Actueel

'Alleen in Afrika willen ze onze kleine Zeeuwse uitjes nog hebben'

De Zeeuwse uien zijn kleiner en het zijn er ook minder. De gevolgen van de misoogst in de uien door de droogte zijn ook in de export te merken. Bij verwerkingsbedrijven loopt nu alles nog op rolletjes, maar de vraag is of ze begin volgend jaar ook nog genoeg werk hebben. Mogelijk moeten de medewerkers er verplicht van februari tot de zomer vakantie nemen.

 

 

Bij verwerkingsbedrijf Monie in Nieuwdorp rollen de kleine uien over de band. "We halen nu veel uien op in de buurt bij boeren. Uiteindelijk gaan ze naar landen in Afrika, daar is vraag naar de kleine uien", zegt mede-eigenaar Eric Moerdijk. Toch is het niet vanzelfsprekend dat hij makkelijk van zijn kleine uien af komt. Niet alle afnemers zitten erop te wachten en dan kost het veel tijd en overtuigingskracht om ze de kleine uien van dit seizoen toch te verkopen.

Grotere uien komen uit het noorden

Normaal gesproken koopt het verwerkingsbedrijf de uien voornamelijk bij Zeeuwse boeren, maar nu worden er ook uien uit de rest van het land gekocht: "In het noorden van het land is het een stuk beter geweest. De uien die daar geoogst zijn, zijn een stuk groter. Daar is vraag naar en die kan ik goed verkopen. Daarom haal ik ze dit jaar ook daar vandaan", zegt Moerdijk.

Het blijft spannend of er genoeg uien beschikbaar zijn. Zo niet, dan moet ik het personeel met vakantie sturen"
Eric Moerdijk - uienverwerker Monie

Momenteel heeft het verwerkingsbedrijf genoeg werk voor het personeel. De vraag is of dat het hele jaar zo blijft. Normaal gesproken verwerkt het bedrijf een jaar rond uien, maar door de slechte Zeeuwse oogst, is het maar de vraag of er voor een jaar rond werk is. "Het blijft spannend of er genoeg uien beschikbaar zijn. Zo niet, dan moet ik het personeel met vakantie sturen. Dan moeten we in het ergste geval een paar weken dicht", zegt hij.

 

Spanning en speculatie bij start uienseizoen

In het Vakblad Primeur dat afgelopen weekend verscheen blikten exporteurs en verpakkers vooruit op het spannende nieuwe uienseizoen dat is losgebarsten.

“Veel percelen in het zuidwesten kun je gewoon afschrijven. Ik schat dat 60% van de uien niet eens voor consumptie geschikt is. In het noorden van het land ziet de situatie er beter uit en zijn de opbrengsten gemiddeld 30% minder. Al met al hebben we het over 40-45% minder uien, waarmee er een fors volume minder beschikbaar is voor de export", constateert Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions.

“Linksom, rechtsom of door het midden. Er gaan spannende dingen gebeuren dit jaar”, voorspelt Tjerk Nagel van uiensorteer- en pakstation Konaxx Onions uit Sint Jacobi Parochie. “De sorteercapaciteit is zo overspannen groot, dat er dingen zullen gebeuren die niet stroken met de werkelijkheid.”

Ook Jan Franje van Franje Onions blikt vooruit op een spannend jaar. “Ik denk dat ik nog nooit zoiets heb meegemaakt. Iedereen wijst terug naar 1976, maar als ik de vorige generatie moet geloven, is het niet te hopen dat het net zo afloopt als toen. De uien werden toen afland erg duur verkocht, maar waren op het einde van het seizoen niets meer waard.”

Ook in België zijn de opbrengsten en de kwaliteit zeer wisselvallig, vertelt Rémy Tanghe van Bres Potato dat in 2015 startte als nieuwe onderneming in Breskens en toen alle lopende activiteiten van het toenmalige Terrapoint overnam. “Wij kopen veel uien in België in, maar groftes vallen erg tegen. In de Westhoek zijn de opbrengsten nog redelijk goed, Zeeuws-Vlaanderen brengt het er een stuk minder van af en ook in Wallonië zijn de opbrengsten stukken lager.”

“Het moet allemaal nog maar gebeuren”, begint Jan van der Ben van exportonderneming Sevenhuysen uit Warmenhuizen. “De boeren denken allemaal dat het goud wordt. En de opbrengsten lijken dit jaar inderdaad een stuk minder, maar niemand weet nog hoeveel uien er straks achter de plank liggen.

Ook in de rode uien zijn de opbrengsten wisselvallig, vertelt Carl van de Wiel van uiensorteer- en pakstation Agro Centre Holland, dat zich gespecialiseerd heeft in rode uien. . De kilo’s zijn er gewoon niet. Ik verwacht dat de meeste klanten wel bereid zijn om dit jaar kleinere maten te accepteren. Maar er zijn veel minder uien te verkopen, dus dat zal toch in de marge terug te zien moeten zijn aan het einde van de rit.

“Het zal niet de vraag worden of de uien duur gaan worden, maar het is meer de vraag op welk niveau de gevestigde exportlanden zullen afhaken en andere opties zullen gaan nemen”, concludeert Adriaan van Belzen van Daily Onions. “Daarbij zal elke schakel in de keten te maken krijgen met het dilemma van de middelsortering in verhouding tot grof. In het Verenigd Koninkrijk zijn supermarkten al overgestapt op andere specificaties waarbij Engelse telers al volop de middelmaten mogen afleveren wat nog niet eerder op deze schaal is voorgekomen.”

Het hele artikel lezen? Abonneer je nu op Primeur en we sturen je het september-nummer toe

 

Publicatiedatum : 
Auteur:  
© 

Mike de Koster, WDK Onions:

"Deze situatie is nieuw voor de uienhandel"

Tholen - Deze week heeft de uienhandel even pas op de plaats gemaakt. "Het is even wat rustiger, maar dat is niet erg, want vanwege het binnenhalen van de oogst was het de afgelopen tijd ook dubbel druk", vertelt Mike de Koster van WDK Onions uit Kwadendamme. Hij spreekt van een extreem uienjaar. "Dit is nieuw voor iedereen in de uienhandel."

"Eigenlijk blijven bij alle partijen die binnenkomen de opbrengsten toch weer achter bij de verwachtingen. We krijgen partijen binnen variërend van 6 tot 60 ton per hectare. Wel is de maatvoering richting het einde van het groeiseizoen nog wat bijgetrokken, al blijft die ver achter bij andere jaren. De grofte zal de prijs hoofdzakelijk gaan bepalen. Het wrange is dat de boeren met fijne uien en slechte kilo's hun prijs niet krijgen en dus dubbel hard geraakt worden", vertelt Mike.

"En voor de prijzen bij de boer is het dit jaar echt maatwerk. Andere jaren kon je bij wijze van spreken nog weleens een cel voor de prijs van de buurman kopen, maar nu moet je in elke cel gaan kijken", vervolgt de verpakker. "De meeste boeren met grove uien hebben begrijpelijkerwijs geen haast om te verkopen. Toch zijn er afland redelijk wat uien verkocht. Het gaat ook om veel geld en als je kilo's meevallen, loop je vervolgens ook geen risico's meer."

"Toen iedereen ging inzien dat de opbrengsten echt tegen gingen vallen, kwam er meer stemming in de markt en zijn de baalprijzen de laatste weken opgelopen. In de baal liggen de prijzen voor de fijne uien rond de 22-23 cent, de middel rond de 28-30 cent en de grove uien worden voor 35 cent verkocht. Gelukkig stabiliseren de prijzen nu, want we zien dat de klanten in het buitenland ook moeite hebben het gefinancierd krijgen. De prijzen liggen toch drie keer zo hoog als vorig jaar.

Voor meer informatie:
Mike de Koster
WDK Onions
Langeweegje 39
4434 NC Kwadendamme
T: +31-(0)113-644270
F: +31-(0)113-644788
M: +31-(0)6-48380272
info@wdk-onions.nl 
www.wdk-onions.nl

 

Publicatiedatum : 
Auteur:  
© 

Team Franje Onions klaar voor de Ride for the Roses:

"Altijd weer een dag om naar uit te kijken"

Team Franje Onions staat weer in de startblokken om de Ride for the Roses te maken. "Ik denk al weer voor de tiende keer, maar ik ben de tel kwijtgeraakt", lacht Jan Franje. Team Franje Onions bestaat uit een kleine 30 man. "Gelukkig niet allemaal personeel, maar we fietsen met collega's, vrienden en kennissen in Franje-tenue."

 

 

"Het is altijd een dag om naar uit te kijken. Natuurlijk is het een uitdaging om 100 kilometer te fietsen en we maken er met zijn allen altijd weer een gezellige dag van. Daarnaast is KWF Kankerbestrijding een supergoed doel, waar iedereen wel mee te maken heeft in zijn familie- of vriendenkring", vertelt Jan.

 

 

Inmiddels staat de teller op een kleine 4.000 euro. Doneren kan nog steeds

www.ridefortheroses.nl/mijn-ride/deelnemer/617/franje-onions-bv/

 

 

Publicatiedatum : 
Auteur:  
© 

Lindert Moerdijk, MSP Onions:

"Bestemmingen haken af vanwege hoge uienprijzen"

Tholen - De uienafzet verloopt vandaag de dag niet eenvoudig. "De stemming bij de boer is enorm, maar de vraag blijft als gevolg van de hoge prijzen achter. Het is in de export verschrikkelijk moeilijk om bij deze telersprijzen een goede afzet te realiseren. Te veel bestemmingen haken af bij deze prijzen en vinden alternatieven in omliggende landen. De enige duidelijkheid die Senegal afgeeft, is dat het onduidelijk is wanneer het land opengaat en er liggen al twee boten op het water te dobberen", vertelt Lindert Moerdijk van MSP Onions.

 

 
"Speculanten en boeren zien goud blinken, maar dat is niet gebaseerd op de huidige en verwachte vraag. De totaalopbrengst per hectare over de hele linie is lager en daarom hebben de telers ook simpelweg een hogere prijs nodig. Natuurlijk zijn de opbrengsten per hectare laag, al zijn de verschillen tussen de percelen groot. Met name in het zuidwesten zijn de zaaiuien veel te fijn, maar de bestemmingen die normaal de grove uien kopen, trekken er nog totaal niet aan vanwege de hoge prijzen", vervolgt Lindert. "Ik ben benieuwd wat er straks gaat gebeuren, maar met deze vraag en prijzen wordt het nog een kunst om aan de verwachtingen van deze markt te voldoen. De export moet vol aan de bak om dat proberen te realiseren!"
 

Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
Tel: 0113 612370

 

Publicatiedatum: 17-8-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Uienverpakker droogt met restwarmte van de buren in plaats van gas

Burenhulp Wiskerke Onions en Lamb Weston Meijer bespaart jaarlijks energieverbruik 300 huishoudens

Tholen - Maandag 2 juli vond de officiële opening plaats van het restwarmteproject tussen de buren Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions. Na processen als het schillen van aardappelen via stoomschillers, en het voorbakken van aardappelproducten, heeft Lamb Weston / Meijer energie over die van te lage kwaliteit is voor andere delen van het productieproces. Voor het naastgelegen Wiskerke Onions is deze energie goed bruikbaar om de uienoogst te drogen. Daarom vangt Lamb Weston / Meijer deze energie af via warmtewisselaars. Deze warmen water op, dat vervolgens naar Wiskerke Onions stroomt. Na afgifte van warmte vloeit het afgekoelde water weer terug naar deze warmtewisselaars, om weer op te warmen in het productieproces van Lamb Weston / Meijer. Beide buren besparen hiermee het jaarlijkse energieverbruik van 300 huishoudens.

 

 

"Een uniek project waarin wij als twee agrarische bedrijven elkaar vinden en succesvol samenwerken", vertelde Chayenne Wiskerke, die eerst even terugblikte hoe het project tot stand was gekomen. "Het begon allemaal toen mijn Oom Kees een artikel meenam uit de PZC wat ging over het op dat moment overtollig beschikbaar kapitaal voor de provincie Zeeland welke terug naar de staat zou vloeien als deze niet voor lokale duurzaamheidsprojecten ingezet zou kunnen worden. Zonde zei hij, en dat zou ook zo geweest zijn. Zouden we wellicht eens moeten kijken naar restenergie van buurman Lamb Weston Meijer? Zo klonk het. Ik dacht bij mezelf;:zou zoiets echt mogelijk zijn? Wat levert het op? En wat komt er eigenlijk allemaal niet bij kijken, alles draait nu zo goed. Moeten we hier nou echt aan gaan sleutelen? Voordat ik het wist, had Gijsbrecht Gunter het antwoord, wist de losse eindjes aan elkaar te knopen en waren we op weg. Nu bijna twee jaar later, staan we aan de opening van ons project en gaan we onze uien drogen met restwarmte in plaats van met gas."

 

Daarbij concentreren we ons zowel op de teelt, de logistiek als meerdere alternatieve energiebronnen en willen daarbij een voorbeeld zijn voor de sector en de provincie, maar wij streven ernaar met uiteindelijk doel om een gezond en duurzaam product naar de eind consument te brengen. Het restwarmteproject van beide agrarische bedrijven past in het maatschappelijke beleid van de Provincie Zeeland gericht op het bevorderen van de energietransitie (verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen). Daarom heeft de Provincie Zeeland een Green Deal met de Rijksoverheid gesloten, van waaruit Provincie Zeeland een subsidie van bijna €800.000 voor dit project heeft verstrekt. De totstandkoming van het project is gefaciliteerd door het platform Smart Delta Resources, een samenwerkingsverband van elf energie- en grondstof-intensieve bedrijven in de zuidwestelijke Deltaregio, waaronder Lamb Weston / Meijer.

 

Warmteuitwisseling
Zodra de nieuwe installatie in juni 2018 in gebruik wordt genomen, kunnen beide partners precies meten hoeveel energie ze besparen. Het verwachte besparingspotentieel is zo'n 500.000 m3 aardgas en een verminderde uitstoot van zo'n 875 ton CO2. Ruwweg is dit het jaarlijkse energieverbruik van 300 huishoudens. Wiskerke Onions betaalt het leeuwendeel van de investering van €1,6 miljoen. Verder ontvangen Wiskerke Onions bijna €800.000 en Lamb Weston / Meijer zo'n €13.000 subsidie van de Provincie Zeeland.

 Gedeputeerde Ben de Reu van de Provincie Zeeland noemt de samenwerking tussen de twee internationaal opererende agrofoodbedrijven wereldwijd uniek. "Met deze subsidie vanuit de Green Deal wordt dit project economisch rendabel", zegt De Reu. "Zonder subsidie is de terugverdientijd te lang en is dit restwarmtesysteem financieel niet haalbaar. Dan zou de restwarmtekoppeling – en alle hiermee samenhangende energiebesparing – niet worden gerealiseerd. De facilitering in de projectontwikkeling  door het platform Smart Delta Resources (SDR) is daarbij een belangrijke steun in de rug geweest."

 

"Het project is een win-winsituatie voor beide bedrijven, zeker met oog op innovatie in duurzaamheid en streven naar circulaire bedrijfsvoering maar ook kijkend naar het financiële plaatje, daarmee refererend aan de stijgende gaskosten voor de komende jaren", aldus Chayenne. "Wiskerke Onions heeft als doelstelling en streven om de meest duurzame speler te zijn in de wereldwijde uiensector. Door de globale klimaatontwikkelingen hebben wij te maken met een stijgende groei naar Nederlandse uien. Het wordt daarmee ook steeds belangrijker dat juist wij als bedrijven slim investeren in duurzame ontwikkeling om deze toekomstige groei te voorzien zonder daarmee meer het milieu juist te belasten.


Klik hier voor de fotoreportage


Foto's: Daan Sturm

 

Publicatiedatum: 3-7-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Marcel Goud: "Toch nog redelijk vroege start"

Eerste plantuien gerooid

Tholen - De eerste plantuien worden alweer gerooid en daarmee is het nieuwe uienseizoen alweer voor geopend verklaard. "Wij hopen maandag de eerste vroege plantuien te laden, die dinsdag zijn gerooid", vertelt Marcel Goud van Goud Biervliet. "Hiermee hebben we ondanks het late planten en het droge, warme weer in mei toch de beschikking over een redelijk vroege oogst."

 

 

"Het afrijpen gaat snel. Door het droge weer zullen de kilo's op een normaal niveau uitkomen. Maar er lijkt een fatsoenlijk gewas te staan van goede kwaliteit", constateert Marcel. Volgens hem is het lastig inschatten of er meer plantuien worden gerooid. "Vroege plantuien zullen er wat minder zijn, ik verwacht dat het volume late plantuien vergelijkbaar is met vorig jaar."

 

Publicatiedatum: 22-6-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Gijsbrecht Gunter: "CBS-prognoses waren afgelopen jaar bruikbaar en betrouwbaar"

Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen

Tholen - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van het CDA waarin de regering wordt gevraagd in overleg te treden met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om de mogelijkheden te verkennen die leiden tot het zo laat mogelijk samenbrengen van oogstramingen ten behoeve van de landbouwrekening, met als doel deze in plaats van oktober in december te publiceren. Jaco Geurts en Joba van den Berg van het CDA stellen dat het publiceren van de oogstramingen door het CBS onwenselijke effecten kan hebben op de prijszetting van landbouwgewassen. Nog later publiceren is niet mogelijk omdat het samenbrengen van de gegevens in december noodzakelijk voor de landbouwrekeningen. Alleen de SGP stemde tegen de motie.

 

Het Comité Ui van GroentenFruit Huis, dat qua volume zo'n 90% van de totale uienhandel vertegenwoordigt, ontraadde de motie. "We hechten aan goede oogstramingen. In de achterliggende jaren is gebleken dat de cijfers die het CBS jaarlijks publiceert daarbij een bruikbaar en betrouwbaar handvat vormen voor de sector. De definitieve oogstramingen van het CBS die begin februari jl. gepubliceerd zijn wijken slechts zo'n 4 procent af van de eerste raming in oktober 2017. Statistisch, historisch en ook qua groeiseizoen is dat een goed verklaarbare afwijking."

 

In een toelichting geeft voorzitter Gijsbrecht Gunter aan dat het voor de vrije uienmarkt, die 95% exporteert, goed is om in het begin van het seizoen inzicht te hebben wat de totale oogst is, zodat zodat de boer positie kan innemen. Vooral in de eerste helft (juli-december) waar de exportkansen groter zijn dan de tweede helft (januari-juni) van het seizoen. 

 

"Overigens hebben we als handel daar wel redelijk zicht op omdat we gespecialiseerd zijn in uien, veel contacten hebben met telers en ook via pools, deelteelten en contracten inzicht verkrijgen in het totaalbeeld. Echter, voor individuele telers is de CBS-raming een prima houvast om positie te bepalen. Het oorspronkelijke commentaar was dat de ramingen altijd te hoog inschatten en dan later blijkt dat er minder uien zijn. Dat is gewoonweg niet waar, zo is ook aangetoond door de minister en in reactie door CBS. In de praktijk zien we ook dat de ramingen statistisch prima kloppen over de jaren heen. Ook dit seizoen dus weer."

 

 

Publicatiedatum: 14-6-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Promotiefilmpje Holland Onion Association

"Inzaaien is precisiewerk"

In een nieuw promotiefilmpje van de Holland Onion Association licht Gijsbrecht Gunter het planten van de miljarden uienzaadjes toe. Inzaaien is precisiewerk en dat zit'm in details en de juiste timing, waarbij ook steeds GPS wordt toegepast. Dit leidt zo'n drie maanden later tot een homogeen gewas. 

 

 

Publicatiedatum: 8-6-2018

Jan Franje over dalende uienprijs:

"Boeren beseffen dat het vijf over twaalf is"

Tholen - De prijs van de uien vertoont deze week een neerwaartse trend. "Er zijn gewoon nog te veel uien. Daarnaast loopt de kwaliteit hard terug. De warme dagen van afgelopen maand hebben toch voor de nodige kwaliteitsproblemen gezorgd en dan gaat het hard. De boeren willen nu allemaal verkopen omdat ze zien dat het vijf over twaalf is", constateert Jan Franje van uiensorteer- en pakstation Franje Onions.

 

Hij herkent zich in de opmerking van zijn collega Adriaan van Belzen van Daily Onions afgelopen week op deze site dat veel telers een worst voorgehouden is. "De beursnotering die wordt gemaakt, is slechts op een paar partijen gebaseerd. Met dat systeem is in mijn optiek iets grondig mis. Boeren hebben lang gedacht dat hun uien tot 15 cent op konden brengen en houden daar veel te veel aan vast. Op dit moment is er naar best wat vraag naar gangbare, maar vooral binnen Europa, maar er is meer aanbod dan vraag, dus ik verwacht dat we zo het seizoen uit zullen hobbelen."

 


"Het bio-seizoen vond ik ook maar moeizaam verlopen, al werd er op het laatst nog aardig aan getrokken door Duitsland. Inmiddels zitten we al enkele weken in de Egyptische importuien. De eerste partijen vertoonden nog wat problemen, maar gelukkig worden ze nu wat huidvaster", zegt Jan. 

 

Ook het nieuwe seizoen voor de boeg kent weer de nodige uitdagingen. "Het wordt droog op het land en dat is toch wel extreem na de natte periode, waardoor we pas laat konden zaaien. Het lijkt wel of we er in het zuiden maar weer bekaaid van afkomen. In de polders was men al veel eerder klaar en heeft men afgelopen weekend ook nog regen gehad. Wij zijn al aan het beregenen en wachten er met smart op", besluit Jan.

 

Voor meer informatie:
Jan Franje
Franje Onions
Gawege 10
4414 NB Waarde
0113 501658
info@franjeonions.nl
www.franjeonions.nl

 

Publicatiedatum: 18-5-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Deel 2 van 3: Jaap Wiskerke en Eric Moerdijk

Hoe ziet de uienhandel er over 10 jaar uit?

Tholen - Soms is een paar weken vooruitkijken al lastig, laat staan een paar maanden. Voor het vakblad Primeur vroegen we enkele spelers in de uiensector om zelfs tien jaar vooruit te blikken. Hebben alle bureau-exporteurs, exporterende verpakkers en service-verpakkers, commissionairs en telers bestaansrecht? En welke ontwikkeling zal de komende 10 jaar de Nederlandse uiensector het meest beïnvloeden? Glazenbolpraat ten top, maar wel interessant om te zien hoe uien handelend en verwerkend Nederland de toekomst ziet. We delen het artikel op in drie delen. Dit keer Jaap Wiskerke (Wiskerke Onions) en Eric Moerdijk (Monie).Eric Moerdijk van Monie verwacht dat er voor alle huidige schakels in de uienketen ruimte op de markt blijft. "Bureauexporteurs zullen blijven bestaan omdat die vaak een totaalpakket aan producten aanbieden en dit voor sommige klanten een voorwaarde zal blijven. Verpakkende exporteurs komen er de laatste jaren steeds meer, alleen zullen die hier ook mee te maken krijgen. Je ziet de laatste jaren dat de grote verwerkers steeds groter worden en dat er daarom grotere verschillen ontstaan tussen de 'groten' en de 'kleintjes'. Ik denk dat er voor beiden plaats blijft in de markt, alleen zal er naar verwachting ook onder verwerkers meer specialisatie ontstaan. We hebben nu te maken met een behoorlijke overcapaciteit bij verwerkers. De vraag is daarom of nog verder uitbreiden als sector op lange termijn houdbaar is."

"Het maximum beschikbare areaal voor uien is naar mijn mening een eind bereikt en als we ons land op kwaliteit willen blijven onderscheiden, zullen we dit ook moeten respecteren. Wellicht wordt er door verbetering van de rassen de komende jaren nog wat gewonnen in opbrengst per hectare maar dit is vaak een langdurig traject omdat veredeling tijd nodig heeft. Het is natuurlijk wel mogelijk dat er in ons land ook steeds meer buitenlandse uien verwerkt gaan worden  en dat Nederland als het ware als een soort draaischijf gaat fungeren in de uienketen", vervolgt Eric.
 "Commissionairs zullen er naar mijn verwachting ook blijven, alhoewel ik het persoonlijk wel een voordeel vind om voor het grootste deel van de inkoop met eigen inkopers te werken. Op deze manier bouw je beter een vaste relatie op met telers en heb je als verwerker een beter beeld op het gewas en de markt gedurende het hele (groei)seizoen.  Op deze manier kun je beter sturen omdat je ook advies verstrekt. De basis is de teelt en als die goed is, dan heb je ook een beter exportproduct ter beschikking."

Eric verwacht dat er in de toekomst wel meer vaste ketens ontstaan. "Dit zie je de laatste jaren ook al wel gebeuren. Hoewel een 'vrije markt' juist het mooie is bij uien, levert een vaste keten ook voordeel op omdat je op die manier naar mijn mening beter vraaggestuurd kunt produceren, wat op langere termijn belangrijk is voor de gehele keten. Je ziet de trend wel ontstaan dat, met name in Europa, er steeds meer aandacht komt voor voorkeur voor 'lokaal' product. De vraag is echter in hoeverre dit steeds meer gemeengoed wordt of dat dit ook een niche blijft. De uitbreiding van de teelt in andere landen is voor een groot deel afhankelijk van de prijs op de wereldmarkt. Als Nederland kunnen we tegen een relatief lage kostprijs/kg produceren en verwerken. Hierdoor zijn we voor lokale telers ook wel eens een grote concurrent."

Op de vraag welke ontwikkeling de Nederlandse uiensector de komende 10 jaar het meest zal beïnvloeden, antwoordt de verpakker: "Optisch sorteren zal zeker door blijven ontwikkelen en in de toekomst wellicht de standaard worden. Het is nu echter nog lastig in te schatten of dit voor de gehele markt een meerwaarde op zal leveren of dat het een niche blijft. Klimaatverandering heeft zeker invloed op de landbouw, 'gelukkig' speelt dit probleem echter wereldwijd en biedt het dus ook kansen voor Nederland als elders ter wereld een misoogst is. Wellicht dat veredelingstechnieken in de toekomst versneld kunnen worden, zodat hier op een kortere termijn nóg meer uit te halen is."

"Ketenverkorting is nog altijd een trend. Ik was in 1980 de eerste verpakker die zelf ging exporteren en toen zijn stap voor stap andere verpakkers gevolgd", steekt Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions van wal. "Die keuze is voor ons erg goed uitgevallen. Maar wie ben ik om te zeggen dat bureau-exporteurs of sorteerbedrijven die niet exporteren geen bestaansrecht hebben.... Ik zou zelf alleen niet graag in hun schoenen staan. Er zijn in de loop der jaren ook wel bureau-exportbedrijven me ter overname aangeboden, maar wat koop je dan? Alleen een lijstje namen. Die ketenverkorting zie ik alleen maar doorzetten. Supermarkten zitten bij voorkeur zo dicht mogelijk op de teelt en zouden in feite het liefste zelf hun producten telen. Het is nog een voordeel dat dit bij uien door de benodigde vruchtwisseling geen optie is."

"Nu er bijvoorbeeld veel partijen met mindere kwaliteit op de markt zijn, zie je iedere sorteerder zijn mindere partijen aanbieden bij bureau-exporteurs, ook partijen van Klasse III en daaronder. Onze policy is dat we die partijen gewoon niet bijkopen. Maar een bureau-exporteur heeft niet altijd alternatieven", vertelt Jaap. Wij hebben een strategie van maximaal één retail- en groothandelsklant per land. Op het moment dat we deze klanten van kwalitatief onderscheidende uien voorzien, zie je vaak dat we gezamenlijk een mooie groei doormaken. Daarbij proberen we natuurlijk de krenten uit de pap te vissen, maar elke markt heeft weer andere specificaties."

Als grootste bedreiging voor de komende tien jaar ziet Jaap het fenomeen dat exportbestemmingen blokkades opheffen. "Het lastige is ook dat alle productielanden binnen Europa tegen elkaar aan het concurreren zijn. Daarom zie ik ook vooral grote mogelijkheden verder weg. Neem nou in Afrika, waarvan de WHO in 2050 een dubbel aantal inwoners verwacht. Ik denk dat dit voor ons een gigantische markt wordt. Zij hebben zelf niet de mogelijkheden om de teelt uit te breiden. Dit blijven kortedaguien en in landen rond de evenaar is het veel te vochtig."

Revolutionaire ontwikkelingen verwacht Jaap de komende tien jaar niet. "De techniek zal zich ongetwijfeld verbeteren, maar de ontwikkelingen op het gebied van optisch sorteren vind ik nu nog langzaam gaan. Het is niet zo dat je met een knopje deze techniek aanzet. En klimaatverandering heeft veel impact op onze handel, maar dat is van alle jaren. We hebben nu ook een laat jaar en veel Europese landen hebben nog niet gezaaid. Maar 1983 was ook een heel laat jaar, maar toen er een extreme droogte overheen kwam, was het wel het allerduurste jaar dat ik me kan heugen."

eric@monie.nl
jwk@wiskerke-onions.nl

Klik hier om je te abonneren op het vakblad Primeur
 

Publicatiedatum: 9-5-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

 

Deel 1 van 3: Wim Waterman en Lindert Moerdijk

Hoe ziet de uienhandel er over 10 jaar uit?

Tholen - Soms is een paar weken vooruitkijken al lastig, laat staan een paar maanden. Voor het vakblad Primeur vroegen we enkele spelers in de uiensector om zelfs tien jaar vooruit te blikken. Hebben alle bureau-exporteurs, exporterende verpakkers en service-verpakkers, commissionairs en telers bestaansrecht? En welke ontwikkeling zal de komende 10 jaar de Nederlandse uiensector het meest beïnvloeden? Glazenbolpraat ten top, maar wel interessant om te zien hoe uien handelend en verwerkend Nederland de toekomst ziet. We delen het artikel op in drie delen. Dit keer Wim Waterman van Waterman Onions en Lindert Moerdijk van MSP Onions.

"Momenteel zijn er nog 30-40 sorteerders in ons land actief. Ik verwacht dat er over tien jaar tien grote en tien kleinere sorteerbedrijven overblijven", rekent Wim Waterman van Waterman Onions uit Emmeloord voor. "Dat zal een natuurlijk proces zijn. Sommige bedrijven zullen bij gebrek aan opvolging hun activiteiten langzaam uitzingen en zijn eigenlijk al afgeschreven. Heel belangrijk is of de opvolging geregeld is en wat de ambitie van de volgende generatie is. Toen wij begonnen, gaf tenslotte ook niemand een cent voor ons. Maar we konden wel het verschil maken met een eigen duidelijke visie en strategie."

"Voor commissionairs is weinig toekomst, er komt steeds meer directe handel. Zolang er niet-exporterende sorteerders zijn, zijn er ook bureau-exporteurs nodig, die houden elkaar in stand. Maar het aantal zal wel afnemen en de overblijvers zullen alleen maar groter worden", verwacht Wim. Of Waterman bij die overblijvers hoort? "Daar gaan we voor! Maar het is wel topsport en het lukt alleen als je blijft innoveren. Niet alleen het sorteren, maar alles moet kloppen, ook je logistiek, in – en verkoop. Het gaat om het totaalplaatje. We behoren nu ook tot de grootste spelers, maar we hoeven niet de nummer 1 te zijn. Laat dat een ander maar zijn, dan kunnen wij in elk geval jagen. Dat is een fijnere positie dan dat er op je gejaagd wordt."

De kans dat er nieuwe spelers ontstaan, acht Wim uitgesloten. "Dat lijkt me onmogelijk. We begeven ons in een verdringingsmarkt met flinterdunne marges. Als je al nieuw zou starten, moet je of een flinke buidel hebben, of je zou bijvoorbeeld met een vinding van een machinefabrikant het verschil moeten kunnen maken." Toch neemt Waterman met de huidige optische sorteerontwikkelingen een passieve houding aan. "Ik zie nog geen machine die het verschil maakt of die veel meer kan dan een klassieke machine of een aantal Polen aan de band. In het begin lijken de bestaande machines veelbelovend, maar we zien bij de huidige projecten dat door vervuiling en slijtage de capaciteit minder wordt. Dan spreek ik bijvoorbeeld over Amerikaanse projecten, waar nog wordt gewerkt met een uniformer en schoner product dan wij in Nederland gewend zijn. Als optisch sorteren slaagt, zal het zorgen voor een opschudding in de branche, maar voorlopig zit het er nog niet in."

Andere ontwikkelingen die de komende tien jaar van invloed zijn? "Klimaatverandering is wel heel actueel. Ik kom net uit Zuid-Amerika en daar zijn de klimaatsextremen aan de orde van de dag. Teeltgebieden worden woestijnen en vice versa. Dat is misschien in ons voordeel, maar wij hebben in Nederland onze problemen met uien die met de voeten in het water staan. Los van rassen en bewaarmethodes zijn we er in 25 jaar niet in geslaagd een kwalitatief betere ui te telen, eerder een kwalitatief mindere. Men schaamt zich soms voor de kwaliteit van de Nederlandse ui in het algemeen en dat vind ik wel zorgwekkend. Wij selecteren er dan ook de beste partijen uit om zodoende een goede kwaliteit te kunnen leveren. Als we dat blijven doen, hebben we een prima uitgangspositie. Op logistiek winnen we namelijk altijd, dat is ons voordeel. Daarom zie ik het zeker positief in voor ons en de overblijvers in de Nederlandse uiensector, besluit Wim.

"De uienmarkt wordt de komende jaren heel interessant. De kwaliteit zal gaan bepalen wie het verschil kan maken", beaamt Lindert Moerdijk van MSP Onions. "Hoeveel sorteerders er overblijven, is niet belangrijk. Wat de sorteerders doen om de kwaliteit te verbeteren, dat is waar het om gaat. Een grote verschuiving is te verwachten in het speelveld van de supermarkt. Stabiliteit is voor alle verwerkers belangrijk en er gaat verschil gemaakt worden op kwaliteit!"

"Bureau-exporteurs blijven natuurlijk bestaan en zijn geweldige ondernemingen die zeer goed zijn in de grillige uienhandel. Mijn verwachting is wel dat de bureau-exporteurs de uien als bijproduct gaan zien en minder als hoofdproduct, omdat de grotere importaccounts gewild zijn bij de grotere zelfexporterende verpakkers", vervolgt Lindert. "Het is te hopen dat alle uienverwerkers inzien dat de telers ontzettend belangrijk zijn en dat we als sector moeten streven naar een zo hoog mogelijke prijs. Een zekerheid is dat de wereldbevolking groeit op plaatsen waar veel Nederlandse uien worden geïmporteerd, dus kansen genoeg!"

Gevraagd naar de grootste ontwikkelingen voor de komende tien jaar, antwoordt hij dat de eisen van de internationale afnemers  de markt de komende tijd zal gaan bepalen. "Sterke, harde, huidvaste rassen en grotere maten worden de trend. De teelt-, bewaar- en vooral verwerkingsmethodes moet zich aanpassen aan de wensen van de klanten. Daarbij is kwaliteit veel belangrijker als een paar procent meer kilo's per hectare of een container extra per dag verpakken."

wim@waterman-onions.nl
lindert.moerdijk@msp-onions.com

Klik hier om je te abonneren op het vakblad Primeur
 

Publicatiedatum: 4-5-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Optische uiensorteermachine TOP Onions gedemonstreerd aan uienbedrijven

 

Afgelopen week demonstreerden JDC de optische uiensorteerlijn bij TOP Onions in 's-Gravenpolder. Deze demonstratie werd bezocht door tien Nederlandse en drie buitenlandse uienbedrijven. 


 

De bezoekers konden zien dat de Elisam-sorteerder met acht banen voor 70-80% goed gevuld was met uien.

 JDC laat tijdens demo's altijd de praktijksituatie zien met de beschikbare uienbatches per periode. Hoewel bij sommige partijen bleek dat het seizoen vordert, sorteert de optische sorteertechniek de kwalitatief slechte uien er effectief uit.

 Door de uien in tweeën te snijden, konden de potentiële gebruikers de effectieve sortering van uien met interne defecten controleren. 

 

 

Met deze optische sorteertechniek kan een hogere efficiëntie worden bereikt tegen lagere arbeidskosten, terwijl de kwaliteit van de uien voor de eindklant wordt verbeterd.

 Wereldwijd zijn er in de uiensector inmiddels 14 gebruikers van de JDC Ellips-Elisam-sorteerlijn actief.
 

 

Voor meer informatie:
Bas Ruygrok  
JDC Onion Grading Solutions
Tel: 0223 660 666
bas@jdcgrading.com 

 

 

Publicatiedatum: 1-5-2018

 

Uien geplant op proefveld Monie, CZAV en studenten van Edudelta College

Deze week zijn er op het  'proefveld' dat uiensorteer- en pakstation Monie in samenwerking met studenten van Edudelta College Goes en CZAV dit jaar heeft aangelegd, uien geplant. Op dit perceel onderzoekt Monie samen met de studenten verschillende dingen die de betrokken deelnemers meer informatie opleveren om de uienteelt nóg verder te verbeteren.Op één van de foto's is een plattegrond van het perceel te zien waar op staat wat er allemaal wordt onderzocht. Hierbij kunt u denken aan onder andere:
- de invloed van meststoffen die tijdens het planten worden bijgevoegd op de groei.
- verschillende sortering uitgangsmateriaal en het effect hiervan op oogsttijdstip en opbrengst.
- de invloed van onkruidbestrijdingsmiddelen op de groei van de uienplanten.
- het effect van bereden grond op de opbrengst.
- en nog veel meer.Op deze manier laten we de studenten, die hebben gekozen voor een agrarische opleiding, kennis maken met de praktijk. Kortom voor alle partijen een leerzaam project! 

Publicatiedatum: 26-4-2018

 

Burenhulp bespaart energieverbruik van 300 woningen

Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions bouwen aan restwarmtekoppeling

Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions zijn druk bezig met de aanleg van een restwarmtekoppeling tussen beide, naast elkaar gelegen bedrijven. Zij leggen warmtewisselaars, buizensystemen en een installatie voor het meten en monitoren van het energieverbruik aan. Via dit systeem vloeit overtollige warmte van Lamb Weston / Meijer naar Wiskerke Onions. Beide buren besparen hiermee het jaarlijkse energieverbruik van 300 huishoudens.

 

'We liggen mooi op schema om eind juni 2018 de nieuwe installatie in gebruik te nemen', zegt Erik de Been namens Lamb Weston / Meijer. 'Dan begint de periode dat we onze uienoogst gaan drogen', voegt directeur Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions toe. 'Zo kunnen we gelijk valideren welke milieuwinst we met deze nieuwe installatie realiseren.'

 

Green Deal

Het restwarmteproject van beide agrarische bedrijven past in het maatschappelijke beleid van de Provincie Zeeland gericht op het bevorderen van de energietransitie (verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen). Daarom heeft de Provincie Zeeland een Green Deal met de Rijksoverheid gesloten, van waaruit Provincie Zeeland een subsidie van bijna €800.000 voor dit project heeft verstrekt. De totstandkoming van het project is gefaciliteerd door het platform Smart Delta Resources, een samenwerkingsverband van elf energie- en grondstof-intensieve bedrijven in de zuidwestelijke Deltaregio, waaronder Lamb Weston / Meijer.

 

Warmteuitwisseling

Na processen als het schillen van aardappelen via stoomschillers, en het voorbakken van aardappelproducten, heeft Lamb Weston / Meijer energie over die van te lage kwaliteit is voor andere delen van het productieproces. Voor het naastgelegen Wiskerke Onions, is deze energie goed bruikbaar om de uienoogst te drogen. Daarom vangt Lamb Weston / Meijer deze energie af via warmtewisselaars. Deze warmen water op, dat vervolgens naar Wiskerke Onions stroomt. Na afgifte van warmte vloeit het afgekoelde water weer terug naar deze warmtewisselaars, om weer op te warmen in het productieproces van Lamb Weston / Meijer. 

 

 

Besparingspotentieel

Zodra de nieuwe installatie in juni 2018 in gebruik wordt genomen, kunnen beide partners precies meten hoeveel energie ze besparen. Het verwachte besparingspotentieel is zo'n 500.000 m3 aardgas en een verminderde uitstoot van zo'n 875 ton CO2. Ruwweg is dit het jaarlijkse energieverbruik van 300 huishoudens. Wiskerke Onions betaalt het leeuwendeel van de investering van €1,6 miljoen. Verder ontvangen Wiskerke Onions bijna €800.000 en Lamb Weston / Meijer zo'n €13.000 subsidie van de Provincie Zeeland.

 

Haalbaar door subsidie

Gedeputeerde Ben de Reu van de Provincie Zeeland noemt de samenwerking tussen de twee internationaal opererende agro-foodbedrijven wereldwijd uniek. 'Met deze subsidie vanuit de Green Deal wordt dit project economisch rendabel', zegt De Reu. 'Zonder subsidie is de terugverdientijd te lang en is dit restwarmtesysteem financieel niet haalbaar. Dan zou de restwarmtekoppeling – en alle hiermee samenhangende energiebesparing – niet worden gerealiseerd. De facilitering in de projectontwikkeling  door het platform Smart Delta Resources (SDR) is daarbij een belangrijke steun in de rug geweest.'

 

 

Publicatiedatum: 17-4-2018

 

"Handel tussen het VK en de EU zal nooit meer hetzelfde zijn"

Brexit-voucher voor Wiskerke Onions

Over precies één jaar verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Om die reden werd er gisteren een NBCC Brexit Forum georganiseerd in Den Haag, waar ondermeer minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bij aanwezig was. Zij reikte de eerste twee Brexit-vouchers uit, o.a. aan Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions."Nederland is goed voor 12% van de Britse import van groenten en fruit. Meer dan 80.000 vrachtwagens vol tuinbouwproducten per jaar. Met uien gaat het over een volume groter dan 140.000 ton per jaar", zo verdedigde Chayenne Wiskerke het belang van de AGF sector, waarbij ze opriep om onnodige barrières te vermijden.

"Ondernemers, nog één jaar om u voor te bereiden op de Brexit!" Die boodschap hebben minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), VNO-NCW voorman Hans de Boer en Anton Valk van the Netherlands British Chamber of Commerce (NBCC) gisteren mee gegeven aan meer dan 400 ondernemers. Minister Kaag drukte ondernemers op het hart om zich daar goed op voor te bereiden: 'Handel tussen het VK en de EU zal nooit meer hetzelfde zijn. We moeten ons gezamenlijk voorbereiden op deze nieuwe werkelijkheid en de negatieve impact ervan zoveel mogelijk beperken. Met nog maar één jaar te gaan is het nu de tijd om u goed voor te bereiden op de gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf'.

Brexit Loket
Om ondernemers de helpende hand te bieden bij deze voorbereidingen, lanceerde de minister vandaag de Brexit Impact Scan. 'Ondernemers kunnen met deze tool op een eenvoudige en laagdrempelige manier de mogelijke gevolgen van de Brexit voor hun bedrijf in kaart brengen. Zo zien ze snel waar de risico's zitten voor hun onderneming, maar zeker ook waar de kansen liggen,' aldus de minister. Wanneer mkb'ers, die al actief zijn op de markt in het Verenigd Koninkrijk, meer advies willen, kunnen ze gebruik maken van zogenoemde Brexit-vouchers die vanaf morgen ter beschikking worden gesteld. Kaag: 'Hiermee kunnen deze bedrijven een deskundig advies inwinnen over alternatieve markten en de gevolgen van de Brexit voor hun onderneming op het terrein van logistiek of het vrij verkeer van werknemers, goederen en diensten.'

Brexit on Tour
'De gevaren van een harde Brexit zijn absoluut nog niet geweken. Maar met deze nieuwe tools, die we samen hebben ontwikkeld en met www.hulpbijbrexit.nl is er nu geen enkel excuus om niet te starten met je voorbereiding. Om te zorgen dat we iedereen bereiken, gaan we de komende maanden ook nog het land in. Samen met de Rijksoverheid, de banken en Evofenedex organiseren we onder de noemer 'Hulp bij Brexit on Tour' vijf regionale bijeenkomsten voor ondernemers, verspreid over het land. Zo krijgen we het bij iedereen tussen de oren dat je je hier serieus op moet voorbereiden,' aldus Hans de Boer.

Tijdens deze 15e editie van het NBCC Brexit Forum was er veel aandacht voor het gezamenlijk oppakken van de handschoen om Nederlandse ondernemers klaar te stomen voor Brexit. 'Het VK is voor Nederland de tweede handelspartner. In 2017 exporteerde Nederland voor € 39 miljard aan goederen en € 21,7 miljard aan diensten naar het VK. Het is dan ook van het grootste belang dat die bedrijven zich goed voorbereiden op de nieuwe situatie.

Het NBCC Brexit Forum faciliteert het uitwisselen van kennis en ondersteunt een praktische en duurzame voorbereiding op Brexit. Het feit dat er meer dan 500 ondernemers vandaag zijn gekomen, onderstreept hoe Brexit leeft in Nederland. We hopen dat de jarenlange sterke banden met het VK ons zullen helpen bij nieuwe en succesvolle manieren van samenwerken,' aldus Anton Valk, voorzitter van de NBCC.

Klik hier voor de toespraak van Minister Kaag (in het Engels)
 

Publicatiedatum: 30-3-2018

 

MSP Onions kiest unieke droogmethode

Binnenkort wordt het innovatieve uienpakstation van MSP in Nieuwdorp gebouwd. MSP kiest hierbij voor condensdrogen, ontwikkeld door Engie Refrigeration. Een unieke koelmethode die het mogelijk maakt buitenlucht onafhankelijk te drogen en waarbij gaskachels verleden tijd zijn. Hiermee verlaagt MSP niet alleen haar energieverbruik met 80% maar blijft ook de kwaliteit van de uien nog beter behouden. Door gebruik te maken van de restwarmte uit het droogproces en geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen, droogt en koelt MSP duurzamer dan welk bedrijf ook. 

 

Altijd de gewenste bewaaromstandigheden

Alle processen van de fabriek van de toekomst zijn geautomatiseerd. De selectie van goede kwaliteit uien gebeurt met camera's die de slechte uien eruit pikken. De uien komen na aanvoer in een kistenmagazijn, waarin de uien worden gedroogd. Het bewaren gebeurt buitenlucht onafhankelijk. Marcel Bennink, senior projectleider bij Engie Refrigeration: "Het in eigen huis ontwikkelde besturingssysteem is zowel ter plaatse als op afstand via PC of smartphone te bedienen. Daarmee kan MSP altijd het gunstigste bewaarklimaat voor de uien creëren. Dankzij de toepassing van een natuurlijk koudemiddel is de condensdrooginstallatie bijzonder duurzaam. Condensdrogen is relatief nieuw in de uienmarkt, maar levert bij de eerste afnemers indrukwekkende resultaten op. Bij Custers drogen de uien nu twee maal zo snel!" 

 

 

Vooruitstrevend

Een deel van het magazijn van MSP is ingericht om groene – dus vroeg geoogste – uien te kunnen drogen. Bennink: "Om de uien snel te kunnen afzetten op de markt is de snelheid van het droogproces erg belangrijk voor MSP. Met het innovatieve condensdrogen heeft MSP een unieke voortrekkersrol in de markt. Volgens Bennink zal het niet lang duren voor andere bedrijven dit voorbeeld volgen. "MSP is zeer vooruitstrevend en daarom zijn we er samen van overtuigd dat de duurzame investeringen succesvol zijn. De vraag naar deze buitenlucht onafhankelijke innovatie stijgt, zeker na het slechte seizoen, dit najaar. Voor velen is dit de oplossing voor een hogere kwaliteit uien en tegelijk verduurzaming en kostenreductie." 

 

 

 

Voor meer informatie:

MSP Onions

Hertenweg 32a

4455 TL Nieuwsdorp

+31(0)11361 2370

info@msp-onions.nl

www.msp-onions.nl 

 

Voor meer informatie:

Engie Refrigeration

Bredaseweg 231

4705 RN Roosendaal

+31(0)88 4844 000

mail-refrigeration.nl@engie.com

www.koudetechniek-services.nl

 

Publicatiedatum: 16-3-2018

 

Dignus Boone van Bowa:

“Gemis Rusland dit seizoen extra groot”

De eerste helft van het exportseizoen is prima verlopen. De afzet van de Hollandse uien zal de komende maanden moeizamer verlopen is de verwachting. Daarnaast is er nog altijd het gemis van Rusland, zeker nu de middelmaten maar mondjesmaat weggaan.  

De eerste helft van het exportseizoen verliep volgens Dignus Boone van Bowa beter dan verwacht, met veel vraag en goede marges. "Ook de kwaliteit viel eigenlijk alles mee. We hebben met name veel fijne maten weg kunnen werken als gevolg van de grote vraag vanuit Afrika", vertelt hij begin februari. Het was op dat moment rustig op de uienmarkt en er werd met smart gewacht op vraag vanuit Brazilië. Dignus laat halverwege de maand aan het Vakblad Primeur weten dat de vraag op gang begint te komen. "Brazilië wil uien van goede kwaliteit en kleur. Vanwege de hevige regenval in september is de kleur van veel uien niet optimaal dit seizoen." Bowa is gespecialiseerd in het sorteren en verpakken van uien. Het bedrijf van de broers Dignus, Jan en Jozé Boone werd in 1990 opgestart als uienhandel. Inmiddels gaan de gele en rode uien van Bowa de hele wereld over. Het bedrijf verwerkt jaarlijks zo'n 50.000 ton uien, die via Nederlandse exporteurs wereldwijd hun weg vinden in verpakkingen van 4 kilogram tot en met big bags. 

Hoewel februari altijd een lastige maand valt de vraag dit jaar wel tegen. "Alleen als je grove maten hebt, zit je goed maar ik vermoed dat diegenen deze partijen nog wel even vasthouden. En eigenlijk vind ik de interesse in de grove maten nog niet al te groot", laat hij weten. De supers daarentegen lopen wel goed weg. Deze uien gaan veelal naar Spanje Verenigd Koninkrijk en Dubai. Buitenom Brazilië zal Europa binnenkort ook weer aan de markt komen. Of er al in de teelt aangestuurd kan worden op grovere maten durft Dignus niet zeggen. Volgens hem heeft de maatvoering vooral met de weersomstandigheden te maken. "Als je weinig regen hebt, dan heb je fijnere uien. Dat is nu merkbaar in Spanje. Daar is het behoorlijk droog geweest waardoor ze een tekort aan supers hebben. Dat geldt overigens ook voor veel andere landen met als gevolg dat de interesse in grove maten alleen maar toeneemt en er veel fijne maten zijn waar we niet vanaf kunnen komen. Afrika neemt de fijne uien wel af maar raakt zachtjesaan zelfvoorzienend." 

Te veel middelmaten
Toch ziet hij dit niet als een hele grote bedreiging omdat de Afrikaanse bevolking nog altijd toeneemt. "Ook in bewaring zijn ze niet heel sterk. Des te groter is het gemis van Rusland. Er gingen altijd veel middelmaten die kant op. Van te voren weet je nooit wat de export gaat brengen maar nu we met de fijnere maten dreigen te blijven zitten, hadden we Rusland er graag bij gehad. Daarnaast is het nog maar afwachten wat Brazilië gaat doen. Of de vraag echt groot gaat zijn betwijfel ik, gezien de kwaliteit en kleur minder is dit seizoen." Toch ziet hij ook kansen. Andere productielanden, zoals Polen, hebben eveneens met slechte weersomstandigheden te maken hebben gehad, wat de vraag naar Hollandse uien positief kan beïnvloeden. 
info@bowabv.nl

 

Publicatiedatum: 9-3-2018
Auteur: Colinda Smits
Copyright: www.agf.nl

 

Jongste generatie Moerdijk slaat eerste paal MSP OnionsTholen - Ondanks de kou waren er vrijdagmiddag toch tientallen relaties aanwezig bij het slaan van de eerste paal van de nieuwe uienverwerkingsfabriek van MSP Onions in Nieuwdorp. Het is dan ook niet zomaar een project, waarbij de jongste generatie Moerdijk de eerste van de maar liefst 1.600 palen sloeg. "We kunnen wel spreken van een enorm duurzaam, innovatief en groots project. We hebben hier jaren naar toegewerkt", aldus Lindert Moerdijk over deze mijlpaal met de heipaal. 
Lindert, Lijn, Lennart, Rinus, Jan en Benny Moerdijk van MSP Onions

"Onze internationale klanten willen hoge kwaliteit en 100% traceerbaarheid voor een lage prijs. Met de huidige manier van werken kan de Nederlandse uienindustrie niet volledig aan die eisen voldoen. Dat was de prikkel die we nodig hadden om actie te ondernemen. We verwachten hiermee naar een kwaliteitsniveau te gaan die nu nog niet te zien is in de sector", aldus Lindert.


De mini-Moerdijkjes

Hij loofde de 'smoothie' van kapitaal, kennis, ervaring, kritische en out-of-the-box-denkende Moerdijken die tot deze start van de bouw hebben geleid. "Want het moge duidelijk zijn dat je met interne strubbelingen niet tot de start van zo'n project komt. Daarvoor moet je iets teveel beslissingen nemen. We hebben heus discussies gehad, maar zijn nu wel op het moment gekomen dat we de factory of the future kunnen bouwen", aldus Lindert. Om die nieuwbouw te realiseren, wordt het bedrijf met 5 hectare uitgebreid. De gemeente heeft hiervoor grond verkocht en een groenstrook verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt aan de achterkant van het bedrijf een park, met water, speelplekken en wandelpaden. Aan de voorkant (de Hertenweg) wordt de situatie ook opgeknapt. De entree wordt verlegd naar de rand van het dorp. "Het is geen gewoon project geweest", zo beaamde wethouder Ad Schenk, die aangaf trots te zijn een dergelijk project in de gemeente Borsele te realiseren. Na het slaan van de eerste paal, gingen alle relaties - betrokkenen van de bouw, leveranciers en werknemers - snel naar binnen om met elkaar te spreken en bleef het nog lang gezellig in Nieuwdorp.
Op deze foto zien we onder meer Jan Moerdijk, Jan Zweemer (Van Meir), Johan Deprez (Deprez Construct) en Jacco Weststrate


Lindert Moerdijk met onder meer Marco Maljaars, John de Bat en Rutger Keurhorst van OTA


Jack Kloosterboer en Fred Compeer van Kloosterboer

 

Publicatiedatum: 5-3-2018
Auteur: