Actueel

Fotoreportage Hollandse uienhandel op Fruit Logistica

Tholen - Vorige week was Berlijn voor de 27ste keer het decor van de driedaagse Fruit Logistica, de grootste in de AGF-sector. Uit alle uithoeken van de wereld kwamen de exposanten weer samen. Zoals elk jaar is er weer een thema dat centraal staat op de beurs. Voor dit jaar was dat opnieuw duurzaamheid. Het coronavirus eiste echter de nodige aandacht op dit jaar.

Met 94 Chinese bedrijven op de beurs en nog een hele groep te verwachten bezoekers uit dit land werd er even gevreesd dat de beurs weleens kon veranderen in een broedplaats voor het Coronavirus maar de consequenties bleven uit. Wel bleven veel van de Chinese exposanten en bezoekers massaal thuis. Ongeveer 50% kwam niet naar de beurs en veel van de bedrijven die er stonden hadden mensen uit Europa in de stand staan. Exposanten uit het VK en Scandinavië bleven uit voorzorg thuis. De afzeggingen uit de Nederlandse en Belgische hoek waren nihil. In totaal zorgde het voor iets minder drukte op de beurspaden, maar vanwege de kwaliteit van de bezoekers kijken veel exposanten terug op een succesvolle editie. Vooral de donderdag was een drukke dag terwijl op vrijdag het aantal bezoekers tegenviel.

We hebben de Nederlandse standhouders en bezoekers die hun hoofdactiviteit in de uien hebben even op een rijtje gezet.


Deze foto herbergt heel wat jaartjes uienervaring: Chayenne Wiskerke, Pieter Blaauboer, Siem Beers, Peter Beemsterboer, Jaap Wiskerke en Wiliam Nannes.


Margriet, Koen en Marcel Nieuwenhuijse en Marieke Nolet van Marbo.

Ronald Velthuis van Flevotrade werd op de beurs 50 jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden


Smit's uien is al 13 jaar present op de Fruit Logistica. Nieuw zijn de gesneden sjalotjes in blokjes en ringen.Afgelopen week is de nieuwe website van Smit's uien online gegaan. Raymond Mahieu, Jan Smit en Cock Lassche.


Mooi familieportret bij uienspecialist Jonika. Jos, Monica en Matthias Nieuwenhuijse.


Linda Schokker en Carl van de Wiel van Agro Center Holland. Na een extreem grote vraag is de markt voor rode uien even wat rustiger, maar ze hebben goede moed op het vervolg van het seizoen


Team Waterman Onions / Uien Roussel met Leonie Waterman, Jaklien Roussel, Wim Waterman, Pol Roussel, Pieter Jaarsma, Michel Veltman, Henri Hendrikse, Rudie Ensing en Edrian Waterman.


Adriaan van Belzen van Daily Onions met zijn nieuwe collega Laurens Mostert


Ewald Gouwenberg van G. Sevenhuijsen, actief in deoverzeese export van consumptie- en pootaardappelen, uien, knoflook, witte en rode kool en diverse andere groenten

 


Rien Murre van TOP, the one stop onionshop in gesprek met klanten.


Van Amerongen verandert van kleur. Geel wordt blauw en dit werd op een leuke manier gecommuniceerd met een kameleon op de achterwand. De systemen van van Amerongen zijn via internet te regelen en controleerbaar.


Freeland: Laura, Robert, Jan-Pieter, Harmen, Kees en André.


André en Jan Franje van Franje Onions met Hans Peelen van Sarco Packaging.


MSP Onions in nieuwe outfit. Jacco Weststrate, Lijn en Lindert Moerdijk. Factory of the future vordert gestaag.


Martin van Damme, Lindsay Vermeulen en Maarten van Damme van Dacomex. Dacomex sorteert en verpakt uien en handelt ook veel in aardappelen.


Holland Agri Foods, Paul van den Berg. AGF leverancier van uien, aardappelen, wortelen en knoflook.


Het team van Flevo Trade met hun relaties. Er is geïnvesteerd in een nieuwe stand en een nieuw logo dat je links ziet op de muur.


Jan van der Lans in gesprek met Ruud Kester van Produce IT


Ard Ammerlaan (Prudac), Erik Mooij en Adrian Kobiak van Mooij Vegetables


Arjan Biesheuvel van Biesheuvel Knoflook


Ook aan de wandel William Hoekman, Arno Kosten (QA Services) en William Nannes (J.P. Beemsterboer Food Traders)



Manter team had veel te melden: Samenwerking met Solidtec, 25 jarig bestaan Manter en een nieuwe weger. We zullen er dit jaar nog meer van horen!


Het vliegtuig inkomen met een Restrain-generator is een ander verhaal, maar als gevolg van het aanstaande CIPC-verbod voorziet deze kiemremmer in een enorme behoefte. ipc out, Restrain in', luidt dan ook het motto van Dirk Garos, Paul O'Connor, Thomas van Miert en Adrien Fernet


Jan Faasse, Gerbert Maas en Wim de Rijder van Famateq


Frederike van der Boon van Takii, dat het Phytorich-concept introduceerde, een nieuw premium assortiment van groenten met hoge waarde aan fytonutriënten. Opvallend is dat het Japanse moederbedrijf hier al decennia mee bezig is


Ook Heronion, de mascotte van de Nederlandse uiensector, had van Ger van Burik een plekje gekregen in het Holland paviljoen

 

 

nieuwste videoclip: sustainable growth

nieuwsbrief_inzetje_youtube170_x_150pxBij elke nieuwsbrief wordt een nieuwe videoclip uitgebracht op ons HOA YouTube kanaal. Onze nieuwste videoclip ‘sustainable growth’ geeft inzicht in de manier waarop de Holland Onion Association met  kennis en wetenschap wil bijdragen aan het zoeken naar oplossingen voor het aandeel... Lees meer »

uiengeschikte grond op maximum

nieuwsbrief_inzetje__2170_x_150pxIn Nederland wordt twee derde van de landoppervlakte ingezet voor de land- en tuinbouw.

De akkerbouw beslaat een kwart van deze landbouwgrond, waarbij de uienteelt een steeds... Lees meer »

Holland Onion reclaimt podiumplek

nieuwsbrief-inzetjes 3 grafiekje.pngNa -het voor de export rampzalige- oogstseizoen van 2018 volgt opnieuw een topjaar voor onze Holland Onion.

De bruto opbrengst per ha is door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorlopig becijferd op... Lees meer »



 

     

column

Duurzame groei kent twee belangrijke betekenissen in de wereld. Van oudsher betekent duurzame groei een realistisch haalbare economische groei die zonder problemen kan worden voortgezet. Tegenwoordig is de betekenis echter wat dieper. We praten dan over een economische groei zich op de lange termijn kan voortzetten zonder onaanvaardbare verspilling en vervuiling te veroorzaken of niet-hernieuwbare bronnen te gebruiken.

Kijkend naar onze Holland Onion, kijk ik naar de belangrijke rol die onze ui vervult in de wereld. Natuurlijk als onmisbaar ingrediënt in tal van gerechten. Maar vooral als basis levensbehoefte voor grote groepen van de wereldbevolking. Met in het vizier het feit dat er in 2050 zo’n 10 miljard mensen op deze aardbol rond zullen lopen en de vraag naar uien met ruwweg 60% zal gaan toenemen, staan we als Hollandse uienketen voor grote uitdagingen.

De Nederlandse exportketen heeft zeker de potentie om de komende decennia door te groeien tot 2 miljoen ton. Maar als de vraag naar onze Holland Onion toeneemt, zal tevens de druk op de nog beschikbare landbouwgrond toenemen. Om de druk op het land te verminderen, zullen we gewoonweg meer uien uit de grond moeten gaan zien te halen. Maar dan wel zonder het milieu extra te gaan belasten.

Dus wordt er volop nagedacht door onze kennisinstituten over dit vraagstuk. En een aantal oplossingen wordt ook al volop op onze proefvelden getest en in de praktijk gebracht. In onze nieuwste video ‘sustainable growth’ laten we u dat graag zien.

Tot genoegen!

Gijsbrecht Gunter
Voorzitter HOA

 
footerbeeld_met_maand562_x_230_px    



Holland Onion Association
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer
the Netherlands
telephone +31 79 368 1100
internet holland-onions.org
e-mail info@holland-onions.org

Lezing Inge Ribbens en Chayenne Wiskerke op Themadag uien

Vooral protectionisme lijkt de Nederlandse uienexport te bedreigen

Protectionisme en Klimaatverandering. Dat waren de twee belangrijkste thema’s op de themadag uien gehouden in Dronten. Zowel Inge Ribbens van het GroentenFruit Huis en Chayenne Wiskerke, directrice bij Wiskerke Onions, zijn het er over eens. De Nederlandse ui is de mooiste in de wereld. Hoe behouden we die positie?

Chayenne Wiskerke over de invloed van de klimaatverandering

Met samenwerking en preventie kan het klimaat kansen bieden voor de Nederlandse ui
In een scherpe analyse laat Chayenne het publiek zien met welke trends de uiensector in de komende jaren te maken gaat krijgen. Voor het eerst dit jaar konden de Nederlandse uien geëxporteerd worden naar India waar de oogst door de hevige moesson werd vernield. “In december 2019 was het tekort in India opgelopen tot 44% en de prijzen met 642% gestegen,” ligt ze toe. “Het land is een van de grootste exporteurs wereldwijd en die viel opeens weg.”

De kans dat dit in de toekomst vaker mis kan gaan, is volgens Chayenne groot. “Als we kijken hoe het klimaat gaat veranderen in de komende jaren, zien we verschillen in regio’s die meer droogte kunnen verwachten en regio’s waar de neerslag gaat toenemen. In India zal de neerslag toenemen terwijl het in Afrika droger wordt. Dat zijn tegelijkertijd de landen waar op eenzelfde lange termijn de bevolking flink gaat groeien en waar uien een belangrijk ingrediënt zijn in de keuken. Dat biedt kansen voor de Nederlandse ui want we hebben een aantal sterke voordelen: De Nederlandse ui is jaarrond beschikbaar op de markt vanwege zijn uitstekende eigenschappen voor de bewaring en is kwalitatief sterk. Daarnaast is er het voordeel van een sterke logistieke sector in Nederland.”

Chayenne laat echter zien dat er ook bedreigingen zijn. Hoewel Nederland minder last lijkt te hebben van meer neerslag of extreme droogte in de toekomst, zijn we er niet immuun voor. Dat laat bijvoorbeeld al de keuze zien om de seizoenen 2017 en 2019 te vergelijken omdat 2018 een extreem droog seizoen was. Daarnaast is er de prijs van de Nederlandse ui. Politieke interventie, minder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en de nodige certificeringen zijn eveneens ontwikkelingen om in het oog te houden. Met preventie (ontwikkeling van nieuwe rassen, drainage, ontwikkelingen in de bewaring), het waarborgen van de kwaliteit en samenwerking tussen teler en verwerker kan men echter de positie behouden in de toekomst. “Uiteindelijk is er niets dat boven de Nederlandse ui gaat.”

Inge Ribbens van het GroentenFruit Huis

Protectionisme een groot gevaar.
Een van de bedreigingen die werd aangegeven is de politieke interventie. Eigenlijk een groot compliment voor de Nederlandse ui aangezien het instellen van handelsbarrières een manier lijken om de eigen markt te beschermen. Chayenne gaf ook in haar lezing aan dat, hoewel de export naar West-Afrika toeneemt, het seizoen voor de export steeds korter wordt om de eigen markt te beschermen.

Inge gaf nog een aantal voorbeelden van landen die de Nederlandse ui buiten de deur willen houden. “Markten als Rusland zitten al langere tijd op slot en ook in China krijgen we moeilijk voet aan de grond.” Een aantal landen, die recent een uitdaging vormen, zijn Panama en Indonesië. “De markt in Panama ging al op slot in 2006/2007 maar ging na diplomatieke onderhandelingen in 2013 weer open. Er ontstond echter onrust bij de lokale telers waardoor we nu zien dat de deur naar Panama weer dicht gaat. Er werden extra maatregelen ingesteld zoals de ‘120-dagen regel’ voor Nederlandse uien. Onze uien, die op de markt kwamen, moesten binnen 120 dagen op de markt liggen. Dat gold echter niet voor andere exporterende landen.”

In Indonesië gaat de deur ook weer langzaam dicht. Om de lokale markt van sjalotten te beschermen, werden bijvoorbeeld de kleine uien uit Nederland gebannen. Maar hier blijkt, net zoals in het Russische geval, dat de agrarische sector nogal makkelijk het slachtoffer kan worden van politieke geschillen. Door sancties op Indonesische palmolie door de EU lijkt het land het land als tegenreactie de Nederlandse uien te willen bannen.

Inge vreest dat dit in de toekomst alleen maar gaat toenemen met de Brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China en de trend van local-for-local. Alleen via de diplomatie kan men hier tot oplossingen komen om de vrije handel te beschermen.

 

Publicatiedatum: 
Auteur: 
© 

 

 

Themadag uien

De mooiste ui van Nederland

Tholen – Gisteren bezochten tussen de 400 en 600 bezoekers de themadag uien in het multicultureel centrum De Meerpaal in Dronten, georganiseerd door de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN). Aan het eind van werd de mooiste ui van Nederland gekozen. Hoofdprijs: een reis naar de Canarische eilanden. We houden de spanning er echter nog even in…

Klik hier voor de fotoreportage

Max Brandjes was de dagvoorzitter op de themadag uien

Gijsbrecht Gunter geeft toelichting op het Uireka 2.0 project

Na de gebruikelijke koffie beten Gijsbrecht Gunter en Chris Visser de spits af met de aankondiging met het Uireka project 2.0 dat dit jaar van start gaat. Chris deed daarbij de onderzoeken van het vorige project uit de doeken waaruit toch blijkt dat bepaalde ziektes in de teelt zoals fusarium en trips nog een grote uitdaging gaan worden in de sector, zeker nu er steeds minder bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden op de markt.

Chayenne Wiskerke, Directeur Wiskerke Onions

Daarna volgde de lezingen van Inge Ribbens van het GroentenFruit Huis over de invloed van het protectionisme op de Nederlandse uienexport en een lezing van Chayenne Wiskerke, directeur van Wiskerke Onions over de invloed van klimaatverandering. Beide lezingen zullen uitgebreider besproken worden in de nieuwsbrief morgen. Roberto Dominquez van De Groot en Slot gaf via een filmpje ook nog uitleg over de uienteelt in Spanje.

Inge Ribbens van het GroentenFruit Huis

Daarna was het tijd voor de verkiezing van de mooiste bewaarui van Nederland waar de bezoekers ook hun stem voor konden uitbrengen en zo nog een mooie prijs konden winnen. Teler Piet-Jan van der Eijk uit Dronten won voor de derde keer op rij de titel en sleepte ook de publieksprijs in de wacht.

Piet-Jan van der Eijk wint voor de derde keer op rij de prijs voor 'mooiste uit van Nederland"

Niemand moest met honger naar huis want in de middag volgde nog een hacheemaaltijd. Opgediend op papieren borden en met bestek van bioplastic. Je moet wel het goede voorbeeld geven na het thema klimaatverandering. Zelf kreeg ik geen genoeg van de Nederlandse ui en volgde er in de avond nog een frikandel speciaal.

Klik hier voor de fotoreportage

 

Publicatiedatum: 
Auteur: 
© 

 

Mike de Koster, WDK Onions:

"Het zou me niets verbazen als we deze weken een exportrecord verbreken in de uien"

Tholen - "Het is een gekkenhuis", zo vat Mike de Koster van sorteer- en pakstation WDK Onions uit Kwadendamme de huidige uienexport samen. "Er is een brede vraag, zowel vanuit Afrika maar ook gaan er uien richting Azië en Oost-Europa. Al met al hebben we een mooie brede afzet. Het zou me niet verbazen als we in één van deze weken een exportrecord verbreken. De markt voor rode uien is helemaal geëxplodeerd, die zijn bijna niet te koop."

"De verkoopprijzen voor gele uien zitten momenteel iets in de lift en liggen zo rond de 20/21 cent. Het voordeel van deze brede export is daarbij dat we alle maten goed kwijt kunnen", aldus Mike. "Het seizoen begon in juli weliswaar traag, maar vanaf augustus gaf de vraag uit Brazilië de export een boost en die vraag is mooi opgevolgd door Afrika. Al met al is de eerste helft van het seizoen me erg meegevallen." 

Ook kwalitatief zien de uien er volgens de volgens de verpakker goed en gezond uit. "De uien die geoogst zijn voor de regen zijn qua presentatie mooier, de later geoogste uien hebben het meer te verduren gehad, wat je terugziet aan de kleur. Al met al hebben we een mooi en gezond product om de wereld over te sturen." 

Voor meer informatie:
Mike de Koster
WDK Onions
Langeweegje 39
4434 NC Kwadendamme (NL)
Tel: +31-(0)113-644270
F: +31-(0)113-644788
M: +31-(0)6-48380272
E: info@wdk-onions.nl 
www.wdk-onions.nl 

 

Publicatiedatum: 
Auteur: 
© 

 

Jan Franje, Franje Onions:

"Rode bio-uien superduur, markt voor gele bio-uien juist zwak"

Tholen - De oogstwerkzaamheden zorgen voor genoeg drukte in de Hollandse uien. "Door het natte weer liggen er nog heel wat uien te wachten om van het land gehaald te worden. Zo moeilijk als het deze zomer regende, zo makkelijk regent het nu", constateert Jan Franje van Franje Onions. "Kwalitatief zorgt dat voor grote verschillen. Als de uien mooi op het land liggen, gaat het goed, maar er liggen ook uien in de blubber."

De uienmarkt kenmerkt zich momenteel door een brede vraag. "De baalprijzen zijn erg stabiel met een niveau tussen de 18 en 20 cent. Als de vraag zo blijft, zie ik het vervolg van het seizoen wel zitten. Maar dan moet de export naar Afrika niet al te veel haperen, want dat is toch de kartrekker. Volgende week vertrekt er in elk geval weer een boot", vertelt Jan.

"Druk is het momenteel sowieso, want naast het afland werk, zijn we ook druk met de zaadselectie en hebben we deze week ook weer een start gemaakt met het planten van de winteruien. Alleen de handel in gele bio-uien is heel zwak. Nu is dat vrij normaal voor de tijd van het jaar. Als mensen nog uit hun tuintje eten, blijft de vraag naar bio-uien altijd achter. Uitzondering zijn de rode uien, die zijn op het moment megaduur!"

Voor meer informatie:
Jan Franje
Franje Onions
Gawege 10
4414 NB Waarde
0113 501658
info@franjeonions.nl 
www.franjeonions.nl 

 

 

Publicatiedatum: 
Auteur: 
© 

 

Nieuwe algemene handelsvoorwaarden zaaiuien (AVZ) van kracht

De bestaande algemene handelsvoorwaarden zaaiuien, beter bekend als ‘De AVZ’, dateren van 2006. Hoog tijd om de algemeen geldende voorwaarden tegen het licht te houden. Er is immers veel veranderd in de uiensector. Vanaf 1 juli 2019 gelden de nieuwe voorwaarden die LTO Nederland en GroentenFruit Huis gezamenlijk hebben opgesteld en zijn gedeponeerd bij de Arrondissementsrechtbank in Den Haag.


Adrie Bossers en Gijsbrecht Gunter

Telers en handel merken dat veel bedrijven de laatste jaren eigen handelsvoorwaarden opgesteld hebben. Hierdoor is het in de markt vaak onduidelijk wat precies de voorwaarden zijn en welke rechten en plichten daarbij horen voor koper en verkoper. LTO Nederland en GroentenFruit Huis zijn daarom rond de tafel gaan zitten met als uitgangspunt het opstellen van eerlijke, reële en vooral praktische voorwaarden die passen bij de kwaliteitsambitie van de Hollandse ui.

Doel is dat beide achterbannen de nieuwe voorwaarden breed zullen toepassen waardoor het woud aan voorwaarden dat momenteel bestaat, verdwijnt. "Het zijn de best omschreven voorwaarden ooit", zeggen de leden van de gezamenlijk werkgroep die zich in de achterliggende periode sterk hebben gemaakt voor actualisatie van de AVZ.

Naast duidelijke omschrijvingen zoals kwaliteit van veldgewas uien, tarra, grond en praktische zaken zoals het wegen en termijnen voor koopbevestiging, betaling en risico-overdracht, zijn definities opgenomen van zogenaamd ‘schot’ (spruitvorming) en ‘kale uien’. Ook zijn haakjes opgenomen voor tarrakorting of premies bij uitzonderlijk hoge of lage tarrapercentages en is het keuringsreglement aangepast aan de hand van de nieuwe voorwaarden. In de nieuwe AVZ is niet langer voorzien in voorwaarden voor de contractteelt, aangezien deze nauwelijks gebruikt werden.

De opmaak van de voorwaarden is eveneens in een eigentijds jasje gestoken. De nieuwe voorwaarden zijn te downloaden op www.groentenfruithuis.nl en zijn kosteloos op te vragen bij de Rechtbank Den Haag onder vermelding van depotnummer 17/2019.

Adri Bossers
LTO Nederland
06-21274960

Gijsbrecht Gunter
GroentenFruit Huis
06-52123146
 

 

Publicatiedatum: 

 

Leon Mol (Ahold-Delhaize) roept telers bij uienontbijt op tot kennisoverdracht

Fotoreportage Landelijke Uiendag

Tholen - De laatste donderdag van augustus is het traditiegetrouw de Landelijke Uiendag op Proefboerderij de Rusthoeve in Colijnsplaat. De dag kent een aantal vaste ingrediënten met rondleidingen en demonstraties in het veld, de zaaiuienrassenlijst die wordt gepresenteerd, de mosselen van familie Van den Berge en de beurs met de nodige standhouders in de schuur, waarbij het 's middags altijd weer wat drukker wordt rond de bar.

De laatste jaren wordt er voor de vroege vogels een 'uienontbijt' georganiseerd. De organisatie had dit jaar weer een interessant programma samengesteld. Nadat de nieuwe handelsvoorwaarden voor zaaiuien door Adrie Bossers namens de telers en Gijsbrecht Gunter namens de handel waren ondertekend, was het de beurt aan Leon Mol, Director Product Safety & Social Compliance van Ahold-Delhaize. Hij riep de telers op tot het delen van informatie. "Vroeger was een product goed of niet goed. Tegenwoordig wil de consument weten hoe en waar de producten worden geteeld. Leon gaf aan dat AH bij de sourcing uitgaat van het principe 'first local, than global', hoewel dat voor de grootgrutter niet te doen is om op winkelniveau samen te werken de telers uit de buurt.


Mosselen!

De Deense teler en verpakker Hardy Hansen gaf samen met met Peder Krogsgård van HortiAdvice een toelichting op de wijze van telen en verpakken in Denemarken. In Denemarken is het gebruikelijk dat meerdere telers samen een pakstation runnen. Maar liefst 19% van het uienareaal bestaat tegenwoordig al uit biologische uien. Een kwart van de uienteelt bestaat uit rode uien en dat percentage groeit jaarlijks. Volgens de Deense adviseur liggen de prijzen van de Deense uien normaal gesproken enkele centen boven de Nederlandse uien, maar was dit vorig seizoen een keer het tegenovergestelde. Wel gaf hij aan dat Deense telers voor een prijs van 12 cent afland waarschijnlijk zouden tekenen. Een Zweedse collega-teler gaf aan dat de uienverwerking in zijn land nog anders is geregeld, daar heeft elke supermarkt één pakstation.


Op de kar naar de proeven

's Morgens was het redelijk rustig in Colijnsplaat, maar in de middag wisten de uientelers de Rusthoeve weer goed te vinden, alhoewel het niet zo druk werd als de vorige editie. Dat lag niet aan het hoogst actuele thema 'Uienteelt in een veranderend klimaat'. Zo werd druppelirrigatie aangedragen als een mogelijkheid voor de telers om zich te wapenen tegen droogte. Al met al genoeg stof voor de telers om over na te denken naast de huidige uienprijs die met een neerwaartse trend de nodige kopzorgen geeft.

Luc Remijn van het organiserende UIKC kijkt dan ook tevreden terug op de dag. "Ondanks dat het 's morgens rustig was, verwachten we toch dat er zo'n 1.500 mensen zijn geweest. Ondanks de drukte in de uien  en het pootgoed zijn er dus heel wat telers komen buurten. Ook telers uit Noorwegen, Zweden, Denemarken en Frankrijk waren van van de partij. Er zijn verschrikkelijk veel mensen het veld in geweest om de proeven te bekijken. Al met al is de uiendag toch een begrip geworden. Hij werd zelfs op Radio 10 Gold en Q-Music genoemd. Mensen weten dus weer waar ze volgend jaar de laatste donderdag van augustus moeten zijn!"

Klik hier voor de fotoreportage

 

Publicatiedatum: 
Auteur: 
© 

 

Uiendag 29 augustus 2019: 'Uienteelt in een veranderend klimaat’

Voorbereidingen Uiendag in volle gang

Het klimaat om kwalitatief goede uien te telen verandert sterk. "We hebben te maken met veranderende weersomstandigheden, een klimaat met meer natte èn droge extremen. Daarnaast zien we ook een ander ‘gewasbeschermings-klimaat’ als een sneltrein op ons afkomen. Steeds meer gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen of staan sterk ter discussie en er zijn diverse wijzigingen in de wetgeving rondom spuittechniek", vertelt de organisatie van de Uiendag. 


Voorbereidingen zijn in volle gang

Water speelt een hoofdrol
"Door deze klimaat-veranderingen wordt de behoefte naar objectief, onafhankelijk onderzoek in de uienteelt alleen maar groter. We blijven zoeken naar de optimale manier van uien telen. Als het klimaat echter niet meehelpt met tekort of teveel water, dan is het lastig om een goede opbrengst te produceren. We zoeken naar oplossingen voor de problemen van het watertekort. Waar liggen er kansen? Water bufferen, peilgestuurde drainage, druppelirrigatie, beregenen en andere strategieën m.b.t. trips, plantversterkers, andere meststoffen? De keuze zal voor iedereen verschillend zijn." 

"Een goede uienkwaliteit is van groot belang voor onze export. Wat kunnen we nog verbeteren aan onze uienteelt, waar kunnen we bijsturen? De basis voor de teelt moet goed zijn, maar ook de kwaliteit moet als basis gezien worden. Daarbij moeten we blijven voorlopen in techniek, kennis en innovatie. Ons thema voor de Uiendag 2019 wordt: ‘Uienteelt in een veranderend klimaat", aldus de organisatie.

"Daar willen we graag aan de hand van de vele veldproeven op het Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve samen met u over praten." 



Het Uien Innovatie en Kenniscentrum is er ook dit seizoen weer in geslaagd om een aantal interessante onderzoeken aan te leggen in samenwerking met verschillende bedrijven c.q. partners. Het is van groot belang om de resultaten van deze innoverende onderzoeken op een juiste manier te interpreteren en te communiceren naar de gehele uiensector. Een van de middelen hiertoe is onze jaarlijkse Uiendag.



Rassenlijst
Op deze dag zal ook de nieuwe rassenlijst vanuit het Uireka ketengestuurde onderzoek worden gepresenteerd. Uiteraard zijn er rondleidingen en demonstraties op het veld, en is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de tent/schuur.



Thema’s Uiendag
• Rassenvergelijking zaaiuien
• Priming van uienzaad
• Onkruidbestrijding
• Bemestingsstrategieën
• Schimmelbestrijding
• Uienteelt volgens PlanetProof
• Tripsbeheersing
• Plantversterkers en weerbaarheid
• Druppelirrigatie
• Regelbare drainage
• Bodem, banden en drukwisselsysteem
* In het veld wordt op diverse locaties aandacht geschonken aan het thema klimaat en water.

Demo spuittechniek
MagGrow
Pulserende dop-techniek
Druppelgrootte en drift

Voor meer informatie:
L. Remijn 
UIKC
06-53261172
Noordlangeweg 42
4486 PR Colijnsplaat
l.remijn@delphy.nl  

 

Zeeuwse uienoogst gestart

Dinsdag 11 juni is de uienoogst weer begonnen in Zeeland, zo meldt Marcel Goud van Goud Biervliet. De eerste percelen Troy werden geoogst voor de firma JJK uit Kruiningen. "De kwaliteit ziet er goed uit. 
Het is nog vroeg in het seizoen maar er is vraag naar nieuwe uien en daardoor zijn we toch begonnen met oogsten."

Voor meer informatie:
Marcel Goud
Goud Biervliet
Middenweg 13a
4521 PG Biervliet
Tel: 0115-481636
E: info@goudbiervliet.nl  
www.goudbiervliet.nl 

 

Publicatiedatum: 

Banker plants ingezet in tripsproef uien

Op een praktijkperceel uien waar een hoge druk van trips te verwachten valt, is een uitgebreide tripsbeheersingsproef aangelegd. Het beheersen van trips in uien en spruitkool vraagt veel aandacht, waarbij telers zich afvragen of de vertrouwde bestrijdingsmethoden nog wel toereikend zijn. Een van die telers heeft zijn uienperceel beschikbaar gesteld om een proef in drie grote vakken aan te leggen. Het doel is meer inzicht te verkrijgen over het natuurlijk evenwicht tussen nuttige en schadelijke insecten. Het bedrijf IPM Impact is betrokken om de verschillende soorten insecten in kaart te brengen en de ontwikkeling van de populaties te monitoren.

Aanpak met banker plants
In de proef wordt gekeken naar het samengaan van de insectenontwikkeling en de inzet van insecticiden bij zaaien en tijdens de teelt. Het meest innovatieve is de strook waar gestreefd wordt de schadedrempel waarop moet worden ingegrepen steeds verder uit te stellen. Dit gebeurt door stroken met waardplanten “banker plants” in te zaaien tussen de uien. Er wordt, op basis van al verworven kennis, een mengsel samengesteld dat past bij de nuttige insecten. Door de stroken op verschillende momenten in te zaaien en door de verschillende tijdstippen van bloei van de soorten, ontstaat een zogenaamde bloeiboog in het veld. Deze bloeiboog zorgt voor een hele actief migrerende insectenpopulatie, die zo in aanraking komt met de schadelijke insecten die zich in het gewas bevinden. De grootste uitdaging is namelijk om de nuttige insecten uit de waardplanten in het gewas te krijgen. Met medewerking van een tweetal stagiaires van de HAS Hogeschool uit Den Bosch worden de banker plants ingezaaid. Corteva is betrokken en zet haar kennis in die ze hebben over de levenscycli van trips.

Bezoek aan tripsproef
Woensdag 28 mei j.l. werd het proefveld bezocht door de heer J.K. Goet, secretaris-generaal van het ministerie van LNV. Hij toonde zich zeer geïnteresseerd en betrokken en was onder de indruk van de getoonde innovatie in de praktijk. CZAV-adviseur, Lein de Visser, was aanwezig om uitleg te geven over deze geïntegreerde insectenaanpak. Het spreekwoord “men moet geen oude schoenen wegwerpen, voordat men nieuwe heeft” werd door meerdere partijen meegegeven aan de heer Goet, die dat heel helder verwoord vond.

Bron: CZAV

 

Gehandicapten hebben dag van hun leven op Davogé-dag bij Jonika

Zaterdag 18 mei vond op het terrein van uiensorteer- en pakstation Jonika in Oostdijk weer de 17e Davogé-dag plaatse. De stichting Davoge stelt zich ten doel om jaarlijks een activiteitendag te organiseren. Op deze dag staan mensen met een beperking centraal. De activiteiten bestaan onder meer uit een truckrit met een behoorlijk aandeel AGF-vrachtwagens, een spelletjesprogramma en verschillende demonstraties. Onderstaande filmpjes geven een impressie van de dag

 

 

Publicatiedatum: 
©  / 

Eric Moerdijk, Monie:

"Ondanks tekorten op uienmarkt momenteel voldoende alternatieven voorhanden"

Tholen - In de uienhandel wordt er momenteel een tandje teruggeschakeld. "We zijn het inmiddels een beetje gewend geraakt. In combinatie met de werktijdverkorting proberen we de juiste balans te vinden om mensen en capaciteit optimaal te benutten", zegt Eric Moerdijk van uiensorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp. "Net voor Pasen was het even een gekkenhuis, nu is de markt weer even getemperd. Er gaan elke week wel uien weg, maar naar een beperkt aantal bestemmingen en ook geen grote volumes. Oost-Europa, Italië en ook Engeland vragen nog wel naar uien. Duitsland is al grotendeels overgeschakeld op Nieuw-Zeeland."

"Dat het een bijzonder jaar zou worden, was al vroeg bekend. In feite is de eerste helft van het seizoen voor de jaarwisseling boven verwachting verlopen. Daarna viel de markt terug, waarna de prijzen medio april opnieuw de lift in zijn gegaan. Inmiddels is het met de inkoop een eind gebeurd en zie je de vraag wat teruglopen. Prijzen staan iets meer onder druk, maar voor grove uien wordt nog altijd tegen de 70 cent betaald. Het idee is toch nog steeds: "als het nu niet gebeurt, gebeurt het nooit meer."

"Voor de Nederlandse handel is het nu zaak om de voorraad over de resterende weken te verdelen, om tot het einde van het seizoen te kunnen leveren. Ondanks de tekorten, zie je dat er momenteel toch geen gebrek aan uien is door de alternatieven over de hele wereld. Inmiddels komt in Zuid-Europa de oogst op gang", vertelt de verpakker. Of dit seizoen veel consequenties gaat hebben voor andere seizoenen, hangt volgens hem grotendeels van volgend jaar af. "Krijg je nog zo'n jaar met hoge prijzen, dan kun je een behoorlijk marktaandeel verliezen. Een land als China is toch behoorlijk actief geweest op de Europese markt - zij het dat de reacties op de kwaliteit erg wisselend waren - maar de contacten zijn wel gelegd. Maar als we een normale opbrengst krijgen van een goede kwaliteit tegen een concurrerende prijs, dan moeten we ook in staat zijn die markt snel terug te winnen."

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455TK Nieuwdorp
Tel: 0113-612845
eric@monie.nl 
www.monie.nl

 

 

Publicatiedatum: 
Auteur:  
© 

Dignus Boone, Bowa:

"Nog een week of drie, dan is het uienseizoen voor ons voorbij"

Tholen - "Nog een week of drie, dan is het seizoen voor ons voorbij", vertelt Dignus Boone van uiensorteer- en pakstation Bowa uit Waarde. Hoewel hij al lang meedraait in de uienhandel, heeft de verpakker een uienseizoen als dit jaar nog nooit meegemaakt. "Maar alles moet een keer de eerste keer zijn."

"Wij kunnen tot op heden lekker bezig blijven met het personeel. De vraag valt me niet tegen op het moment. Met name de voormalige Oostbloklanden trekken er goed aan. Verder gaat er een enkel vrachtje naar Afrika of het Caribisch gebied. Maar sommige bestemmingen vallen met deze hoge prijzen wel af. Gelukkig is de kwaliteit van de uien die we nu draaien van prima kwaliteit."

"De prijzen zijn op het moment stabiel. Voor de grove uien wordt zo'n 70 cent betaald. De prijs van de 50-70 sortering ligt rond de 68/69 cent en de 45-65-sortering wordt voor 65 cent verkocht. Al met al gaat het om veel geld, waarbij het wel heel belangrijk is dat het allemaal betaald wordt. Maar ik vind het wel een mooie markt. Het geeft in elk geval genoeg spanning!"

Voor meer informatie:
Bowa BV
Weelweg 19,
4414 AW Waarde
Tel: 0113 503 000
info@bowabv.nl
www.bowabv.nl 

 

 

Publicatiedatum: 
Auteur:  
© 

 

Mike de Koster, WDK Onions:

"Stijging uienprijs gezien voorraad te begrijpen maar gaat bij huidige export wel erg hard"

Tholen - De bodem van de uienvoorraad komt langzamerhand in zicht. "We doen rustig aan en maken ons niet te druk. Toch komen we als we het aanbod uitsmeren over de komende weken nog verder dan we aanvankelijk hadden gedacht", constateert Mike de Koster van WDK Onions uit Kwadendamme.

"Er zit nog wel wat aanbod links en rechts. De boer zit er redelijk vast in met prijzen rond de 60 cent of meer, maar er zijn er ook die nog hoger in de boom zitten. Gezien de huidige voorraad kan ik dat enerzijds begrijpen, maar gezien de huidige export is de prijs de laatste weken wel erg hard gestegen", aldus Mike.

"Je ziet dan ook wat weerstand tegen de hoge prijzen op onze afzetmarkten ontstaan. Duitsland schakelt over op Nieuw-Zeelandse uien, terwijl Oost- en Zuid-Europa eerder kiezen voor de Egyptische uien. Persoonlijk vind ik de Egyptische uien kwalitatief zwak, maar bij een verschil van pakweg 15 cent is de keuze blijkbaar toch makkelijk gemaakt."

"Al met al is de markt moeilijk te peilen. Maar persoonlijk vind ik de spanning wel mooi. De laatste jaren was de uienmarkt weleens makkelijk voorspelbaar. Dit jaar komt het er toch op aan dat je op het juiste moment de juiste beslissing maakt. En of we dit jaar de euro halen, durf ik ook niet te zeggen. Ik sluit niets uit. Wel zijn we als bedrijf nadrukkelijk aan het kijken wat de kosten zijn om het personeel de komende weken aan het werk te houden ten opzichte van de risico's die je loopt," besluit de verpakker.

Voor meer informatie:
Mike de Koster
WDK Onions
Langeweegje 39
4434 NC Kwadendamme
T: +31-(0)113-644270
F: +31-(0)113-644788
M: +31-(0)6-48380272
info@wdk-onions.nl  
www.wdk-onions.nl 

 

Publicatiedatum: 
Auteur:  
© 

Situatie op de uienmarkt nekt de verpakkers

Tholen – “De situatie op de Belgische uienmarkt is vergelijkbaar met die in Nederland. Er is nog weinig voorraad beschikbaar en de prijzen zijn erg hoog. In Zeeuw-Vlaanderen zijn alle uien geruimd. De kwaliteit van de uien die er nog zijn, zijn nog relatief goed maar omdat de prijzen zo hoog zijn loont het niet meer om te sorteren”, vertelt een Belgische verpakker. “De prijzen bij de teler zijn hoog en voor het gesorteerd product krijgen wij te weinig.” De verpakker koopt zijn uien gesorteerd in Nederland en verpakt ze in België.

De eerste Egyptische importuien worden over een dag of tien verwacht en uien uit Nieuw-Zeeland zijn al op de markt. “De Nieuw-Zeelandse uien zijn fors duurder dan de Egyptische, maar kwalitatief wel beter. De situatie voor rode uien is nog extremer dan van de gele. De grove maten zijn erg duur, maar bijna op en de fijne maten zijn een stuk goedkoper”, aldus de verpakker. “Ik verwacht dat de slechte situatie wel degelijk invloed gaat hebben op de aanplant voor volgend jaar. Boven in Nederland waar de rendementen wel goed waren, zal naar verwachting wel wat meer worden aangeplant. In Zeeuws-Vlaanderen, waar de oogsten slecht waren, zal wel minder worden aangeplant.”

De verpakker baalt ervan dat de markt zo geblokkeerd is. “Er zit geen marge meer tussen en daarom is de situatie voor de uienverpakkers erg negatief. Het is te hopen dat we volgend jaar een beter seizoen hebben dan nu.”

 

Publicatiedatum: 
Auteur:  
© 

  •  
  •  
  •  
  •  
Beeld © ANP

De Nederlandse uiensorteerders hebben zo weinig te doen, dat ze hun personeel naar huis hebben gestuurd. Van de 35 bedrijven hebben er 5 arbeidstijdverkorting aangevraagd. En daar gaan deze week nog een aantal bedrijven bijkomen, verwacht de brancheorganisatie.

Nederland is een van de grootste uienleveranciers van de wereld. Door de extreme hitte en droogte afgelopen zomer viel de oogst vorig jaar enorm tegen. "Landelijk was er 40 procent minder opbrengst. In Zeeland moest in totaal 1000 hectare worden omgeploegd, omdat de oogst compleet was mislukt", zegt Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de brancheorganisatie Holland Onion Association tegen RTL Z.

Nederlandse uien uit de gratie

Gevolg van de tegenvallende oogst is dat er weinig Nederlandse uien zijn en dat die erg duur zijn. "Een kilo uien kostte vorig jaar nog 8 cent, nu loopt de prijs tegen de 50 cent", zegt analist Burgers van DCA groep.

Zo'n 90 procent van alle Nederlandse uien wordt geëxporteerd naar wel 140 landen, maar veel van die landen haken af, omdat ze de Nederlandse uien te duur vinden. "Maleisië en Indonesië bijvoorbeeld, halen hun uien nu uit China. Brazilië wijkt uit naar Chili en Argentinië", verklaart Gunter.

Sorteerbedrijven hebben niets te doen

Er is dus niet alleen weinig aanbod, maar ook de vraag is beperkt. Sorteerbedrijven zijn hier de dupe van. Zoals Monie, een sorteer- en pakstation van uien in het Zeeuwse Nieuwdorp. In de eerste helft van het seizoen – dat in juli begon – was de export naar Afrikaanse landen nog wel redelijk, vertelt Eric Moerdijk van Monie.

Maar in de tweede helft van het seizoen is het erg stil. Sorteerbedrijven draaien lang niet op volle kracht. "Normaal doen we 30.000 kilo per week, nu is dat 10.000 kilo", zegt Moerdijk.

Personeel deel van de dag thuis

Dat betekent dat sorteerbedrijf Monie, net als veel andere sorteerbedrijven, lang niet op volle kracht draait. Moerdijk: "Normaal zouden we nu vier of vijf flexwerkers hebben, die zijn nu allemaal naar huis."

De 22 vaste medewerkers kunnen wel in dienst blijven bij Monie, maar zij zitten regelmatig een deel van de dag thuis. "We werken bijvoorbeeld tot 12 uur in de middag en kijken dan of er nog uien zijn om productie te kunnen draaien. Zo niet, dan gaat het personeel naar huis."

Nieuwe uienplantjes

Monie heeft voor hen arbeidstijdverkorting aangevraagd. Dat betekent dat het bedrijf zijn personeel gewoon doorbetaalt, ook als er geen werk is. Het UWV dekt maximaal 42 procent van die kosten, volgens Moerdijk van het sorteerbedrijf.

Gunter, van de brancheorganisatie, schat dat nog zeker vier bedrijven dezelfde stap hebben gemaakt en verschillende sorteerders deze week arbeidstijdverkorting zullen aanvragen.

Het is te hopen dat het aankomende seizoen beter zal zijn. De eerste uienplantjes voor het nieuwe seizoen zijn nu al geplant, weet Gunter. "Maar die zijn niet eerder dan eind juni beschikbaar."

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar

 

Gijsbrecht Gunter (Holland Onion Association) tijdens landelijke uiendag:

"Een aantal uiensorteerbedrijven heeft arbeidstijdverkorting aangevraagd bij het UWV omdat er simpelweg geen werk is"

De misoogst van 2018, een teken aan de wand voor de Hollandse ui? Zo luidde de presentatie die voorzitter Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association vanmorgen hield op de landelijke uiendag in Dronten. De vraag stellen is hem beantwoorden. "Ik denk van wel! De weersextremen en records van de laatste eeuw zitten veelal in het laatste decennium."

"Als handel kunnen we momenteel bepaalde markten niet bedienen. De uien zijn te duur, hebben de verkeerde maat of zijn er gewoonweg niet meer. De vraag is of andere exporterende landen die klanten gaan bedienen en of dat structureel wordt. Een aantal sorteerbedrijven heeft de achterliggende weken arbeidstijdverkorting aangevraagd bij het UWV omdat er simpelweg geen werk is en de bedrijven dermate specialistisch zijn dat er geen alternatieven zijn. Een unicum, dat wellicht in de toekomst vaker voor gaat komen..? De rekening van de klimaatverandering wordt zo wel heel concreet", vertelde Gijsbrecht.

"Droogte, maar ook warmte is funest voor fysiologie van de ui. Droogte misschien nog wel relatief beperkt door dikke waslaag die beschermt tegen verdamping.De ui heeft geen sterk ontwikkeld en diep wortelend wortelgestel. Gemiddeld maar zo’n 18 cm waardoor diepliggend water niet kan worden aangesproken. De ui heeft regelmatig een mild buitje nodig. Per mm dat het gewas niet kan verdampen resulteert dat in 200kg opbrengstverlies, aldus Vlaams onderzoek. Als het tekort oploopt tot 300 mm, praat je theoretisch over 60 ton verlies, wanneer dit niet wordt gecompenseerd door beregening. Dat is de complete oogst. De praktijk heeft aangetoond dat deze benadering weleens waar kan zijn. In droge gebieden werd meer dan 1.000 hectare ondergeploegd omdat er simpelweg niets te rooien viel", hield Gunter de aanwezige uientelers voor.

"De vraag is wel of beregenen de juiste vorm van irrigatie is. Het water valt in korte tijd met grote plenzen in een droog en gestrest gewas. Kleur en bacterierot zijn risico’s die dan op de loer liggen. Extreme warmte heeft invloed op de fysiologie van de ui en stimuleert het verouderingsproces. Het is vergelijkbaar met zoutstress en kan veel afdoen van de kwaliteit van het product. Echter, er speelt meer. De aanhoudende droogte zorgde ervoor dat het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen en MH heel moeilijk was. Terwijl het effect van deze klimatologische veranderingen bepaalde ziekten en plagen juist stimuleert en ingrijpen nodig is. Insectendruk zoals trips was extreem hoog, zeker in warme droogteperioden en het pakket beschikbare bestrijdingsmiddelen wordt juist al beperkter."

"Omgekeerd zien we soms ook hevige neerslag. Sommigen zijn het wellicht vergeten maar net voor de lange droogteperiode zijn er extreme hoosbuien geweest. Het dichtslaan van de bodem was het gevolg, al dan niet i.c.m. hoge temperaturen. Deze omstandigheden leiden tot stress op de wortels waardoor de planten meer vatbaar voor bodemziekten worden. Bodemschimmels hebben zo vrij spel om het wortelgestel te infecteren en de groei te remmen of een plant volledig te verkommeren. Veredeling op een sterk wortelgestel en een effectieve waterhuishouding in de plant zijn dus strategisch belangrijke stappen die zaadbedrijven nemen."

Maatregelen
Een vrij makkelijke maatregel is de spreiding van teeltgebieden. Weliswaar leidt dat vaak tot hogere transportkosten, maar het spreidt wel het risico. Wie nu vooral uien in het zuidwesten had, stond met lege handen. Een ander punt is het wapenen van de bodem tegen droogtegevoeligheid. Een goed organisch stofgehalte, het benutten van de bufferende werking van zeeklei, maar ook het effect van micorhizza op effectiviteit wateropname, bodemziekten en kaligehalte", hield Gijsbrecht de aanwezigen voor.

Ik wil niet in de mineur eindigen, maar denken in kansen. Daarmee is Nederland groot geworden. Het vereist technologische innovatie en cross-sectoraal denken. De belangen van een ander te omarmen om zelf ook verder te komen. We kunnen het niet alleen…"

 

 

Publicatiedatum : 

 

Rene Tiggelman, Van Langevelde Handelsmij"

"Gezien de vraag zou de uienprijs nog verder moeten dalen"

Tholen - Hoe de uienmarkt zich de komende weken zal gaan ontwikkelen, is voor Rene Tiggelman van Van Langevelde Handelsmij uit Kruiningen een groot vraagteken. "Op het moment is het in elk geval heel erg rustig. De telers die wel een goede opbrengst hebben, zullen blij zijn met dit seizoen, maar voor ons als handel is het geen leuk jaar. Geef mij maar normale prijzen en meer volumes, dat is veel prettiger werken."

"In West-Afrika vraagt Ivoorkust kleine hoeveelheden, heeft Mauritanië aanvoer vanuit Marokko en is Senegal op het moment gesloten, hoewel de verwachting is dat er eind deze maand nog wat invoervergunningen zullen worden afgegeven. Andere bestemmingen houden zich ook stil. Ik hoor dat er nog een klein beetje naar Oost-Europa gaat. In West-Europa worden er wel prijzen gevraagd, maar niet gekocht. En het Verre Oosten heeft dit jaar heel veel uien uit China geïmporteerd. Zo'n bestemming moeten we volgend jaar ook maar weer zien terug te krijgen. De contacten zijn nu gelegd en als de kwaliteit tevredenstellend is, wordt het ook lastiger voor ons."

"De baalprijs staat wel licht onder druk. Voor de middelsortering wordt nu 44 cent gevraagd en de grove gaan voor 49/50 cent weg. Als je puur naar de vraag kijkt, zou de prijs nog verder moeten zakken, maar dat is niet zo makkelijk, want iedereen zit met dure uien", constateert René. "Kwalitatief is het ook goed zoeken, we hebben over het algemeen dit jaar niet de kwaliteit om de uien heel ver weg te sturen."

"Wat we de komende maanden moeten gaan doen, weet ik niet. Normaal bedienen wij Spanje met grove uien  (60/80), maar die zijn er dit jaar niet. Frankrijk zit nog volop in haar eigen uien en persoonlijk vind ik de Duitse kleinpakmarkt een hele lastige markt vanwege de kwaliteitseisen en alle risico's met claims vandien. We zullen weer moeten wachten op de importuien", besluit de handelaar.

Voor meer informatie:
René Tiggelman
Van Langevelde Handelsmaatschappij