijn en neven gingen verder als MSP. "Een verstandige keuze, waar we nooit spijt van hebben gehad", blikt Wim terug. "Het is onmogelijk om met zeven kapiteins op een schip leiding te geven. Gelukkig is de onderlinge verstandhouding altijd goed gebleven. Daarbij bleek ook dat er ruimte was voor de twee bedrijven. Destijds verwerkten we gezamenlijk op jaarbasis 10.000 ton uien, nu meer dan 100.000 ton."

Op de vraag welke periode de mooiste tijd is geweest, antwoordt Wim: "Eigenlijk is het continu een mooie tijd geweest. De markt is altijd in beweging geweest en het proces is van handwerk bijna volledig geautomatiseerd. Alleen de stap naar het optisch sorteren, heb ik niet meegemaakt", vertelt de verpakker. Ook heeft hij de onderlinge verstandhoudingen zien veranderen. "Het wordt gewoon allemaal harder. Vroeger kon je contracten afsluiten en was er sprake van gunning. Dat is helaas veel minder geworden. Het lijkt nu puur een prijskwestie. Die mentaliteit vind ik persoonlijk wel jammer, maar ik denk dat het een gevolg is dat er nauwelijks reserves zijn."

"Bij de start van Monie hebben we al de keuze gemaakt om veel samen met de boeren te doen. Dat is onze basis geweest, zodat we jaarrond uien van goede kwaliteit konden leveren. Zo hadden we zelf een vinger in de pap bij de teelt en dat heeft altijd goed gewerkt. Wel vind ik het bijzonder jammer dat de Klasse-classificatie eruit is gegaan. Tegenwoordig wordt elke partij onder Klasse I gehangen en dat heeft in mijn optiek voor gezorgd dat het moeilijker is om je te onderscheiden op de markt."

In tegenstelling tot veel pakstations die zelf zijn gaan exporteren, heeft Monie vanaf het begin de strategische keuze gemaakt om puur de Hollandse exporteurs en supermarkten te beleveren. "We hadden ook geen geschikt persoon om de export op te pakken, maar daarnaast beviel het ons erg goed om leveranciers te zijn van de Hollandse exporteurs. We hebben ook de retail beleverd, maar persoonlijk ben ik nooit zo 'supermarktachtig' geweest. Het is heel lastig om met supermarkten, waarvan de inkopers elkaar snel afwisselen, iets op te bouwen."

Het officieuze afscheid van Wim vindt plaats in een bizar uienjaar. "Misschien was 1976 nog een beetje vergelijkbaar, maar toch was het toen een heel andere situatie, want toen exporteerden we bijna alleen binnen Europa. Dit jaar blijkt dat heel de wereld ook naar ons kan komen. Hieruit blijkt maar weer dat we niet moeten denken dat we het alleenrecht hebben. Overigens zijn die onzekerheden van alle tijden. Mijn vader vroeg zich vijftig jaar terug ook af of ik wel in de 'juun' moest stappen, want mensen zouden geen hachee meer eten. Toch hebben we gelukkig hele goede periodes gehad. Hoe de toekomst zal zijn, weten we niet. Je moet je best blijven doen, meer kun je niet doen en dan zul je zien of je daar zegen op ervaart. Wel ben ik er erg blij mee dat ik met Eric een goede opvolger heb in eigen huis!"

Voor meer informatie:
Wim Moerdijk
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455 TK Nieuwdorp
Tel: 0113-612845
wim@monie.nl 
www.monie.nl

 

Publicatiedatum: 
Auteur:  
© 

CZAV, Monie en Scalda werken samen in uienproject

Voor het tweede jaar op rij werken CZAV, uienverwerker Monie en Scalda Groen College samen in een uienproject. Studenten van het Scalda Groen College voeren het project uit. Het project zelf omvat het uittesten van verschillende praktische variabelen op aangeven van telers van Monie en CZAV. Vorig jaar heeft Monie telers betrokken in het project door hen naar input te vragen via Twitter. Op een perceel, beschikbaar gesteld door Monie, zijn in plantuien verschillende proefveldjes aangelegd. 

De opbrengst en kwaliteit wordt gemonitord op basis van verschillen in verdichting van de grond, meststoffen, grofheid van het uitgangsmateriaal, plantdichtheid en herbiciden. Dit jaar wordt ook het opbrengstverschil in een standaard object met druppelirrigatie meegenomen. Dit laatste staat in een steeds toenemende belangstelling, omdat telers uitbreiding van en alternatieven voor beregening zoeken.

Data uit de lucht
Gedurende het seizoen worden er ook dronevluchten uitgevoerd. Bekeken zal worden welke bijdrage deze data uit de lucht, op basis van verschillen in bladmassa, kunnen bijdragen aan teeltoptimalisatie. Later in het seizoen zullen de studenten per object de opbrengst, kwaliteit en maatsortering bepalen om zo in kaart te brengen in welke mate de teelttechnische maatregelen van invloed zijn op de opbrengst en kwaliteit.

Samen naar een beter resultaat
De samenwerking is tot stand gekomen na een bijeenkomst van de onderwijsinstellingen in de regio. Zij waren op zoek naar zinvolle samenwerkingen in productieketens op het gebied van data en precisielandbouw. Dit project is daaruit voortgekomen.

Bron: CZAV

 

Publicatiedatum: 

Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra bezoekt Wiskerke Onions

Woensdag 3 april werd bij Wiskerke Onions de Amerikaanse vlag gehesen. Pete Hoekstra, ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, bezocht samen met de Zeeuwse Commissaris van de Koning, Han Polman, het Zeeuwse uienbedrijf. Hij bleek onder de indruk, getuige onderstaande tweet:

U.S. Amb to NL@usambnl

Thank you, @cwiskerkeonions for the impressive tour of your business. From Kruiningen to 125 countries around the world!

13

Andere Tweets van U.S. Amb to NL bekijken

Informatie over Twitter Ads en privacy

 

 

 

Publicatiedatum: 

‘Uniek energieproject tussen twee agrobedrijven’

Wiskerke Onions benut restwarmte

Hoe interessant is duurzaam en innovatief ondernemen in de uienbranche? Hoe komen duurzame innovaties ten goede aan de kwaliteit van de uien? Wat zijn de voordelen en kleven er ook nadelen aan? Wiskerke Onions past duurzaam ondernemen toe in haar bedrijfsvoering. Uien magazine van De Groot en Slot sprak hierover met directeur Chayenne Wiskerke (Wiskerke Onions).

Wiskerke Onions streeft naar verduurzaming van de complete keten: van teelt tot aflevering aan de klant. Het familiebedrijf uit Kruiningen werkt sinds kort samen met buurman Lamb Weston/Meijer in een uniek restwarmteproject: de uienverwerker maakt via een restwarmtekoppeling gebruik van de restwarmte van Lamb Weston voor het drogen van de uien.

Dit is een voorbeeldproject voor de hele food & agro sector, zegt directeur Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions. “Je ziet dergelijke projecten wel tussen agro en industrie ontstaan, maar het is nog niet eerder voorgekomen dat twee agro-foodbedrijven zo succesvol samenwerken op het gebied van duurzaamheid. We gebruiken de restwarmte van Lamb Weston voor het drogingsproces van onze uien. De restwarmte stroomt als water van 60 graden in een buizensysteem van 1.200 meter lang naar ons bedrijf, waar het wordt omgezet in lucht van 30 graden.”

Quitte draaien
Wiskerke heeft een loods laten ombouwen voor het drogen van de uien met de restwarmte van Lamb Weston. Later kan eventueel een tweede droogloods volgen. “De uien worden gedroogd op een temperatuur van 25 tot 30 graden. Dat deden we voorheen met gaskachels, maar dat past niet meer in een duurzame bedrijfsvoering.” Wiskerke denkt dat de investering zich op middellange termijn uitbetaalt. “We spelen over acht jaar quitte”, schat zij in. De restwarmte wordt ook ingezet om het kantoor en de rest van het bedrijf te verwarmen.

Door het leveren van restwarmte van Lamb Weston naar Wiskerke wordt op jaarbasis 500.000 kubieke meter aardgas bespaard. Hier is een CO2-besparing van 800-900 ton per jaar aan verbonden, vergelijkbaar met een CO2-uitstoot van 250 tot 300 huishoudens. De investering bedraagt 1,6 miljoen euro. De agrobedrijven hebben voor het project een subsidie van 800.000 euro van provincie Zeeland ontvangen. Wiskerke heeft tevens 1.600 zonnepanelen op het dak liggen voor de energievoorziening op het bedrijf.

Duurzaam transport
Ook op het gebied van transport ziet de uienverwerker grote mogelijkheden om duurzaam te ondernemen. “We willen door middel van het Lean & Green-programma 30 procent emissie behalen op transport”, zegt Wiskerke. Het bedrijf exporteert 180 miljoen kilo uien per jaar naar 110 landen. Er rijden tien vrachtwagens op Euro 6-motoren en voor het vervoer over zee wordt gewerkt met de Remote Container Management (RCM) tool van Maersk Line.

Wiskerke: “Er gaan elke week 60 tot 70 containers met uien naar overzeese gebieden. Met de RCM-tool kunnen we realtime de temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatieniveaus in de gaten houden. Deze data willen we gaan gebruiken om samen met de rederij de containers intelligent te maken. In vochtige gebieden laten we minder lucht binnen, in droge gebieden juist andersom. Dat betekent dat de containers niet meer de hele dag hoeven te draaien. Op die manier kunnen we ze slim managen op energieverbruik.”

Nieuwe uitdagingen
Chayenne Wiskerke vindt dat het Zeeuwse familiebedrijf een verantwoordelijkheid heeft om naar absolute duurzaamheid te streven. Het bedrijf wil eind 2019 volledig op alternatieve energie draaien, zegt ze. “Er zijn voldoende tools aanwezig om duurzaam te produceren in de gehele keten, van teelt tot transport en van het drogingsproces tot het verpakproces. Dat wordt voor de retail, maar ook voor de export steeds belangrijker.”


Volgens Wiskerke heeft het bedrijf nog diverse plannen om duurzaam te ondernemen, maar eerst moet de haalbaarheid ervan worden onderzocht. “Van februari tot juni hebben wij geen warmte van buurman Lamb Weston nodig voor de uiendroging. Maar het zou nog rendabeler zijn als we de warmte wél het hele jaar kunnen gebruiken. Daarom willen we in ieder geval kijken, hoe we de restwarmte jaarrond kunnen inzetten. Dat is een uitdaging!”

Bron: Uien Magazine, De Groot en Slot

 

Publicatiedatum : 

 

na enkele jaren van samenwerking

TOP Onion Sets neemt activiteiten A.C. Mosselman volledig over

Na verschillende jaren van samenwerking heeft met ingang van 1 januari 2019 TOP Onion Sets  de activiteiten van A.C. Mosselman  overgenomen, dat melden Dieter Mosselman en Rien Murre in een brief aan relaties. "Gevolg van deze overname is dat de familie Mosselman haar taken overdraagt aan TOP Onion Sets. TOP Onion sets is marktleider op het gebied van plantuien en door deze bundeling van krachten ontstaat een collectief dat in versterkte mate recht zal kunnen doen aan de door A.C. Mosselman  zorgvuldig opgebouwde standaard op het gebied van kwaliteit en service."

"Erwin Groen zal de werkzaamheden van Dieter Mosselman overnemen. Erwin is reeds 10 jaar werkzaam in de plantuienbranche en zal u met veel plezier van dienst zijn. Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen zal Erwin intensief samenwerken met Dieter. Dieter en Wilja Mosselman bedanken u voor de prettige samenwerking in de afgelopen jaren en spreken de wens en het vertrouwen er in uit dat de goede relatie gecontinueerd zal worden met de medewerkers van TOP Onion Sets."

 

Publicatiedatum : 

 

Team Franje Onions klaar voor de Ride for the Roses:

"Altijd weer een dag om naar uit te kijken"

Team Franje Onions staat weer in de startblokken om de Ride for the Roses te maken. "Ik denk al weer voor de tiende keer, maar ik ben de tel kwijtgeraakt", lacht Jan Franje. Team Franje Onions bestaat uit een kleine 30 man. "Gelukkig niet allemaal personeel, maar we fietsen met collega's, vrienden en kennissen in Franje-tenue."

 

 

"Het is altijd een dag om naar uit te kijken. Natuurlijk is het een uitdaging om 100 kilometer te fietsen en we maken er met zijn allen altijd weer een gezellige dag van. Daarnaast is KWF Kankerbestrijding een supergoed doel, waar iedereen wel mee te maken heeft in zijn familie- of vriendenkring", vertelt Jan.

 

 

Inmiddels staat de teller op een kleine 4.000 euro. Doneren kan nog steeds

www.ridefortheroses.nl/mijn-ride/deelnemer/617/franje-onions-bv/

 

 

Publicatiedatum: 7-9-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

 

 

gespecialiseerd productie en verkoop van gebakken uien

TOP Taste neemt Onion Specialties over

Onions Specialties te Kruiningen is overgenomen door TOP Taste. Beide partijen hebben hiertoe op woensdag 1 november overeenstemming bereikt. "De activiteiten van Onions Specialties sluiten uitstekend aan op die van TOP Taste. Beide bedrijven hebben als kernactiviteit het produceren en verkopen van gebakken uitjes", verklaart Arie Pronk van TOP Taste.
 
"Met de overname van Onions Specialties heeft TOP Taste haar basis verder verstevigd als een slagvaardige, innovatieve en energieke specialist op het gebied van gebakken ui producten. De onderneming gaat zich verder focussen op de thema's modernisering, productontwikkeling en duurzaamheid. Kern van de werkzaamheden blijft het op adequate wijze leveren van een kwalitatief hoogwaardig product aan onze klanten", besluit Arie.
 
 
 

Publicatiedatum: 6-11-2017

 

bij Goud Biervliet BV

Eerste Jagro plantuien gerooid

Bij Goud Biervliet BV zijn deze week de eerste Jagro plantuien gerooid. Deze waren 15 februari geplant en gisteren geladen. Volgens Niels Goud van Goud Biervliet zijn de plantuien mooi van model. "Ze zijn zelfs iets mooier als de eerste winterplantuien."








 

Publicatiedatum: 23-6-2017

 

Jaap Wiskerke tijdens Hort Connections in Australie

"We koersen dit jaar af op een volume van 172.000 ton"

's Werelds grootste uienverpakker en -exporteur meent dat Nederland zijn leidende positie op de internationale uienmarkt dankt aan de lage transportkosten voor dit product.

 

Het Nederlandse bedrijf Wiskerke Onions produceert maandelijks één miljoen consumentenverpakkingen. Dit jaar koerst het bedrijf af op een productie van 172.000 ton en het is goed voor ruim 16% van het Nederlandse marktaandeel. Derde generatie eigenaar Jacob Wiskerke was aanwezig op Hort Connections in het Australische Adelaide, waar hij de aanwezigen vertelde dat de gunstige transportmogelijkheden vanuit de havens van Rotterdam en Antwerpen er aan bijgedragen hebben dat Nederland de laatste 60 jaar is uitgegroeid tot de nummer één uienexporteur ter wereld. 

 

"Voor een transport naar Parijs (een reis van zo'n 400 kilometer vanaf het pakstation van het bedrijf) betalen we €1.000. We laden onze vrachtwagen vol met 25 ton, waardoor de transportkosten €0,04 per kilo bedragen," legt Wiskerke uit. "Het leveren aan Santos in Brazilië, een afstand van 10.000 kilometer en 25 keer zo ver weg als Parijs, is natuurlijk weer een ander verhaal. De rederijen bieden hun containers echter nagenoeg voor niks aan omdat ze hun containers in Zuid-Amerika willen hebben. Momenteel betalen we €500 van deur tot deur, waardoor de kosten dus minder dan €0,02 bedragen. Deze prijs is in een aantal landen zelfs lager dan de productiekosten."

 

Wiskerke vertelt dat Nederland 3.000 uientelers telt met een gezamenlijk areaal van 25.000 hectare, waar nog niet eens 2% van de wereldwijde productie geproduceerd wordt.

 

"Het stelt niets voor vergeleken met landen als China, India en de Verenigde Staten maar op het gebied van de export zijn we toch nummer één. De reden hiervoor is dat we maar 10% op de eigen markt afzetten, zodat er 90% overblijft voor de export, maar dit zorgt ook voor druk. Zo kan het gebeuren dat er problemen ontstaan in jaren dat we geen tekorten op andere markten zijn. Wanneer deze er echter wel zijn, kunnen de prijzen flink oplopen. Op de wereldwijde markt kunnen we concurreren omdat we de laagste kosten van land naar haven hebben."

 

De twee andere geheimen achter het succes van de Nederlandse uiensector zijn volgens Wiskerke de professionele opzet van de toeleveringsketen en de logistieke nabijheid dankzij de bescheiden afmetingen van het land. Er is echter ook altijd een focus op prestaties en zij die niet in staat zijn om hun kosten te verlagen, liggen eruit.

 

"Nederland is een bijzonder land als men kijkt naar de wijze waarop uien worden geteeld. De teler verpakt de uien nooit zelf," vervolgt Wiskerke. "De scheiding tussen telers en verpakkers is er erg sterk. Je moet echter wel doelgericht en slim te werk gaan, wil je overleven. In de loop der jaren heb ik regelmatig bedrijven ten onder zien gaan. Degenen met de laagste kosten en de beste service gaan door."

 

Wiskerke legt uit dat de meeste landen binnen 35 dagen vanuit de haven van Rotterdam te bereiken zijn. Het is echter wel belangrijk dat de kwaliteit gedurende het transport gegarandeerd blijft. De leverancier zal de komende maanden nieuwe koelcontainers tot zijn beschikking krijgen waardoor het bedrijf de transportomstandigheden zelf in de hand heeft, wat met name in warmere klimaten van belang is. 

 

"We kunnen vanaf ons kantoor de temperatuur en luchtvochtigheid in de container monitoren," vervolgt Wiskerke. "Dit systeem maakt het mogelijk de instellingen zelfs gedurende het transport te wijzigen."

 

Het bedrijf heeft onlangs zijn eigen mobiele applicatie gelanceerd, waardoor klanten niet alleen hun eigen bestelling kunnen traceren maar eveneens toegang hebben tot een verscheidenheid aan gegevens en productinformatie. Zo kunnen zij zien wie de uien geteeld heeft, op welke manier en laboratoriumdocumenten inzien. 

 

 

Wiskerke is van mening dat het leveren van 25% tot 30% aan de retail optimaal is, omdat men hierdoor onderontwikkelde exemplaren naar de exportmarkt kan verzenden, zodat zij meer tijd krijgen om te rijpen. Het bedrijf werkt met één klant per groothandelsmarkt en één klant per land, waardoor er geen concurrentie voor de eigen producten gecreëerd wordt. 

 

De voormalig eigenaar geeft toe dat de exportmarkt heel wat uitdagingen met zich meebrengt, zoals landen die hun eigen telers te veel in bescherming nemen. 

 

"In Senegal, waar men zelf nu geen uienproductie heeft, worden er wekelijks 8 miljoen kilo Nederlandse uien geïmporteerd," vertelt Wiskerke. "Zodra ze zelf echter produceren, gooien de de grenzen dicht. Dit is niet goed, hoewel het voor de telers wellicht makkelijk is. Op deze manier verbetert de sector in het land zichzelf niet. Er is geen concurrentie en je wordt alleen maar sterker als je concurreert."

 

Het bedrijf is inmiddels overgegaan in de handen van de vierde generatie, nu Jacob het bedrijf verkocht heeft aan zijn dochter Chayenne. Wiskerke Onions heeft hoge verwachtingen voor de toekomst van de uienteelt. Er wordt geraamd dat tegen 2050 het wereldwijde uienvolume verdubbeld zal zijn en dat betekent uiteraard ook een groter aandeel voor Nederland. 

 

"Is het mogelijk om 2 miljard kilo te verhandelen?" vroeg Wiskerke ooit aan zijn dochter. Ze antwoordde dat ze zich er geen voorstelling van kon maken. "Als je mij echter vroeger gevraagd had of ik me kon indenken 1,1 miljard kilo te exporteren had ik ook geantwoord dat dat onmogelijk was," aldus Wiskerke.

 

 

Jacob Wiskerke

Wiskerke Onions

Phone: +31 113 38 22 10

www.wiskerke-onions.nl/en

 

Publicatiedatum: 30-5-2017

 

Jan Franje:

"Egypte vult vraag naar bio-uien goed in"

Tholen - De Nederlandse bio-uien zijn al een paar weken op. "Eerder dan verwacht", zo geeft Jan Franje van het gelijknamige uiensorteer- en pakstation aan. "Ik had gedacht dat er wel biologische uien over zouden blijven, maar na een goede Europese vraag waren we toch vrij snel door de voorraad heen."



Franje Onions was het eerste uienbedrijf was dat bio-uien verhandelde en verwerkte. Inmiddels voert Franje alweer enkele weken bio-uien uit Egypte. "Daar is best een redelijk aanbod van. En de Egyptische leveranciers willen natuurlijk graag de lege markt hier invullen", vertelt Jan. "De prijzen voor de bio's zijn redelijk goed. Beter dan de gangbare handel, want daar is weinig lol uit te halen."



Wel maakt hij zich wat zorgen om de nieuwe oogst in Nederland. Het wordt nu in één keer zo warm... Plaatselijk zijn er best wat buitjes gevallen, maar bij ons in de buurt kunnen we wel wat water gebruiken."

Voor meer informatie:
Jan Franje
Franje Onions BV
Gawege 10
4414 NB Waarde
0113 501658
info@franjeonions.nl
www.franjeonions.nl 
 

Publicatiedatum: 22-5-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

 

Rene Tiggelman, Van Langevelde Handelsmij:

"Uienhandel is weer een dooie boel"

Tholen - De korte opleving die er was op de uienmarkt is alweer tenietgedaan. "Er was even de samenloop van wat vraag uit Brazilië met wat extra vraag vanuit Afrika voor de Ramadan, maar inmiddels is het weer een dooie boel", constateert export manager Rene Tiggelman van Handelsmaatschappij Van Langevelde uit Kruiningen. "Brazilië heeft binnenkort weer eigen oogst en ook naar Afrika gaat niet bijster veel heen en daarbij is ook de bootruimte nog eens beperkt."



Hij heeft er ook weinig fiducie in dat er nog een opleving komt. "Ik kan me niet voorstellen waar dit seizoen nog een grote vraag vandaan moet komen. Wat dat betreft hebben we voor de tweede helft van het seizoen toch een probleem. Daarvoor hadden we vroeger Rusland en de afgelopen twee jaar Brazilië, maar dat is geen structurele afnemer. En wereldwijd breidt de uienteelt uit, ook afnemers als Senegal streven er elk jaar weer naar een weekje langer eigen oogst te hebben."



"Gelukkig was de eerste helft van het seizoen nog niet eens zo slecht, maar in december kwam de klad erin. Baalprijzen liggen nu op een niveau rond de 6 cent voor middel en grof, dus daar valt niet veel aan te verdienen. Al zitten er nog heel wat uien vast bij koppige boeren die denken dat de uien nog een dubbeltje waard worden", vervolgt de export manager. "Verder zijn we Nieuw-Zeelandse uien aan het inpakken, maar ook daarin is het nog niet wild. Anders gingen Duitse supermarkten vaak begin mei over, maar daar zat nu ook enkele weken vertraging op de lijn. Er zijn tenslotte genoeg Duitse uien en het Nederlandse seizoen verliep kwalitatief gezien ook probleemloos!"

Voor meer informatie:
Rene Tiggelman
Van Langevelde Handelsmij
Stationsweg 4d
4416 PJ Kruiningen
T +31 113 38 26 00
F +31 113 38 31 95
rene@javala.nl


 

Publicatiedatum: 12-5-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

 

Uien planten op je 83e

Deze week is het planten van de uien weer hervat. "Na een aantal weken wisselvallig weer is de grond nu weer voldoende droog om te kunnen planten. Onder het genot van een heerlijk voorjaarszonnetje kunnen de uien nu gaan groeien", meldt sorteer- en pakstion Monie op haar site. "De teler waar we deze uien samen mee telen, is onze oudste klant. Met zijn 83 jaar is dhr. Verdonk zijn 'pensioengerechtigde leeftijd' inmiddels al een tijdje voorbij maar hij werkt nog steeds volop mee om de uienteelt tot een succes te maken. Dit jaar is het de 34e keer dat wij samen uien telen. Dit is iets waar we als bedrijf natuurlijk heel trots op zijn"



Bron: Monie
 

Publicatiedatum: 17-3-2017

 

Wiskerke presenteert 'The Naked Onion'

Van deze ui gaan uw ogen niet tranen. De 'Naked Onion' uit Nederland wordt namelijk meteen na de oogst geschild en blijft dankzij zijn unieke verpakking wekenlang vers. De ui hoeft voor gebruik alleen nog maar gewassen te worden. "Geen reden tot huilen dus," vertelt Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions tijdens de vakbeurs Fruit Logistica, waar de ui zijn debuut maakte.

 



Het innovatieve product is zowel voor particuliere consumenten als grootschalige afnemers bedoeld. De ui is al verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten en zal binnenkort ook bij Franse en Britse supers in het schap liggen. Naar verwachting zullen er nog meer landen volgen.

 

Voor meer informatie:
Chayenne Wiskerke
The Naked Onion
Tel: +31 622 478825 
chayenne@wiskerke-onions.nl

 

Publicatiedatum: 14-2-2017

Feestelijke opening nieuwe bewaarschuur Franje Onions

Tholen - Vrijdag 16 december was het dan zover. Na maanden hard gewerkt te hebben om alles spic en span in orde te krijgen vond de officiële opening plaats van de uitbreiding bij Franje Onions in Gawege. De gerealiseerde uitbreiding bestaat uit een nieuwe bewaarloods met een capaciteit van 2000 ton uien. Voordeel van deze uitbreiding is dat er flexibeler omgegaan kan worden met vraag vanuit de markt. Ongeveer 200 genodigden maakten van de gelegenheid gebruik de broers Jan en André Franje met hun echtgenoten te feliciteren met deze mijlpaal.


Jan en Andre Franje

Met trots noemde Jan Franje dat Franje Onions het eerste uienbedrijf was dat bio-uien verhandelde en verwerkte. Wel vroeg jan zich tijdens de openingstoespraak af of ze er wel goed aan hebben gedaan om te investeren, nu de discussie rond MH zich toespitst op een eventueel verbod van dit middel. "Het zal een ramp zijn voor de sector als dit doorgaat".


Henk Verheuvel

Henk Verheuvel van Accon AVM benoemde de ontwikkeling van het bedrijf in de afgelopen jaren. Ook na de brand in 1999 schroomde Franje Onions niet om te investeren. Zo somde Henk op dat in 2011 al een moderniseringsronde werd gerealiseerd, dat Jan Franje de logistieke routing in het bedrijf erg belangrijk vindt en dat duurzaamheid beleid is binnen het bedrijf.



De afgelopen jaren heeft het bedrijf fors geïnvesteerd in een nieuwe verpakkingslijn en een luchtzuiveringsinstallatie. Ook als het gaat om MVO gaat Franje Onions haar verantwoordelijkheid niet uit de weg. Zo is het dak van het bedrijfspand voorzien van zonnepanelen en sponsort het bedrijf de plaatselijke voetbalvereniging.



De officiële openingshandeling werd verricht door gedeputeerde Joannes de Bat en burgemeester Piet Zoon, samen met de broers Franje. Na het officiële gedeelte was er de mogelijkheid voor een rondleiding, stands van leveranciers te bezoeken en relaties te ontmoeten.

Klik hier voor de fotoreportage

Artikel en foto's: Andries Gunter
Bron: www.agf.nl
 

Publicatiedatum: 19-12-2016

René Tiggelman, Van Langevelde Handelsmij:

"Strijd om de orders op uienmarkt"

Tholen - Het zou best weleens wat drukker mogen zijn op de uienmarkt, verzucht René Tiggelman van Van Langevelde Handelsmij uit Kruiningen. "De prijzen zijn de afgelopen week flink gezakt naar een niveau rond de 13 cent en dan nog schrijf je je orderboekje niet vol. Hoe de markt zich de komende weken zal ontwikkelen, is voor mij een groot vraagteken. Ik hoop in elk geval dat de prijs zal stabiliseren, want een dalende markt schrikt kopers af. Als er een bodem in de markt is, zal de export ook wel beter gaan lopen."



"De export die er is, gaat veelal naar Afrika, maar daar gaat minder heen dan vorig jaar. De afzet naar Brazilië missen we nu helemaal en in het Verre Oosten hebben we concurrentie van de Chinese uien. Dan blijft er nog een geringe afzet binnen Europa over", somt René op. "Al met al loopt het niet helemaal naar wens. Gelukkig is de kwaliteit prima. Nu is er nog druk van afland uien van boeren die hun uien niet kunnen of willen opslaan. Als die verkocht zijn, gaat de handel misschien nog wat beter lopen."



Voor meer informatie:
René Tiggelman
Van Langevelde Handelsmaatschappij
Stationsweg 4d
4416 PJ Kruiningen
Tel: 0113-382600
rene@javala.nl
www.javala.nl
 

Publicatiedatum: 23-9-2016
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

 

 

Nieuwbouw uiensorteer- en pakstation Bowa afgerond



Tholen - Afgelopen vrijdag is de nieuwbouw van uiensorteer- en pakstation Bowa uit Waarde opgeleverd. Het bedrijf van de broers Dignus, Jan en Jozé Boone startte in 1990 hun activiteiten op en inmiddels ligt de jaarlijkse verwerkingscapaciteit op zo'n 50.000 ton uien.



De uien vinden via Nederlandse exporteurs wereldwijd hun weg in verpakkingen van 4 kg tot en met big bags. Met de nieuwbouw ging een langgekoesterde wens in vervulling.



"We hebben het oude pand volledig afgebroken en een extra verdieping op het nieuwe pand gezet, waar nu kantoor en kantine zijn gevestigd", vertelt Jozé, die de bouw heeft gecoördineerd. "Aan de nieuwbouw is een lange tijd van voorbereiding vooraf gegaan. Met name het vergunningentraject heeft wel een paar jaar in beslag genomen, maar de bouw is voorspoedig verlopen en het resultaat mag er zijn!"



Afgelopen vrijdag was de oplevering en werd er met de toeleveranciers een biertje op de nieuwbouw gedronken. "We zitten nu veel ruimer gehuisvest en hebben overal airco en mechanisatiekoeling, waardoor het een stuk prettiger werken is. Alleen de computers zijn vanuit de oude situatie teruggeplaatst, verder is alles nieuw van de telefonie tot het alarm aan toe", vertelt Jozé.



Het nieuwe uienseizoen is inmiddels al weer enkele weken gaande en de nieuwe oogst gaat weer over de sorteerband.



"Uien die door ons zijn ingekocht, ondergaan een aantal handelingen. Wij zorgen ervoor dat de uien schoongemaakt worden en verwijderen het aanwezige loof. Vervolgens worden de uien op grootte geselecteerd. Tijdens dit proces vinden enkele handmatige controles plaats, zodat wij zeker weten dat de uien van de hoogste kwaliteit zijn", vertelt de verpakker. "Gelukkig verloopt de afzet momenteel vlot. Zeker vanaf vrijdagmiddag is er behoorlijk wat vraag."



Voor meer informatie:
Bowa
Weelweg 19
4414 AW, Waarde
Tel 0113 - 503 000
info@bowabv.nl
www.bowabv.nl
 

Publicatiedatum: 9-8-2016
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

 

TOP wil investeren in Russische uienteelt

Uienbedrijf TOP uit 's-Gravenpolder wil investeren in de (plant)uienteelt in Penza. Dat blijkt uit een publicatie van de Russische website www.penzanews.ru. Onlangs spraken Rien en Adrie Murre hierover met gouverneur Ivan Belozertsev van deze regio. Van oudsher is landbouw in dit gebied de meest lucratieve bedrijfstak en zijn er al diverse buitenlandse investeerders actief. TOP wil zich niet alleen richten op de uienteelt, maar ook op ontwikkeling van plantmateriaal. 


Adrie en Rien Murre (links) op bezoek bij de gouverneur

Naast de plantuienteelt in Nederland, teelt TOP al jaren plantuien in Frankrijk. De plantuien worden geleverd in heel Europa, Rusland, USA en Canada. Die vraag uit Rusland kan, gedreven door de wens van Poetin om zelfvoorzienend te worden, de komende jaren een flinke impuls krijgen. Penza is een stad in Rusland, hoofdstad van de gelijknamige oblast, gelegen op het Wolgaplateau aan de rivier de Soera, zo'n 600 km ten zuidoosten van Moskou. "De vraag naar plantuien is in deze regio, maar ook in onze buurgebieden Saratov, Samara, Tambov en Mordovië waar men druk is met het ontwikkelen van de landbouw, gegarandeerd", zo vertelde Ivan Belozertsev.

De gouverneur gaf aan dat de buitenlandse investeerders de steun hebben van de staat en regionale overheden om te komen tot een goede oogst en een gunstig klimaat om zaken te doen in het streven om het areaal uit te breiden. Volgens de lokale krant kwamen de partijen aan het eind van de vergadering voor beiden aanvaardbare voorwaarden overeen om te komen tot de voorgestelde samenwerking.

Bron: PenzaNews
 

Publicatiedatum: 31-5-2016

Franje Onions investeert in Baxmatic-verpakker en Symach-stapelaar

"Extra verpakkingslijn maakt ons flexibel voor snelle uienorders"



Tholen - Uiensorteer- en pakstation Franje Onions uit Waarde heeft haar machinepark uitgebreid met een nieuwe verpakkingslijn. "Eind vorig jaar hebben we de machine gekocht, twee weken terug kwam de lijn op transport en woensdag hebben we voor het eerst zelfstandig gedraaid", vertelt Jan Franje. 





Hij is in zijn nopjes met de investering. "Met deze tweede lijn zijn we in staat grotere volumes te verwerken en een aparte lijn maakt ons een stuk flexibeler voor de snelle orders. Zeker voor de biologische uien is dat een groot voordeel. Men belt vaak op en de auto staat alweer voor de deur. Deze lijn maakt ons flexibel."





De nieuwe lijn bestaat uit een 16-baks multiweger met het volautomatische verpakkingssyteem Baxmatic van ERC. Het betreft een Baxmatic met een capaciteit van +1.000 zakken per uur. De rondkop-combinatie weger met 16 bakken staat garant voor een grote verwerkingscapaciteit en nauwkeurigheid. Franje heeft wederom gekozen voor een stapelaar van Symach.



Voor meer informatie:
Jan Franje
Franje Onions 
Gawege 10
4414 NB Waarde
0113 501658
info@franjeonions.nl
www.franjeonions.nl

 

Publicatiedatum: 15-4-2016
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Mike de Koster, WDK Onions:

"Sommige uientelers zijn al veertig jaar onze leverancier"

Mike de Koster van WDK Onions is de derde generatie werkzaam in het familiebedrijf. Hij nam zes jaar geleden het bedrijf over van zijn vader, die het pakstation altijd met zijn broers heeft gerund. "We hebben jaren zelf uien geëxporteerd maar nu richten we ons weer vooral op het sorteren en verpakken. Bestemmingen binnen Europa doen we wel zelf. De overzeese markten worden via exporteur beleverd", aldus Mike in de uienspecial van Vakblad Primeur.



Onderscheid blijven maken
Het pakstation verwerkt wekelijks een tiental auto's. De uien worden voor een groot deel ingekocht via contractteelt en de vrije markt, de rest via commissionairs. Zo'n 90% van de telers zitten in Zeeland. De rest komt uit Limburg en Zuid-Holland. "Sommige telers zijn al veertig jaar leverancier. Mede doordat we een kleinschalig bedrijf zijn, staan we dicht bij de telers. Het contact met klanten is sowieso heel belangrijk. Het gaat er tegenwoordig toch heel anders aan toe. Alles gaan via de email. Daarom is het wel goed om zo nu en dan de contacten persoonlijk te ontmoeten." 

Uien voor alle markten
WDK Onions richt zich vooral op de bovenkant van de markt. "Er is geen klasse I meer maar we proberen wel het onderscheid te blijven maken", verklaart hij. "De uien die bij ons worden gepakt moeten voor alle exportmarkten geschikt zijn. Dit betekent soms dat we soms uien moeten versturen naar een markt die met minder ook genoegen zou nemen, maar dat nemen we op de koop toe." De uien worden met de hand gesorteerd maar Mike sluit niet uit dat er in de toekomst een optische sorteermachine zal komen. "Het is nu nog niet aan de orde maar ik zie zeker kansen. Zeker in een jaar wanneer de kwaliteit wat minder is. Dit seizoen valt de kwaliteit van de uien overigens alles mee. Ze zijn nog heel goed maar het zal misschien nog wel wat meer moeite gaan kosten om de beste uien te vinden."

Prijzen nog te hoog voor Oost-Europa
Alles wordt verpakt in zakken van 10 kilogram tot big bags en alles wat daar tussen zit voor bestemmingen in Europa en overzeese markten. Eind januari is de export naar Afrika nagenoeg afgelopen, beginnen de eerste aanvragen uit Oost-Europa binnen te komen. "De uien zijn eigenlijk nog te duur voor deze markt. Het is ook nog even afwachten wat ze aan eigen productie hebben." WDK Onions richt zich overigens zelf meer op Duitsland. Februari is traditiegetrouw een wisselperiode. Het zal volgens hem nog maar de vraag zijn wat er gaat gebeuren voor de tweede helft van het seizoen. "Het is tot nu toe heel druk geweest. Eigenlijk boven verwachting. Ook voor de rest van het seizoen verwachten we dat er genoeg vraag zal zijn. Ik zie de prijs nog niet echt zakken of stijgen." 

info@wdk-onions.nl


 

Publicatiedatum: 11-3-2016
Auteur: Colinda Smits
Copyright: www.agf.nl

 

Chayenne Wiskerke, Wiskerke Onions: 

"Nieuwe afzetmarkten noodzakelijk in tweede helft uienseizoen"

Tholen - Op de uienmarkt is de rust weergekeerd na een grote export in de eerste helft van het seizoen. "We hebben als sector tot week 5/6 een fantastische prestatie neergezet met gemiddelde exportcijfers van ruim 23-24.000 ton per week. Nu Afrika is weggevallen, missen we een volumemarkt. Anders hadden we Rusland die het stokje overnam, maar nu zijn we afhankelijk van bestemmingen elders in de wereld. Vorig jaar werden we gered door een extreme vraag uit Brazilië, maar we zullen ons moeten concentreren op nieuwe afzetgebieden in de tweede helft van het seizoen", vertelt Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions.

"Anderen zien het misschien als een bedreiging, maar ik zie het vooral als een fantastische uitdaging. Want de mogelijkheden zijn er zeker. In Oost-Afrika en Zuid-Afrika zal er door de droogte een grotere vraag komen naar importuien en ook een markt als China heeft, als de handelsverdragen zijn afgerond, veel potentie voor Nederlandse uien", vervolgt Chayenne. "Het lastige is dit seizoen dat de kwaliteit niet fantastisch is en de uien relatief duur zijn. Vorig jaar hadden we de beschikking over een buitengewone kwaliteit en lag de prijs op de helft of een derde van de prijs die we momenteel maken. Toen zijn veel landen geschrokken van de concurrentiekracht van de Nederlandse uien en dat verklaart nu dat meerdere landen importbeperkingen instellen in landen zoals Panama en Colombia om de lokale telers te beschermen. We moeten dus hard aan het werk om in de tweede helft van het seizoen voldoende afzet te realiseren." 



Brazilië 
"Europa begint wel wat te vragen, maar nog geen grote volumes. Ook is er wat vraag uit Brazilië, maar die volumes zijn tot nu toe ook nog beperkt. Vorig jaar hebben we met kwaliteitsuien toch een stukje vaste afzet in Brazilië gerealiseerd, waardoor zowel supermarkten als groothandelsmarkten nu de Nederlandse kwaliteit prefereren. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we nu goed moeten zoeken om de premium kwaliteit te kunnen leveren. Daarbij is de kwaliteit van de Argentijnse uien ook niet optimaal en willen telers en exporteurs snel van hun uien af omdat de bewaarbaarheid van de uien niet al te best is. Dat zet de Braziliaanse markt extra onder druk", vervolgt Chayenne. "Ook is er nu geen markt die grote volumes van de middelsortering kan afnemen en dat is voor veel Nederlandse verpakkers een structureel probleem."



"In het eerste deel maakten we weken met 30.000+ ton export en draaide iedereen op maximale capaciteit. Nu liggen de export cijfers tussen de 15.000 en 18.000 ton, draaien we in principe op halve kracht en is er sprake van overcapaciteit. Dat heeft een negatieve invloed op de markt. We blijven wel draaien, maar de markt is uit balans en de prijzen staan daardoor wat onder druk", vervolgt de exporteur. "Daarbij zie je dat de bedrijven korter op de aankoop zitten. Dat heeft enerzijds te maken met de kwaliteit omdat het moeilijk kopen is op lange termijn, maar ook met de instabiele vraag. Onder de verpakkers is geen extreme voorraad. Hetzelfde geldt voor rode uien, waar tot dusver nog niet heel veel handel in is geweest maar nu wat meer activiteit ondervindt. De sjalottenexport is wel goed met relatief hogere prijzen dan de twee voorgaande seizoenen. Ook met het oog op de Pasen is er altijd wat extra vraag naar sjalotten met als resultaat dat ook in Frankrijk prijzen wat oplopen".



"Tot week 4 is er enorm veel stemming geweest, maar nu moeten we de vaart erin zien te houden, want we hebben nog een goed volume te gaan. Maar ik blijf positief, want er liggen zeker mogelijkheden. Alleen zijn we in de tweede seizoenshelft te afhankelijk dat er zich in bepaalde markten wereldwijd problemen voordoen. Voorheen konden we nog weleens leunen op de Russische markt, maar nu moeten we nieuwe markten zien te vinden", besluit Chayenne. 
 

Voor meer informatie:
Chayenne Wiskerke
Wiskerke Onions
Tel: 0113-382210
Chayenne@wiskerke-onions.nl
www.wiskerke-onions.nl

 

Publicatiedatum: 4-3-2016
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Lindert Moerdijk, MSP Uienhandel:

"Zelf exporteren zorgde voor omslagpunt in het bedrijf"

Zes jaar geleden was MSP Onions nog volledig gespecialiseerd in het sorteren en verpakken van uien. Tegenwoordig richt het bedrijf zich op de export. De komende jaren verwacht MSP de handel wereldwijd uit te kunnen breiden. Het vakblad Primeur interviewde Lindert Moerdijk voor de uienspecial die deze week verscheen.

Lindert heeft nooit de intentie gehad om in het familiebedrijf aan de slag te gaan. Tijdens zijn studie Commerciële Economie werd zijn interesse gewekt. In 2009 kwam hij in de zaak en werden de eerste plannen gemaakt om de uien zelf te gaan exporteren. "We zijn daardoor al onze bestaande klanten kwijt geraakt", aldus Lindert. "We moesten echt vanaf 0 beginnen. Het is dan ook best bijzonder dat ik deze kans heb gekregen vanuit het bedrijf