Actueel

De uien zijn op, sorteerders sturen personeel naar huis

Frederique Dormaar

Frederique Dormaar • 27 februari 2019 16:13@dormaar

  •  
  •  
  •  
  •  

 

Beeld © ANP

De Nederlandse uiensorteerders hebben zo weinig te doen, dat ze hun personeel naar huis hebben gestuurd. Van de 35 bedrijven hebben er 5 arbeidstijdverkorting aangevraagd. En daar gaan deze week nog een aantal bedrijven bijkomen, verwacht de brancheorganisatie.

Nederland is een van de grootste uienleveranciers van de wereld. Door de extreme hitte en droogte afgelopen zomer viel de oogst vorig jaar enorm tegen. "Landelijk was er 40 procent minder opbrengst. In Zeeland moest in totaal 1000 hectare worden omgeploegd, omdat de oogst compleet was mislukt", zegt Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de brancheorganisatie Holland Onion Association tegen RTL Z.

Nederlandse uien uit de gratie

Gevolg van de tegenvallende oogst is dat er weinig Nederlandse uien zijn en dat die erg duur zijn. "Een kilo uien kostte vorig jaar nog 8 cent, nu loopt de prijs tegen de 50 cent", zegt analist Burgers van DCA groep.

Zo'n 90 procent van alle Nederlandse uien wordt geëxporteerd naar wel 140 landen, maar veel van die landen haken af, omdat ze de Nederlandse uien te duur vinden. "Maleisië en Indonesië bijvoorbeeld, halen hun uien nu uit China. Brazilië wijkt uit naar Chili en Argentinië", verklaart Gunter.

Sorteerbedrijven hebben niets te doen

Er is dus niet alleen weinig aanbod, maar ook de vraag is beperkt. Sorteerbedrijven zijn hier de dupe van. Zoals Monie, een sorteer- en pakstation van uien in het Zeeuwse Nieuwdorp. In de eerste helft van het seizoen – dat in juli begon – was de export naar Afrikaanse landen nog wel redelijk, vertelt Eric Moerdijk van Monie.

Maar in de tweede helft van het seizoen is het erg stil. Sorteerbedrijven draaien lang niet op volle kracht. "Normaal doen we 30.000 kilo per week, nu is dat 10.000 kilo", zegt Moerdijk.

Personeel deel van de dag thuis

Dat betekent dat sorteerbedrijf Monie, net als veel andere sorteerbedrijven, lang niet op volle kracht draait. Moerdijk: "Normaal zouden we nu vier of vijf flexwerkers hebben, die zijn nu allemaal naar huis."

De 22 vaste medewerkers kunnen wel in dienst blijven bij Monie, maar zij zitten regelmatig een deel van de dag thuis. "We werken bijvoorbeeld tot 12 uur in de middag en kijken dan of er nog uien zijn om productie te kunnen draaien. Zo niet, dan gaat het personeel naar huis."

Nieuwe uienplantjes

Monie heeft voor hen arbeidstijdverkorting aangevraagd. Dat betekent dat het bedrijf zijn personeel gewoon doorbetaalt, ook als er geen werk is. Het UWV dekt maximaal 42 procent van die kosten, volgens Moerdijk van het sorteerbedrijf.

Gunter, van de brancheorganisatie, schat dat nog zeker vier bedrijven dezelfde stap hebben gemaakt en verschillende sorteerders deze week arbeidstijdverkorting zullen aanvragen.

Het is te hopen dat het aankomende seizoen beter zal zijn. De eerste uienplantjes voor het nieuwe seizoen zijn nu al geplant, weet Gunter. "Maar die zijn niet eerder dan eind juni beschikbaar."

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar

 

Gijsbrecht Gunter (Holland Onion Association) tijdens landelijke uiendag:

"Een aantal uiensorteerbedrijven heeft arbeidstijdverkorting aangevraagd bij het UWV omdat er simpelweg geen werk is"

De misoogst van 2018, een teken aan de wand voor de Hollandse ui? Zo luidde de presentatie die voorzitter Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association vanmorgen hield op de landelijke uiendag in Dronten. De vraag stellen is hem beantwoorden. "Ik denk van wel! De weersextremen en records van de laatste eeuw zitten veelal in het laatste decennium."

"Als handel kunnen we momenteel bepaalde markten niet bedienen. De uien zijn te duur, hebben de verkeerde maat of zijn er gewoonweg niet meer. De vraag is of andere exporterende landen die klanten gaan bedienen en of dat structureel wordt. Een aantal sorteerbedrijven heeft de achterliggende weken arbeidstijdverkorting aangevraagd bij het UWV omdat er simpelweg geen werk is en de bedrijven dermate specialistisch zijn dat er geen alternatieven zijn. Een unicum, dat wellicht in de toekomst vaker voor gaat komen..? De rekening van de klimaatverandering wordt zo wel heel concreet", vertelde Gijsbrecht.

"Droogte, maar ook warmte is funest voor fysiologie van de ui. Droogte misschien nog wel relatief beperkt door dikke waslaag die beschermt tegen verdamping.De ui heeft geen sterk ontwikkeld en diep wortelend wortelgestel. Gemiddeld maar zo’n 18 cm waardoor diepliggend water niet kan worden aangesproken. De ui heeft regelmatig een mild buitje nodig. Per mm dat het gewas niet kan verdampen resulteert dat in 200kg opbrengstverlies, aldus Vlaams onderzoek. Als het tekort oploopt tot 300 mm, praat je theoretisch over 60 ton verlies, wanneer dit niet wordt gecompenseerd door beregening. Dat is de complete oogst. De praktijk heeft aangetoond dat deze benadering weleens waar kan zijn. In droge gebieden werd meer dan 1.000 hectare ondergeploegd omdat er simpelweg niets te rooien viel", hield Gunter de aanwezige uientelers voor.

"De vraag is wel of beregenen de juiste vorm van irrigatie is. Het water valt in korte tijd met grote plenzen in een droog en gestrest gewas. Kleur en bacterierot zijn risico’s die dan op de loer liggen. Extreme warmte heeft invloed op de fysiologie van de ui en stimuleert het verouderingsproces. Het is vergelijkbaar met zoutstress en kan veel afdoen van de kwaliteit van het product. Echter, er speelt meer. De aanhoudende droogte zorgde ervoor dat het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen en MH heel moeilijk was. Terwijl het effect van deze klimatologische veranderingen bepaalde ziekten en plagen juist stimuleert en ingrijpen nodig is. Insectendruk zoals trips was extreem hoog, zeker in warme droogteperioden en het pakket beschikbare bestrijdingsmiddelen wordt juist al beperkter."

"Omgekeerd zien we soms ook hevige neerslag. Sommigen zijn het wellicht vergeten maar net voor de lange droogteperiode zijn er extreme hoosbuien geweest. Het dichtslaan van de bodem was het gevolg, al dan niet i.c.m. hoge temperaturen. Deze omstandigheden leiden tot stress op de wortels waardoor de planten meer vatbaar voor bodemziekten worden. Bodemschimmels hebben zo vrij spel om het wortelgestel te infecteren en de groei te remmen of een plant volledig te verkommeren. Veredeling op een sterk wortelgestel en een effectieve waterhuishouding in de plant zijn dus strategisch belangrijke stappen die zaadbedrijven nemen."

Maatregelen
Een vrij makkelijke maatregel is de spreiding van teeltgebieden. Weliswaar leidt dat vaak tot hogere transportkosten, maar het spreidt wel het risico. Wie nu vooral uien in het zuidwesten had, stond met lege handen. Een ander punt is het wapenen van de bodem tegen droogtegevoeligheid. Een goed organisch stofgehalte, het benutten van de bufferende werking van zeeklei, maar ook het effect van micorhizza op effectiviteit wateropname, bodemziekten en kaligehalte", hield Gijsbrecht de aanwezigen voor.

Ik wil niet in de mineur eindigen, maar denken in kansen. Daarmee is Nederland groot geworden. Het vereist technologische innovatie en cross-sectoraal denken. De belangen van een ander te omarmen om zelf ook verder te komen. We kunnen het niet alleen…"

 

 

Publicatiedatum : 

 

Rene Tiggelman, Van Langevelde Handelsmij"

"Gezien de vraag zou de uienprijs nog verder moeten dalen"

Tholen - Hoe de uienmarkt zich de komende weken zal gaan ontwikkelen, is voor Rene Tiggelman van Van Langevelde Handelsmij uit Kruiningen een groot vraagteken. "Op het moment is het in elk geval heel erg rustig. De telers die wel een goede opbrengst hebben, zullen blij zijn met dit seizoen, maar voor ons als handel is het geen leuk jaar. Geef mij maar normale prijzen en meer volumes, dat is veel prettiger werken."

"In West-Afrika vraagt Ivoorkust kleine hoeveelheden, heeft Mauritanië aanvoer vanuit Marokko en is Senegal op het moment gesloten, hoewel de verwachting is dat er eind deze maand nog wat invoervergunningen zullen worden afgegeven. Andere bestemmingen houden zich ook stil. Ik hoor dat er nog een klein beetje naar Oost-Europa gaat. In West-Europa worden er wel prijzen gevraagd, maar niet gekocht. En het Verre Oosten heeft dit jaar heel veel uien uit China geïmporteerd. Zo'n bestemming moeten we volgend jaar ook maar weer zien terug te krijgen. De contacten zijn nu gelegd en als de kwaliteit tevredenstellend is, wordt het ook lastiger voor ons."

"De baalprijs staat wel licht onder druk. Voor de middelsortering wordt nu 44 cent gevraagd en de grove gaan voor 49/50 cent weg. Als je puur naar de vraag kijkt, zou de prijs nog verder moeten zakken, maar dat is niet zo makkelijk, want iedereen zit met dure uien", constateert René. "Kwalitatief is het ook goed zoeken, we hebben over het algemeen dit jaar niet de kwaliteit om de uien heel ver weg te sturen."

"Wat we de komende maanden moeten gaan doen, weet ik niet. Normaal bedienen wij Spanje met grove uien  (60/80), maar die zijn er dit jaar niet. Frankrijk zit nog volop in haar eigen uien en persoonlijk vind ik de Duitse kleinpakmarkt een hele lastige markt vanwege de kwaliteitseisen en alle risico's met claims vandien. We zullen weer moeten wachten op de importuien", besluit de handelaar.

Voor meer informatie:
René Tiggelman
Van Langevelde Handelsmaatschappij
Stationsweg 4d
4416 PJ Kruiningen
Tel: 0113-382600
rene@javala.nl 
www.javala.nl 

 

Publicatiedatum : 
Auteur:  
© 

 

Minder teelt maar Zeeland blijft een echte uienprovincie

De uienteelt in Zeeland neemt iets af, in het noordoosten van het land groeit het areaal fors. Die verschuiving als gevolg van een paar mindere jaren is volgens voorzitter Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association geen reden tot grote bezorgdheid. "Zeeuwse uien blijven de allerbeste." Dat zegt hij in een interview met Omroep Zeeland.

De uiensector in Zeeland heeft een paar lastige jaren achter de rug. Het weer zat niet mee, de ziekte tripvraat stak de kop op en sommige telers kampten met gebrek aan zoet water. Dat heeft tot gevolg dat nu wat minder uienzaad wordt besteld, dus worden in 2019 minder uien geteeld in Zeeland.

Het uienareaal in Drenthe, Groningen en Friesland neemt juist toe. In Drenthe gaat het naar schatting om een groei van zo'n 10 procent, Groningen en Friesland hebben in 2019 een paar procent meer.

Volgens voorman Gijsbrecht Gunter van de uienhandel is en blijft Zeeland een echte uienprovincie. Niet alleen omdat grond hier veel geschikter is dan de zandgrond in het noorden, maar ook omdat ondanks de krimp in absolute getallen de Zeeuwse teelt veel groter is en blijft dan in het noorden van het land.

Bron: Omroep Zeeland

 

Publicatiedatum : 

 

Jan Franje: "Baalprijs licht onder druk"

Kerstorders blijven achter op uienmarkt

Tholen - Op de uienmarkt is het momenteel heel rustig. "Normaal zijn we in deze week altijd druk met de kerstorders, maar nu is het wel heel erg stil", constateert Jan Franje van uiensorteer- en pakstation Franje Onions. "De voorraden zijn een stuk lager, maar als we in dit tempo doorgaan, hebben we in maart nog genoeg uien."

Kwalitatief verschillen de uien volgens de verpakker sterk. "Je hebt goede en mindere partijen. Als ik de boer op ben, merk ik wel dat boeren toch wel graag willen verkopen. De telers die nee gezegd hebben op 50 cent, krabben zich nu achter de oren. Momenteel staan de baalprijzen zelfs een beetje onder druk. Op uien van 50 cent kun je nu niets verdienen."

"Iedereen hoopt dat vanaf half januari Senegal weer aan de markt komt. Men heeft daar later gezaaid, dus normaal moet men ook later gaan oogsten, maar niemand weet er het fijne van", vervolgt Jan. "Ik ben ben ook benieuwd wat de ons omringende landen nog aan voorraad hebben. En op dit moment komen de importuien uit alle hoeken van de wereld, China voorop, ons land binnen. Zelf zullen we in het nieuwe jaar weer ons gebruikelijke volume Egyptische bio-uien binnenkrijgen."

Voor meer informatie:
Jan Franje
Franje Onions 
Gawege 10
4414 NB Waarde
0113 501658
info@franjeonions.nl 
www.franjeonions.nl

 

Publicatiedatum : 
Auteur:  
© 

 

Fotoreportage Ledenvergadering Uienhandel

Kan de Nederlandse uienhandel in april massaal gaan vissen?

Tholen - Traditiegetrouw kwam de eerste donderdag van december uienhandelend Nederland weer bij elkaar op de jaarlijkse ledenvergadering van Comité Ui van GroentenFruit Huis. De vergadering kent altijd een aantal vaste ingrediënten. Zo stroomt Van der Valk in Dordrecht vol met handelaren - dit keer zelfs ruim 80 - spreekt voorzitter Gijsbrecht Gunter zijn 'State of the Onion' uit en hebben de handelaren het - in elk geval voor een dag - bijzonder gezellig met elkaar.

Dit jaar was de spanning op de uienmarkt echter ook voelbaar op de vergadering. De lage opbrengsten en hoge prijzen zorgden ervoor dat de handel dit keer discussieerde over stellingen die in andere jaren niet voor mogelijk worden gehouden. Want gaat de prijs van de Hollandse zaaiuien dit jaar boven de 1 euro uitkomen? Hebben we na nieuwjaar nog 150.000, 200.000 of 250.000 ton uien te verkopen of kunnen we zelfs in april gaan vissen met zijn allen?

Lagerhuisdebat  Jaap Wiskerke, William Nannes en Wim Waterman

State of the Onion
"De groei die de sector de laatste jaren kende zal anders worden", zo poneerde Gijsbrecht Gunter zijn stelling aan de aanwezige leden. 'Groeien' sloeg plotseling om in 'krimp' wanneer we kijken naar 2018. Met de laagste opbrengsten sinds decennia worden we met onze neus op het feit gedrukt dat er dit jaar geen groei in onze handel zit. Qua volume dan. Het exportvolume bedraagt niet meer dan een schamele 700.000 ton waarbij de verwachting is dat in de tweede helft van het exportseizoen slechts een zeer beperkte hoeveelheid kleine uitjes beschikbaar zullen zijn, al dan niet aangetast vanwege kwaliteitsproblemen en schot. Het is geen onwaarschijnlijk scenario dat we eind maart zonder uien zitten als de export blijft doorlopen zoals nu. De uienprijzen zijn weliswaar hoog en tekorten openbaren zich, maar het verschil in winst en verlies wordt vooral bepaald of je nog redelijk wat, weinig of totaal geen uien hebt dit seizoen."


Gijsbrecht Gunter

Toch doelde de voorzitter niet in de eerste plaats op de groei naar uien, maar op de groei, zoals de sector die sinds de millenniumwisseling kent. Hij nam de aanwezigen mee in een paar trends die zijn oorsprong vinden in het rapport van de Club van Rome die in 1972 het rapport ‘Grenzen aan groei’  publiceerde, zoals de toenemende druk om chemische gewasbeschermingsmiddelen te reduceren naar nul,precisielandbouw, versterking van het bodemleven en gericht onderzoek naar weerbare gewassen en biodiversiteit en duurzaamheid. Zo pleitte hij er zelfs voor WageningenUR een duurzaamheidsscan te laten opzetten waarmee we de milieu footprint van een kilo Hollandse uien vergelijken met elders geteelde uien.

"In vervolg hierop gaan we de collectieve promotiestrategie anders inrichten. We gaan het verhaal neerzetten van duurzame handel waaraan de Hollandse ui werkt. We overspoelen geen lokale markten met goedkope overschotten uien, waardoor de inlandse boeren het brood uit de mond gestoten wordt. Linkse media suggereren dat soms wel en gretig toehappende politici zetten dit onderwerp vervolgens op de overheidsagenda, niet gehinderd door enige kennis van de werkelijkheid", zo hield Gijsbrecht de aanwezigen voor.

Klik hier voor de fotoreportage

Ode aan de beursnoteerders

"Als Holland Onion Association zetten we in op de combinatie van ontwikkelingssamenwerking en export. Dat betekent maatwerk leveren naar behoefte van de markt. Kleinschalige projecten opzetten waarbij we de lokale boer helpen zijn inkomen te vergroten en meer koopkracht bieden. Samen bouwen aan goede infrastructuur van havens en achterlandverbindingen. Versterking van de lokale economie, inclusief een solide financieel systeem waarin krediet beschikbaar komt om te investeren. Werken een politiek stabiel klimaat waarin stabiele handel kan worden opgezet en corruptie wordt aangepakt."

"Zijn dit te grote woorden? Is dit een onbereikbare werkelijkheid? Ik ben van mening dat dit de enige juiste weg vooruit is, waarbij groei in tonnen geen doel op zich meer is, maar groei als meest betrouwbare handelspartner des te meer! Juist in landen die de komende decennia een enorme behoefte aan voldoende gezond voedsel zullen krijgen en dat zelfstandig niet kunnen invullen. De tonnen volgen dan wel. De groei die de sector de laatste jaren kende, zal anders worden. Daarbij zijn drie woorden van belang: begrip, vertrouwen en gunnen. Ik hoop dat we na een fijne jaarvergadering en een gezellig samenzijn die woorden vanaf vandaag in de praktijk gaan brengen", zo sloot Gijsbrecht zijn State of the Onion af.


Koen en Marcel Nieuwenhuijse, Rien Murre en Lennart Ras

Reststromen
Vervolgens gaf Wim Gakeer van Avans Hogeschool een toelichting op het onderzoeksproject 'Ui verdient meer' waarin met verschillende bedrijven uit de sector onderzoek is gedaan naar de mogelijke toepassingen van uienreststromen. Met name het stofje quercetine lijkt een waardevolle component die uit de uienvellen kan worden gehaald. Het stofje is een anti-oxidant en natuurlijke kleurstof en wordt ook op de markt gebracht als voedingssupplement. Met name die markt - één van 10 miljoen dagelijkse gebruikers - lijkt een kansrijke markt. De waarde van een potje Quercetine heeft een waarde van $10-100 per kilo. De studenten hebben berekend dat 16.000 ton aan uienvellen kunnen verwerkt worden tot 500 ton quercetine. Het onderzoek krijgt nog een vervolg en wie weet verrijst er in de uienhoofdstad Kruiningen binnen enkele jaren een heuse uienvelverwerkingsfabriek.

Lagerhuisdebat

Arbeidsinspecties
Programmamanager Mark Geers van de Inspectie van SZW kwam een toelichting geven op de uitkomsten van de arbeidsinspecties die in 2017 in de sector hebben plaatsgevonden. Bij een elftal uienpakstations zijn inspecties uitgevoerd, er volgden zes waarschuwingen over de arbeidsmarktfraude - vaak geen deugdelijke registratie arbeidstijden - en een drietal waarschuwingen op het gebied van de Arbo-wetgeving. Bij de gewaarschuwde bedrijven volgt een herinspectie en als de situatie niet is verbeterd, zal dit tot boetes leiden. Concluderend gaf Mark Geers aan dat de inspectie niet op wantoestanden is gestuit, maar dat er op Arbo-gebied zeker winst lijkt te behalen. Ook wees hij de werkgevers op de zwakke positie van de vaak laagopgeleide medewerkers, maar ook op het gevaar van de blootstelling aan kwartsstof en bijvoorbeeld het rijden met dieseltrucks.

Het leukste was voor het laatst bewaard en aan het einde van de middag gingen de uienhandelaren in een Lagerhuis-setting met elkaar in debat over door uienhandelaren aangeleverde stellingen. Na afloop was er tijdens het diner nog voldoende gelegenheid om bij te praten met collega's uit de sector. En wie nog niet uitgepraat was, die moet maar wachten op de viswedstrijd in april....

Klik hier voor de fotoreportage

Foto's: Andries Gunter

 

Publicatiedatum : 
Auteur:  
© 

 

'Alleen in Afrika willen ze onze kleine Zeeuwse uitjes nog hebben'

De Zeeuwse uien zijn kleiner en het zijn er ook minder. De gevolgen van de misoogst in de uien door de droogte zijn ook in de export te merken. Bij verwerkingsbedrijven loopt nu alles nog op rolletjes, maar de vraag is of ze begin volgend jaar ook nog genoeg werk hebben. Mogelijk moeten de medewerkers er verplicht van februari tot de zomer vakantie nemen.

 

 

Bij verwerkingsbedrijf Monie in Nieuwdorp rollen de kleine uien over de band. "We halen nu veel uien op in de buurt bij boeren. Uiteindelijk gaan ze naar landen in Afrika, daar is vraag naar de kleine uien", zegt mede-eigenaar Eric Moerdijk. Toch is het niet vanzelfsprekend dat hij makkelijk van zijn kleine uien af komt. Niet alle afnemers zitten erop te wachten en dan kost het veel tijd en overtuigingskracht om ze de kleine uien van dit seizoen toch te verkopen.

Grotere uien komen uit het noorden

Normaal gesproken koopt het verwerkingsbedrijf de uien voornamelijk bij Zeeuwse boeren, maar nu worden er ook uien uit de rest van het land gekocht: "In het noorden van het land is het een stuk beter geweest. De uien die daar geoogst zijn, zijn een stuk groter. Daar is vraag naar en die kan ik goed verkopen. Daarom haal ik ze dit jaar ook daar vandaan", zegt Moerdijk.

Het blijft spannend of er genoeg uien beschikbaar zijn. Zo niet, dan moet ik het personeel met vakantie sturen"
Eric Moerdijk - uienverwerker Monie

Momenteel heeft het verwerkingsbedrijf genoeg werk voor het personeel. De vraag is of dat het hele jaar zo blijft. Normaal gesproken verwerkt het bedrijf een jaar rond uien, maar door de slechte Zeeuwse oogst, is het maar de vraag of er voor een jaar rond werk is. "Het blijft spannend of er genoeg uien beschikbaar zijn. Zo niet, dan moet ik het personeel met vakantie sturen. Dan moeten we in het ergste geval een paar weken dicht", zegt hij.

 

Spanning en speculatie bij start uienseizoen

In het Vakblad Primeur dat afgelopen weekend verscheen blikten exporteurs en verpakkers vooruit op het spannende nieuwe uienseizoen dat is losgebarsten.

“Veel percelen in het zuidwesten kun je gewoon afschrijven. Ik schat dat 60% van de uien niet eens voor consumptie geschikt is. In het noorden van het land ziet de situatie er beter uit en zijn de opbrengsten gemiddeld 30% minder. Al met al hebben we het over 40-45% minder uien, waarmee er een fors volume minder beschikbaar is voor de export", constateert Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions.

“Linksom, rechtsom of door het midden. Er gaan spannende dingen gebeuren dit jaar”, voorspelt Tjerk Nagel van uiensorteer- en pakstation Konaxx Onions uit Sint Jacobi Parochie. “De sorteercapaciteit is zo overspannen groot, dat er dingen zullen gebeuren die niet stroken met de werkelijkheid.”

Ook Jan Franje van Franje Onions blikt vooruit op een spannend jaar. “Ik denk dat ik nog nooit zoiets heb meegemaakt. Iedereen wijst terug naar 1976, maar als ik de vorige generatie moet geloven, is het niet te hopen dat het net zo afloopt als toen. De uien werden toen afland erg duur verkocht, maar waren op het einde van het seizoen niets meer waard.”

Ook in België zijn de opbrengsten en de kwaliteit zeer wisselvallig, vertelt Rémy Tanghe van Bres Potato dat in 2015 startte als nieuwe onderneming in Breskens en toen alle lopende activiteiten van het toenmalige Terrapoint overnam. “Wij kopen veel uien in België in, maar groftes vallen erg tegen. In de Westhoek zijn de opbrengsten nog redelijk goed, Zeeuws-Vlaanderen brengt het er een stuk minder van af en ook in Wallonië zijn de opbrengsten stukken lager.”

“Het moet allemaal nog maar gebeuren”, begint Jan van der Ben van exportonderneming Sevenhuysen uit Warmenhuizen. “De boeren denken allemaal dat het goud wordt. En de opbrengsten lijken dit jaar inderdaad een stuk minder, maar niemand weet nog hoeveel uien er straks achter de plank liggen.

Ook in de rode uien zijn de opbrengsten wisselvallig, vertelt Carl van de Wiel van uiensorteer- en pakstation Agro Centre Holland, dat zich gespecialiseerd heeft in rode uien. . De kilo’s zijn er gewoon niet. Ik verwacht dat de meeste klanten wel bereid zijn om dit jaar kleinere maten te accepteren. Maar er zijn veel minder uien te verkopen, dus dat zal toch in de marge terug te zien moeten zijn aan het einde van de rit.

“Het zal niet de vraag worden of de uien duur gaan worden, maar het is meer de vraag op welk niveau de gevestigde exportlanden zullen afhaken en andere opties zullen gaan nemen”, concludeert Adriaan van Belzen van Daily Onions. “Daarbij zal elke schakel in de keten te maken krijgen met het dilemma van de middelsortering in verhouding tot grof. In het Verenigd Koninkrijk zijn supermarkten al overgestapt op andere specificaties waarbij Engelse telers al volop de middelmaten mogen afleveren wat nog niet eerder op deze schaal is voorgekomen.”

Het hele artikel lezen? Abonneer je nu op Primeur en we sturen je het september-nummer toe

 

Publicatiedatum : 
Auteur:  
© 

Mike de Koster, WDK Onions:

"Deze situatie is nieuw voor de uienhandel"

Tholen - Deze week heeft de uienhandel even pas op de plaats gemaakt. "Het is even wat rustiger, maar dat is niet erg, want vanwege het binnenhalen van de oogst was het de afgelopen tijd ook dubbel druk", vertelt Mike de Koster van WDK Onions uit Kwadendamme. Hij spreekt van een extreem uienjaar. "Dit is nieuw voor iedereen in de uienhandel."

"Eigenlijk blijven bij alle partijen die binnenkomen de opbrengsten toch weer achter bij de verwachtingen. We krijgen partijen binnen variërend van 6 tot 60 ton per hectare. Wel is de maatvoering richting het einde van het groeiseizoen nog wat bijgetrokken, al blijft die ver achter bij andere jaren. De grofte zal de prijs hoofdzakelijk gaan bepalen. Het wrange is dat de boeren met fijne uien en slechte kilo's hun prijs niet krijgen en dus dubbel hard geraakt worden", vertelt Mike.

"En voor de prijzen bij de boer is het dit jaar echt maatwerk. Andere jaren kon je bij wijze van spreken nog weleens een cel voor de prijs van de buurman kopen, maar nu moet je in elke cel gaan kijken", vervolgt de verpakker. "De meeste boeren met grove uien hebben begrijpelijkerwijs geen haast om te verkopen. Toch zijn er afland redelijk wat uien verkocht. Het gaat ook om veel geld en als je kilo's meevallen, loop je vervolgens ook geen risico's meer."

"Toen iedereen ging inzien dat de opbrengsten echt tegen gingen vallen, kwam er meer stemming in de markt en zijn de baalprijzen de laatste weken opgelopen. In de baal liggen de prijzen voor de fijne uien rond de 22-23 cent, de middel rond de 28-30 cent en de grove uien worden voor 35 cent verkocht. Gelukkig stabiliseren de prijzen nu, want we zien dat de klanten in het buitenland ook moeite hebben het gefinancierd krijgen. De prijzen liggen toch drie keer zo hoog als vorig jaar.

Voor meer informatie:
Mike de Koster
WDK Onions
Langeweegje 39
4434 NC Kwadendamme
T: +31-(0)113-644270
F: +31-(0)113-644788
M: +31-(0)6-48380272
info@wdk-onions.nl 
www.wdk-onions.nl

 

Publicatiedatum : 
Auteur:  
© 

Team Franje Onions klaar voor de Ride for the Roses:

"Altijd weer een dag om naar uit te kijken"

Team Franje Onions staat weer in de startblokken om de Ride for the Roses te maken. "Ik denk al weer voor de tiende keer, maar ik ben de tel kwijtgeraakt", lacht Jan Franje. Team Franje Onions bestaat uit een kleine 30 man. "Gelukkig niet allemaal personeel, maar we fietsen met collega's, vrienden en kennissen in Franje-tenue."

 

 

"Het is altijd een dag om naar uit te kijken. Natuurlijk is het een uitdaging om 100 kilometer te fietsen en we maken er met zijn allen altijd weer een gezellige dag van. Daarnaast is KWF Kankerbestrijding een supergoed doel, waar iedereen wel mee te maken heeft in zijn familie- of vriendenkring", vertelt Jan.

 

 

Inmiddels staat de teller op een kleine 4.000 euro. Doneren kan nog steeds

www.ridefortheroses.nl/mijn-ride/deelnemer/617/franje-onions-bv/

 

 

Publicatiedatum : 
Auteur:  
© 

Lindert Moerdijk, MSP Onions:

"Bestemmingen haken af vanwege hoge uienprijzen"

Tholen - De uienafzet verloopt vandaag de dag niet eenvoudig. "De stemming bij de boer is enorm, maar de vraag blijft als gevolg van de hoge prijzen achter. Het is in de export verschrikkelijk moeilijk om bij deze telersprijzen een goede afzet te realiseren. Te veel bestemmingen haken af bij deze prijzen en vinden alternatieven in omliggende landen. De enige duidelijkheid die Senegal afgeeft, is dat het onduidelijk is wanneer het land opengaat en er liggen al twee boten op het water te dobberen", vertelt Lindert Moerdijk van MSP Onions.

 

 
"Speculanten en boeren zien goud blinken, maar dat is niet gebaseerd op de huidige en verwachte vraag. De totaalopbrengst per hectare over de hele linie is lager en daarom hebben de telers ook simpelweg een hogere prijs nodig. Natuurlijk zijn de opbrengsten per hectare laag, al zijn de verschillen tussen de percelen groot. Met name in het zuidwesten zijn de zaaiuien veel te fijn, maar de bestemmingen die normaal de grove uien kopen, trekken er nog totaal niet aan vanwege de hoge prijzen", vervolgt Lindert. "Ik ben benieuwd wat er straks gaat gebeuren, maar met deze vraag en prijzen wordt het nog een kunst om aan de verwachtingen van deze markt te voldoen. De export moet vol aan de bak om dat proberen te realiseren!"
 

Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
Tel: 0113 612370

 

Publicatiedatum: 17-8-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Uienverpakker droogt met restwarmte van de buren in plaats van gas

Burenhulp Wiskerke Onions en Lamb Weston Meijer bespaart jaarlijks energieverbruik 300 huishoudens

Tholen - Maandag 2 juli vond de officiële opening plaats van het restwarmteproject tussen de buren Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions. Na processen als het schillen van aardappelen via stoomschillers, en het voorbakken van aardappelproducten, heeft Lamb Weston / Meijer energie over die van te lage kwaliteit is voor andere delen van het productieproces. Voor het naastgelegen Wiskerke Onions is deze energie goed bruikbaar om de uienoogst te drogen. Daarom vangt Lamb Weston / Meijer deze energie af via warmtewisselaars. Deze warmen water op, dat vervolgens naar Wiskerke Onions stroomt. Na afgifte van warmte vloeit het afgekoelde water weer terug naar deze warmtewisselaars, om weer op te warmen in het productieproces van Lamb Weston / Meijer. Beide buren besparen hiermee het jaarlijkse energieverbruik van 300 huishoudens.

 

 

"Een uniek project waarin wij als twee agrarische bedrijven elkaar vinden en succesvol samenwerken", vertelde Chayenne Wiskerke, die eerst even terugblikte hoe het project tot stand was gekomen. "Het begon allemaal toen mijn Oom Kees een artikel meenam uit de PZC wat ging over het op dat moment overtollig beschikbaar kapitaal voor de provincie Zeeland welke terug naar de staat zou vloeien als deze niet voor lokale duurzaamheidsprojecten ingezet zou kunnen worden. Zonde zei hij, en dat zou ook zo geweest zijn. Zouden we wellicht eens moeten kijken naar restenergie van buurman Lamb Weston Meijer? Zo klonk het. Ik dacht bij mezelf;:zou zoiets echt mogelijk zijn? Wat levert het op? En wat komt er eigenlijk allemaal niet bij kijken, alles draait nu zo goed. Moeten we hier nou echt aan gaan sleutelen? Voordat ik het wist, had Gijsbrecht Gunter het antwoord, wist de losse eindjes aan elkaar te knopen en waren we op weg. Nu bijna twee jaar later, staan we aan de opening van ons project en gaan we onze uien drogen met restwarmte in plaats van met gas."

 

Daarbij concentreren we ons zowel op de teelt, de logistiek als meerdere alternatieve energiebronnen en willen daarbij een voorbeeld zijn voor de sector en de provincie, maar wij streven ernaar met uiteindelijk doel om een gezond en duurzaam product naar de eind consument te brengen. Het restwarmteproject van beide agrarische bedrijven past in het maatschappelijke beleid van de Provincie Zeeland gericht op het bevorderen van de energietransitie (verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen). Daarom heeft de Provincie Zeeland een Green Deal met de Rijksoverheid gesloten, van waaruit Provincie Zeeland een subsidie van bijna €800.000 voor dit project heeft verstrekt. De totstandkoming van het project is gefaciliteerd door het platform Smart Delta Resources, een samenwerkingsverband van elf energie- en grondstof-intensieve bedrijven in de zuidwestelijke Deltaregio, waaronder Lamb Weston / Meijer.

 

Warmteuitwisseling
Zodra de nieuwe installatie in juni 2018 in gebruik wordt genomen, kunnen beide partners precies meten hoeveel energie ze besparen. Het verwachte besparingspotentieel is zo'n 500.000 m3 aardgas en een verminderde uitstoot van zo'n 875 ton CO2. Ruwweg is dit het jaarlijkse energieverbruik van 300 huishoudens. Wiskerke Onions betaalt het leeuwendeel van de investering van €1,6 miljoen. Verder ontvangen Wiskerke Onions bijna €800.000 en Lamb Weston / Meijer zo'n €13.000 subsidie van de Provincie Zeeland.

 Gedeputeerde Ben de Reu van de Provincie Zeeland noemt de samenwerking tussen de twee internationaal opererende agrofoodbedrijven wereldwijd uniek. "Met deze subsidie vanuit de Green Deal wordt dit project economisch rendabel", zegt De Reu. "Zonder subsidie is de terugverdientijd te lang en is dit restwarmtesysteem financieel niet haalbaar. Dan zou de restwarmtekoppeling – en alle hiermee samenhangende energiebesparing – niet worden gerealiseerd. De facilitering in de projectontwikkeling  door het platform Smart Delta Resources (SDR) is daarbij een belangrijke steun in de rug geweest."

 

"Het project is een win-winsituatie voor beide bedrijven, zeker met oog op innovatie in duurzaamheid en streven naar circulaire bedrijfsvoering maar ook kijkend naar het financiële plaatje, daarmee refererend aan de stijgende gaskosten voor de komende jaren", aldus Chayenne. "Wiskerke Onions heeft als doelstelling en streven om de meest duurzame speler te zijn in de wereldwijde uiensector. Door de globale klimaatontwikkelingen hebben wij te maken met een stijgende groei naar Nederlandse uien. Het wordt daarmee ook steeds belangrijker dat juist wij als bedrijven slim investeren in duurzame ontwikkeling om deze toekomstige groei te voorzien zonder daarmee meer het milieu juist te belasten.


Klik hier voor de fotoreportage


Foto's: Daan Sturm

 

Publicatiedatum: 3-7-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Marcel Goud: "Toch nog redelijk vroege start"

Eerste plantuien gerooid

Tholen - De eerste plantuien worden alweer gerooid en daarmee is het nieuwe uienseizoen alweer voor geopend verklaard. "Wij hopen maandag de eerste vroege plantuien te laden, die dinsdag zijn gerooid", vertelt Marcel Goud van Goud Biervliet. "Hiermee hebben we ondanks het late planten en het droge, warme weer in mei toch de beschikking over een redelijk vroege oogst."

 

 

"Het afrijpen gaat snel. Door het droge weer zullen de kilo's op een normaal niveau uitkomen. Maar er lijkt een fatsoenlijk gewas te staan van goede kwaliteit", constateert Marcel. Volgens hem is het lastig inschatten of er meer plantuien worden gerooid. "Vroege plantuien zullen er wat minder zijn, ik verwacht dat het volume late plantuien vergelijkbaar is met vorig jaar."

 

Publicatiedatum: 22-6-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Gijsbrecht Gunter: "CBS-prognoses waren afgelopen jaar bruikbaar en betrouwbaar"

Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen

Tholen - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van het CDA waarin de regering wordt gevraagd in overleg te treden met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om de mogelijkheden te verkennen die leiden tot het zo laat mogelijk samenbrengen van oogstramingen ten behoeve van de landbouwrekening, met als doel deze in plaats van oktober in december te publiceren. Jaco Geurts en Joba van den Berg van het CDA stellen dat het publiceren van de oogstramingen door het CBS onwenselijke effecten kan hebben op de prijszetting van landbouwgewassen. Nog later publiceren is niet mogelijk omdat het samenbrengen van de gegevens in december noodzakelijk voor de landbouwrekeningen. Alleen de SGP stemde tegen de motie.

 

Het Comité Ui van GroentenFruit Huis, dat qua volume zo'n 90% van de totale uienhandel vertegenwoordigt, ontraadde de motie. "We hechten aan goede oogstramingen. In de achterliggende jaren is gebleken dat de cijfers die het CBS jaarlijks publiceert daarbij een bruikbaar en betrouwbaar handvat vormen voor de sector. De definitieve oogstramingen van het CBS die begin februari jl. gepubliceerd zijn wijken slechts zo'n 4 procent af van de eerste raming in oktober 2017. Statistisch, historisch en ook qua groeiseizoen is dat een goed verklaarbare afwijking."

 

In een toelichting geeft voorzitter Gijsbrecht Gunter aan dat het voor de vrije uienmarkt, die 95% exporteert, goed is om in het begin van het seizoen inzicht te hebben wat de totale oogst is, zodat zodat de boer positie kan innemen. Vooral in de eerste helft (juli-december) waar de exportkansen groter zijn dan de tweede helft (januari-juni) van het seizoen. 

 

"Overigens hebben we als handel daar wel redelijk zicht op omdat we gespecialiseerd zijn in uien, veel contacten hebben met telers en ook via pools, deelteelten en contracten inzicht verkrijgen in het totaalbeeld. Echter, voor individuele telers is de CBS-raming een prima houvast om positie te bepalen. Het oorspronkelijke commentaar was dat de ramingen altijd te hoog inschatten en dan later blijkt dat er minder uien zijn. Dat is gewoonweg niet waar, zo is ook aangetoond door de minister en in reactie door CBS. In de praktijk zien we ook dat de ramingen statistisch prima kloppen over de jaren heen. Ook dit seizoen dus weer."

 

 

Publicatiedatum: 14-6-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Promotiefilmpje Holland Onion Association

"Inzaaien is precisiewerk"

In een nieuw promotiefilmpje van de Holland Onion Association licht Gijsbrecht Gunter het planten van de miljarden uienzaadjes toe. Inzaaien is precisiewerk en dat zit'm in details en de juiste timing, waarbij ook steeds GPS wordt toegepast. Dit leidt zo'n drie maanden later tot een homogeen gewas. 

 

 

Publicatiedatum: 8-6-2018

Jan Franje over dalende uienprijs:

"Boeren beseffen dat het vijf over twaalf is"

Tholen - De prijs van de uien vertoont deze week een neerwaartse trend. "Er zijn gewoon nog te veel uien. Daarnaast loopt de kwaliteit hard terug. De warme dagen van afgelopen maand hebben toch voor de nodige kwaliteitsproblemen gezorgd en dan gaat het hard. De boeren willen nu allemaal verkopen omdat ze zien dat het vijf over twaalf is", constateert Jan Franje van uiensorteer- en pakstation Franje Onions.

 

Hij herkent zich in de opmerking van zijn collega Adriaan van Belzen van Daily Onions afgelopen week op deze site dat veel telers een worst voorgehouden is. "De beursnotering die wordt gemaakt, is slechts op een paar partijen gebaseerd. Met dat systeem is in mijn optiek iets grondig mis. Boeren hebben lang gedacht dat hun uien tot 15 cent op konden brengen en houden daar veel te veel aan vast. Op dit moment is er naar best wat vraag naar gangbare, maar vooral binnen Europa, maar er is meer aanbod dan vraag, dus ik verwacht dat we zo het seizoen uit zullen hobbelen."

 


"Het bio-seizoen vond ik ook maar moeizaam verlopen, al werd er op het laatst nog aardig aan getrokken door Duitsland. Inmiddels zitten we al enkele weken in de Egyptische importuien. De eerste partijen vertoonden nog wat problemen, maar gelukkig worden ze nu wat huidvaster", zegt Jan. 

 

Ook het nieuwe seizoen voor de boeg kent weer de nodige uitdagingen. "Het wordt droog op het land en dat is toch wel extreem na de natte periode, waardoor we pas laat konden zaaien. Het lijkt wel of we er in het zuiden maar weer bekaaid van afkomen. In de polders was men al veel eerder klaar en heeft men afgelopen weekend ook nog regen gehad. Wij zijn al aan het beregenen en wachten er met smart op", besluit Jan.

 

Voor meer informatie:
Jan Franje
Franje Onions
Gawege 10
4414 NB Waarde
0113 501658
info@franjeonions.nl
www.franjeonions.nl

 

Publicatiedatum: 18-5-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

Deel 2 van 3: Jaap Wiskerke en Eric Moerdijk

Hoe ziet de uienhandel er over 10 jaar uit?

Tholen - Soms is een paar weken vooruitkijken al lastig, laat staan een paar maanden. Voor het vakblad Primeur vroegen we enkele spelers in de uiensector om zelfs tien jaar vooruit te blikken. Hebben alle bureau-exporteurs, exporterende verpakkers en service-verpakkers, commissionairs en telers bestaansrecht? En welke ontwikkeling zal de komende 10 jaar de Nederlandse uiensector het meest beïnvloeden? Glazenbolpraat ten top, maar wel interessant om te zien hoe uien handelend en verwerkend Nederland de toekomst ziet. We delen het artikel op in drie delen. Dit keer Jaap Wiskerke (Wiskerke Onions) en Eric Moerdijk (Monie).Eric Moerdijk van Monie verwacht dat er voor alle huidige schakels in de uienketen ruimte op de markt blijft. "Bureauexporteurs zullen blijven bestaan omdat die vaak een totaalpakket aan producten aanbieden en dit voor sommige klanten een voorwaarde zal blijven. Verpakkende exporteurs komen er de laatste jaren steeds meer, alleen zullen die hier ook mee te maken krijgen. Je ziet de laatste jaren dat de grote verwerkers steeds groter worden en dat er daarom grotere verschillen ontstaan tussen de 'groten' en de 'kleintjes'. Ik denk dat er voor beiden plaats blijft in de markt, alleen zal er naar verwachting ook onder verwerkers meer specialisatie ontstaan. We hebben nu te maken met een behoorlijke overcapaciteit bij verwerkers. De vraag is daarom of nog verder uitbreiden als sector op lange termijn houdbaar is."

"Het maximum beschikbare areaal voor uien is naar mijn mening een eind bereikt en als we ons land op kwaliteit willen blijven onderscheiden, zullen we dit ook moeten respecteren. Wellicht wordt er door verbetering van de rassen de komende jaren nog wat gewonnen in opbrengst per hectare maar dit is vaak een langdurig traject omdat veredeling tijd nodig heeft. Het is natuurlijk wel mogelijk dat er in ons land ook steeds meer buitenlandse uien verwerkt gaan worden  en dat Nederland als het ware als een soort draaischijf gaat fungeren in de uienketen", vervolgt Eric.
 "Commissionairs zullen er naar mijn verwachting ook blijven, alhoewel ik het persoonlijk wel een voordeel vind om voor het grootste deel van de inkoop met eigen inkopers te werken. Op deze manier bouw je beter een vaste relatie op met telers en heb je als verwerker een beter beeld op het gewas en de markt gedurende het hele (groei)seizoen.  Op deze manier kun je beter sturen omdat je ook advies verstrekt. De basis is de teelt en als die goed is, dan heb je ook een beter exportproduct ter beschikking."

Eric verwacht dat er in de toekomst wel meer vaste ketens ontstaan. "Dit zie je de laatste jaren ook al wel gebeuren. Hoewel een 'vrije markt' juist het mooie is bij uien, levert een vaste keten ook voordeel op omdat je op die manier naar mijn mening beter vraaggestuurd kunt produceren, wat op langere termijn belangrijk is voor de gehele keten. Je ziet de trend wel ontstaan dat, met name in Europa, er steeds meer aandacht komt voor voorkeur voor 'lokaal' product. De vraag is echter in hoeverre dit steeds meer gemeengoed wordt of dat dit ook een niche blijft. De uitbreiding van de teelt in andere landen is voor een groot deel afhankelijk van de prijs op de wereldmarkt. Als Nederland kunnen we tegen een relatief lage kostprijs/kg produceren en verwerken. Hierdoor zijn we voor lokale telers ook wel eens een grote concurrent."

Op de vraag welke ontwikkeling de Nederlandse uiensector de komende 10 jaar het meest zal beïnvloeden, antwoordt de verpakker: "Optisch sorteren zal zeker door blijven ontwikkelen en in de toekomst wellicht de standaard worden. Het is nu echter nog lastig in te schatten of dit voor de gehele markt een meerwaarde op zal leveren of dat het een niche blijft. Klimaatverandering heeft zeker invloed op de landbouw, 'gelukkig' speelt dit probleem echter wereldwijd en biedt het dus ook kansen voor Nederland als elders ter wereld een misoogst is. Wellicht dat veredelingstechnieken in de toekomst versneld kunnen worden, zodat hier op een kortere termijn nóg meer uit te halen is."

"Ketenverkorting is nog altijd een trend. Ik was in 1980 de eerste verpakker die zelf ging exporteren en toen zijn stap voor stap andere verpakkers gevolgd", steekt Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions van wal. "Die keuze is voor ons erg goed uitgevallen. Maar wie ben ik om te zeggen dat bureau-exporteurs of sorteerbedrijven die niet exporteren geen bestaansrecht hebben.... Ik zou zelf alleen niet graag in hun schoenen staan. Er zijn in de loop der jaren ook wel bureau-exportbedrijven me ter overname aangeboden, maar wat koop je dan? Alleen een lijstje namen. Die ketenverkorting zie ik alleen maar doorzetten. Supermarkten zitten bij voorkeur zo dicht mogelijk op de teelt en zouden in feite het liefste zelf hun producten telen. Het is nog een voordeel dat dit bij uien door de benodigde vruchtwisseling geen optie is."

"Nu er bijvoorbeeld veel partijen met mindere kwaliteit op de markt zijn, zie je iedere sorteerder zijn mindere partijen aanbieden bij bureau-exporteurs, ook partijen van Klasse III en daaronder. Onze policy is dat we die partijen gewoon niet bijkopen. Maar een bureau-exporteur heeft niet altijd alternatieven", vertelt Jaap. Wij hebben een strategie van maximaal één retail- en groothandelsklant per land. Op het moment dat we deze klanten van kwalitatief onderscheidende uien voorzien, zie je vaak dat we gezamenlijk een mooie groei doormaken. Daarbij proberen we natuurlijk de krenten uit de pap te vissen, maar elke markt heeft weer andere specificaties."

Als grootste bedreiging voor de komende tien jaar ziet Jaap het fenomeen dat exportbestemmingen blokkades opheffen. "Het lastige is ook dat alle productielanden binnen Europa tegen elkaar aan het concurreren zijn. Daarom zie ik ook vooral grote mogelijkheden verder weg. Neem nou in Afrika, waarvan de WHO in 2050 een dubbel aantal inwoners verwacht. Ik denk dat dit voor ons een gigantische markt wordt. Zij hebben zelf niet de mogelijkheden om de teelt uit te breiden. Dit blijven kortedaguien en in landen rond de evenaar is het veel te vochtig."

Revolutionaire ontwikkelingen verwacht Jaap de komende tien jaar niet. "De techniek zal zich ongetwijfeld verbeteren, maar de ontwikkelingen op het gebied van optisch sorteren vind ik nu nog langzaam gaan. Het is niet zo dat je met een knopje deze techniek aanzet. En klimaatverandering heeft veel impact op onze handel, maar dat is van alle jaren. We hebben nu ook een laat jaar en veel Europese landen hebben nog niet gezaaid. Maar 1983 was ook een heel laat jaar, maar toen er een extreme droogte overheen kwam, was het wel het allerduurste jaar dat ik me kan heugen."

eric@monie.nl
jwk@wiskerke-onions.nl

Klik hier om je te abonneren op het vakblad Primeur
 

Publicatiedatum: 9-5-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

 

Deel 1 van 3: Wim Waterman en Lindert Moerdijk

Hoe ziet de uienhandel er over 10 jaar uit?

Tholen - Soms is een paar weken vooruitkijken al lastig, laat staan een paar maanden. Voor het vakblad Primeur vroegen we enkele spelers in de uiensector om zelfs tien jaar vooruit te blikken. Hebben alle bureau-exporteurs, exporterende verpakkers en service-verpakkers, commissionairs en telers bestaansrecht? En welke ontwikkeling zal de komende 10 jaar de Nederlandse uiensector het meest beïnvloeden? Glazenbolpraat ten top, maar wel interessant om te zien hoe uien handelend en verwerkend Nederland de toekomst ziet. We delen het artikel op in drie delen. Dit keer Wim Waterman van Waterman Onions en Lindert Moerdijk van MSP Onions.

"Momenteel zijn er nog 30-40 sorteerders in ons land actief. Ik verwacht dat er over tien jaar tien grote en tien kleinere sorteerbedrijven overblijven", rekent Wim Waterman van Waterman Onions uit Emmeloord voor. "Dat zal een natuurlijk proces zijn. Sommige bedrijven zullen bij gebrek aan opvolging hun activiteiten langzaam uitzingen en zijn eigenlijk al afgeschreven. Heel belangrijk is of de opvolging geregeld is en wat de ambitie van de volgende generatie is. Toen wij begonnen, gaf tenslotte ook niemand een cent voor ons. Maar we konden wel het verschil maken met een eigen duidelijke visie en strategie."

"Voor commissionairs is weinig toekomst, er komt steeds meer directe handel. Zolang er niet-exporterende sorteerders zijn, zijn er ook bureau-exporteurs nodig, die houden elkaar in stand. Maar het aantal zal wel afnemen en de overblijvers zullen alleen maar groter worden", verwacht Wim. Of Waterman bij die overblijvers hoort? "Daar gaan we voor! Maar het is wel topsport en het lukt alleen als je blijft innoveren. Niet alleen het sorteren, maar alles moet kloppen, ook je logistiek, in – en verkoop. Het gaat om het totaalplaatje. We behoren nu ook tot de grootste spelers, maar we hoeven niet de nummer 1 te zijn. Laat dat een ander maar zijn, dan kunnen wij in elk geval jagen. Dat is een fijnere positie dan dat er op je gejaagd wordt."

De kans dat er nieuwe spelers ontstaan, acht Wim uitgesloten. "Dat lijkt me onmogelijk. We begeven ons in een verdringingsmarkt met flinterdunne marges. Als je al nieuw zou starten, moet je of een flinke buidel hebben, of je zou bijvoorbeeld met een vinding van een machinefabrikant het verschil moeten kunnen maken." Toch neemt Waterman met de huidige optische sorteerontwikkelingen een passieve houding aan. "Ik zie nog geen machine die het verschil maakt of die veel meer kan dan een klassieke machine of een aantal Polen aan de band. In het begin lijken de bestaande machines veelbelovend, maar we zien bij de huidige projecten dat door vervuiling en slijtage de capaciteit minder wordt. Dan spreek ik bijvoorbeeld over Amerikaanse projecten, waar nog wordt gewerkt met een uniformer en schoner product dan wij in Nederland gewend zijn. Als optisch sorteren slaagt, zal het zorgen voor een opschudding in de branche, maar voorlopig zit het er nog niet in."

Andere ontwikkelingen die de komende tien jaar van invloed zijn? "Klimaatverandering is wel heel actueel. Ik kom net uit Zuid-Amerika en daar zijn de klimaatsextremen aan de orde van de dag. Teeltgebieden worden woestijnen en vice versa. Dat is misschien in ons voordeel, maar wij hebben in Nederland onze problemen met uien die met de voeten in het water staan. Los van rassen en bewaarmethodes zijn we er in 25 jaar niet in geslaagd een kwalitatief betere ui te telen, eerder een kwalitatief mindere. Men schaamt zich soms voor de kwaliteit van de Nederlandse ui in het algemeen en dat vind ik wel zorgwekkend. Wij selecteren er dan ook de beste partijen uit om zodoende een goede kwaliteit te kunnen leveren. Als we dat blijven doen, hebben we een prima uitgangspositie. Op logistiek winnen we namelijk altijd, dat is ons voordeel. Daarom zie ik het zeker positief in voor ons en de overblijvers in de Nederlandse uiensector, besluit Wim.

"De uienmarkt wordt de komende jaren heel interessant. De kwaliteit zal gaan bepalen wie het verschil kan maken", beaamt Lindert Moerdijk van MSP Onions. "Hoeveel sorteerders er overblijven, is niet belangrijk. Wat de sorteerders doen om de kwaliteit te verbeteren, dat is waar het om gaat. Een grote verschuiving is te verwachten in het speelveld van de supermarkt. Stabiliteit is voor alle verwerkers belangrijk en er gaat verschil gemaakt worden op kwaliteit!"

"Bureau-exporteurs blijven natuurlijk bestaan en zijn geweldige ondernemingen die zeer goed zijn in de grillige uienhandel. Mijn verwachting is wel dat de bureau-exporteurs de uien als bijproduct gaan zien en minder als hoofdproduct, omdat de grotere importaccounts gewild zijn bij de grotere zelfexporterende verpakkers", vervolgt Lindert. "Het is te hopen dat alle uienverwerkers inzien dat de telers ontzettend belangrijk zijn en dat we als sector moeten streven naar een zo hoog mogelijke prijs. Een zekerheid is dat de wereldbevolking groeit op plaatsen waar veel Nederlandse uien worden geïmporteerd, dus kansen genoeg!"

Gevraagd naar de grootste ontwikkelingen voor de komende tien jaar, antwoordt hij dat de eisen van de internationale afnemers  de markt de komende tijd zal gaan bepalen. "Sterke, harde, huidvaste rassen en grotere maten worden de trend. De teelt-, bewaar- en vooral verwerkingsmethodes moet zich aanpassen aan de wensen van de klanten. Daarbij is kwal